search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:33
MENU CLOSE

Παπούλιας: «Ύψιστη εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό»

11.03.2013 12:13
Παπούλιας: «Ύψιστη εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό» - Media

Την πρώτη συνάντησή του με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα, είχε το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Με τον κ. Αναστασιάδη συναντήθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς.

Την πρώτη συνάντησή του με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα, είχε το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
 
«Σας καλωσορίζω, κύριε Πρόεδρε, με μεγάλη χαρά. Σας συγχαίρω για τη μεγάλη νίκη που πετύχατε. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το Κυπριακό είναι για μας υψίστη εθνική προτεραιότητα. Και νομίζω ότι όχι μονάχα θα συνεχιστεί, αλλά θα εμβαθύνουμε τον συντονισμό των προσπαθειών μας και των διαβουλεύσεων, ώστε να έρθει εκείνη η ποθητή μέρα της επανένωσης, που δεν θα υπάρχει κατοχικός στρατιώτης στο νησί και θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον Ελληνισμό, γιατί η μάχη που δίνει ο Κυπριακός λαός είναι μάχη του Ελληνισμού» είπε ο κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του.
 
«Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σαν ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω είναι ευγνώμονες ευχαριστίες του Κυπριακού Ελληνισμού για τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδος» απάντησε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος προσέθεσε ότι προσβλέπει, μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, σε διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων και θα απαλλάξει την Κύπρο από την κατοχή.
 
«Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε τη συμπαράσταση -εκτός της Ελλάδος που είναι δεδομένη- και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς είμαστε πλήρες μέλος, χάρη βεβαίως στην άψογη συνεργασία με την Ελλάδα και τη μεγάλη συμβολή που είχαμε τότε, και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού Κοινοβουλίου. Είμαστε πια μέλος, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες».
 
Ο Πρόεδρος της Κύπρου έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία, πως έχει υποχρέωση να τιμήσει και να τηρήσει όλες αυτές τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, απέναντι στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.
 
«Και συνεπώς, δεν διανοούμαι πώς θα ήταν δυνατόν να εξευρεθεί μια λύση, χωρίς να εδράζεται στις βασικές αρχές, αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως διαλαμβάνονται και προστατεύονται στην υπόλοιπη Ευρώπη» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Συνάντηση Σαμαρά-Αναστασιάδη:

Την βεβαιότητα ότι ο ελληνισμός παρά τις δυσκολίες θα σταθεί όρθιος, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη.
 
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα της εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου και «την προώθηση του συγκεκριμένου θέματος στους εταίρους μας αφού τα ενεργειακά αποθέματα των δύο χωρών είναι και ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης».
 
Αναφέρθηκε επίσης στο κυπριακό λέγοντας ότι το αν θα αξιοποιηθεί η ευκαιρία για προώθηση λύσης μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη θα εξαρτηθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σημείωσε δε ότι κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει ότι η Κύπρος είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και υπάρχουν αποφάσεις.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι είχαν μία παραγωγική και γόνιμη συνάντηση που δείχνει την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών για ακόμη πιο στενή συνεργασία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:33