search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:09
MENU CLOSE

Δεκάδες ηγέτες και εκατομμύρια λαού στην κηδεία του Τσάβες

08.03.2013 06:54
Δεκάδες ηγέτες και εκατομμύρια λαού στην κηδεία του Τσάβες - Media

Πλήθος επισήμων από όλο τον κόσμο παρέστη στην κηδεία του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουλέας, Ούγκο Τσάβες. Ένα τεράστιο πλήθος από «τσαβίστας» και από απλούς πολίτες -που εκτιμάται σε δύο εκατομμύρια- συγκεντρώθηκε για την επιμνημόσυνο δέηση έξω από την  στρατιωτική ακαδημία.
 

Πλήθος επισήμων από όλο τον κόσμο και εκατοντάδες χιλιάδες λαού παρέστησαν στην κηδεία του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουλέας, Ούγκο Τσάβες.
Μεταξύ αυτών περίπου τριάντα αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων πολλοί από την λατινική Αμερικοί, πρωθυπουργοί, υπουργοί κυβερνήσεων και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.
 
Ένα τεράστιο πλήθος από «τσαβίστας» και από απλούς πολίτες -που εκτιμάται σε δύο εκατομμύρια- συγκεντρώθηκε για την επιμνημόσυνο δέηση έξω από την  στρατιωτική ακαδημία.
 
Πολλοί ήταν ντυμένοι στα κόκκινα, το χρώμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Τσάβες, κρατούσαν πλακάτ με τη φωτογραφία του και σημαίες της Βενεζουέλας. «Ο Τσάβες δεν πέθανε, πολλαπλασιάστηκε!» φώναζαν.
 
Η σωρός του θα παραμείνει άλλες επτά ημέρες για λαϊκό προσκύνημα προκειμένου να του δώσουν τον τελευταίο ασπασμό τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του που δεν πρόλαβαν ακόμη. Στη συνέχεια η σωρός θα ταριχευτεί και θα εκτίθεται «ως την αιωνιότητα» σε ένα στρατιωτικό μουσείο, όπως συμβαίνει και με τις σωρούς του Λένιν, του Στάλιν και του Μάο.
 
«Όλα αυτά γίνονται προκειμένου ο λαός να είναι για πάντα κοντά στον ηγέτη του» δήλωσε ο διάδοχος του Τσάβες, Νίκολας Μαντούρο, που ορκίστηκε προσωρινός πρόεδρος την Παρασκευή έως ότου διοργανωθούν εκλογές. Στις δημοσκοπήσεις ο Μαντούρο έρχεται πρώτος.
 
Ο Τσάβες πέθανε την Τρίτη από καρκίνο σε ηλικία 58 ετών, καταθλίβοντας εκατομμύρια οπαδούς του. Περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα είχαν προσκυνήσει την σωρό του μέχρι την Παρασκευή, πολλοί κλαίγοντας με λυγμούς.
 
Ανάμεσα στους ηγέτες που παρέστησαν στην επίσημη κηδεία ήταν στενοί του σύμμαχοι, όπως ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αλλά και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο.
 
Στο Καράκας πήγαν επίσης ο Αλεκσάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας. Παρών και ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα. Μεταξύ των παρόντων και ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αλλά και ο ηθοποιός Σον Πεν
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπήθηκαν από τον γερουσιαστή Γκρέγκορι Μικς και τον βουλευτή Ουίλιαμ Ντελαχάντ, κάτι που θεωρείται ως προσπάθεια προσέγγισης.
 
Η Ρωσία και η Κίνα, στενοί οικονομικοί σύμμαχοι της Βενεζουέλας επί Τσάβες, έχουν στείλει μεγάλες αντιπροσωπείες, η πρώτη με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
 
«Το σημαντικότερο είναι ότι έφυγε ανίκητος», δήλωσε ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο αναφερόμενος στις τέσσερις νίκες του Τσάβες σε προεδρικές εκλογές στα 14 χρόνια της κυριαρχίας του. «Έφυγε νικητής και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό».
 
Από την Τετάρτη βρέθηκαν στη Βενεζουέλα τρεις ηγέτες της Λατινικής Αμερικής που θεωρείται ότι ήταν πολύ κοντά στο Ούγκο Τσάβες. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες και τον αποκαλούμενο φτωχότερο πρόεδρο στον κόσμο Χοσέ Μουχίκα της Ουρουγουάης. Η κ. Φερνάντες αναχώρησε την Πέμπτη από τη Βενεζουέλα αφήνοντας πίσω τον υπουργό των Εξωτερικών της χώρας.
 
Από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής παρευρέθησαν επίσης οι Ενρίκε Πένα Νιέτο, πρόεδρος του Μεξικού, Ντίλμα Ρούσεφ, πρόεδρος της Βραζιλίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, πρόεδρος της Κολομβίας, Σεμπάστιαν Πινιέρα, πρόεδρος της Χιλής, Ολάντα Χουμάλα, πρόεδρος του Περού, Ρικάρντο Μαρτινέλι, πρόεδρος του Παναμά, Μαουρίτσιο Φούνες, πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ και Ότο Πέρες, πρόεδρος της Γουατεμάλας.
 
Από την Καραϊβική, ο πρόεδρος της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί και της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεντίνα.
 
Κανείς αρχηγός κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται στη Βενεζουέλα για την τελετή. Η Γαλλία εκπροσωπείται σε επίπεδο υπουργού, ενώ η Ισπανία δια του πρίγκιπα Φελίπε, διαδόχου του θρόνου.
 
Στην κηδεία παρευρέθησαν  επίσης αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών όπως της Ένωσης για την Ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής (Aladi), της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur), της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής (Unasur) και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).
 
Σε μαυσωλείο η σορός του Τσάβες

Μετά την κηδεία, η του σορός Τσάβες θα μεταφερθεί στο «στρατώνα του βουνού». Εκεί είναι το στρατόπεδο από όπου ξεκίνησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1992, πριν εκλεγεί πρόεδρος το 1998.

«Έχει αποφασιστεί το σώμα του Κομαντάντε να ταριχευτεί έτσι ώστε να παραμένει αιώνια στη θέα των ανθρώπων σε ένα μουσείο», είπε ο στενός συνεργάτης του Τσάβες στην κρατική τηλεόραση. Κατά τον Μαντούρο η κίνηση αυτή που θυμίζει τη μεταθανάτια μεταχείριση των κομμουνιστών ηγετών Λένιν, Στάλιν και Μάο θα βοηθήσει να διατηρηθεί ζωντανό το πνεύμα της σοσιαλιστικής επανάστασης.

«Το σώμα του προέδρου Τσάβες θα ταριχευτεί όπως του Χο Τσι Μινχ, όπως του Λένιν, του Μάο και άλλων μεγάλων επαναστατών του αιώνα» συμπλήρωσε ο Μαντούρο που ανέφερε επίσης ότι η σορός μετά την κηδεία που θα γίνει την Παρασκευή, θα εκτεθεί στο κοινό για «τουλάχιστον επτά ημέρες».
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:07