search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:38
MENU CLOSE

Κυβέρνηση – χρυσοθήρες απέναντι στους κατοίκους της Θράκης

11.03.2013 22:00
Κυβέρνηση – χρυσοθήρες απέναντι στους κατοίκους της Θράκης - Media

Νέο µέτωπο, αυτήν τη φορά µε τους κατοίκους της Θράκης, ανοίγει η κυβέρνηση µε αιχµή και πάλι κοιτάσµατα χρυσού, µια και η έφοδος των σύγχρονων χρυσοθήρων στη χώρα µας είχε και έχει, από ό,τι φαίνεται, υψηλές ευλογίες.

Νέο µέτωπο, αυτήν τη φορά µε τους κατοίκους της Θράκης, ανοίγει η κυβέρνηση µε αιχµή και πάλι κοιτάσµατα χρυσού, µια και η έφοδος των σύγχρονων χρυσοθήρων στη χώρα µας είχε και έχει, από ό,τι φαίνεται, υψηλές ευλογίες.
 
Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς, µε δηλώσεις του στη «Wall Street Journal», έσπευσε να διαβεβαιώσει τους Καναδούς της Eldorado Gold – πρόκειται για την ίδια εταιρεία που έχει και τα µεταλλεία στη Χαλδικική – ότι η διαδικασία αδειοδότησης του µεταλλείου Περάµατος θα ολοκληρωθεί εντός δεκαηµέρου (σ.σ.: µέσα στον Μάρτιο). Σύµφωνα µε τη «WSJ», ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι µια επένδυση που θέλουµε πολύ».
 
Ποια είναι, όµως, αυτή η επένδυση που η τρικοµµατική κυβέρνηση θέλει πολύ, σε αντίθεση µε το σύνολο των φορέων της Θράκης; Και όταν λέµε φορείς, εννοούµε από τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης και τους 22 δηµάρχους της περιοχής µέχρι τα παραρτήµατα του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, του Οικονοµικού Επιµελητηρίου, του Επαγγελµατικού και Βιοτεχνικού Επιµελητηρίου, του Εµπορικού και Βιοτεχνικού Επιµελητηρίου, της Οµοσπονδίας Επαγγελµατοβιοτεχνών, της Οµοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, του Συνδέσµου Βιοµηχάνων – Βιοτεχνών και της Οµοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
 
Εναντίον της συγκεκριµένης επένδυσης έχουν ταχθεί επίσης βουλευτές όλων των πολιτικών κοµµάτων, ακόµα και ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Και το ερώτηµα είναι: έχουν οι κάτοικοι και το σύνολο των φορέων άδικο και η τρικοµµατική κυβέρνηση δίκιο; Την απάντηση µπορούν να δώσουν µόνο τα στοιχεία της επένδυσης. Γιατί πρόκειται και πάλι για ένα ιδιωτικό µεταλλείο, το οποίο έχει περιέλθει στα χέρια της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold, πράγµα που σηµαίνει ότι και πάλι το ελληνικό ∆ηµόσιο δεν θα εισπράττει ούτε ένα ευρώ από την εξόρυξη χρυσού. Πρόκειται για ένα µεταλλείο που θα προσφέρει, στην πλήρη ανάπτυξή του, 200 θέσεις εργασίας για τα οκτώ και µόνο χρόνια που θα λειτουργήσει. Πρόκειται για ένα µεταλλείο στο οποίο η εξόρυξη του πολύτιµου χρυσού θα γίνεται µε τη µέθοδο του δηλητηριώδους κυανίου.
 
Τα στοιχεία του έργου
 
Για το µεταλλείο του Περάµατος – εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. – το ελληνικό ∆ηµόσιο ούτε πήρε ούτε θα πάρει έστω και ένα ευρώ. Πρόκειται για ιδιωτικό µεταλλείο που, όπως φηµολογείται στην περιοχή, αγοράστηκε τη δεκαετία του ’90 από ιδιώτη για 300.000 δραχµές και δεκαετίες µετά πέρασε στα χέρια του καναδικού κολοσσού της µεταλλουργίας. Το ελληνικό ∆ηµόσιο, δηλαδή, δεν πήρε ούτε καν τα ψίχουλα που έλαβε από την πώληση των µεταλλείων της Χαλκιδικής και ούτε πρόκειται να πάρει από την εξόρυξη του χρυσού, παρά µόνο από τη φορολόγηση της εταιρείας. Σύµφωνα µε τα ίδια τα στοιχεία που παρουσιάζει η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε., το κεφάλαιο επένδυσης είναι 150 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή ακόµη 190 εκατ. ευρώ. Οι άµεσες θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 200, η έµµεση απασχόληση εκτιµάται ότι θα ανέλθει σε επιπλέον 800 θέσεις εργασίας, ενώ τα έσοδα για την εταιρεία υπολογίζονται σε 660 εκατ. ευρώ.
 
Σύµφωνα πάντα µε τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, θα απαιτηθούν 18 µήνες για την κατασκευή, 8 χρόνια θα διαρκέσει η παραγωγή και 1,5 χρόνο η αποκατάσταση και η παρακολούθηση του µεταλλείου, που θα έχει µέση ετήσια παραγωγή χρυσού 120.000 ουγκιές.
 
Οι καταστροφικές επιπτώσεις
 
Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις επιστηµονικών φορέων, όπως του Γεωτεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας και συγκεκριµένα των παραρτηµάτων του σε Θράκη και Ανατολική Μακεδονία, η εξόρυξη χρυσού µε τη χρήση κυανιούχων αλάτων ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους για τη δηλητηρίαση ανθρώπων και ζώων, μη αντιστρεπτή ρύπανση του υπέργειου και υπόγειου περιβάλλοντος, τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και υγείας των πολιτών αλλά και την αειφορία της γης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «πρόκειται περί ενός περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά αμφισβητήσιμου έργου ως προς την αξία του, με μη αντιστρεπτές συνέπειες» αφού συνεπάγεται τη σταδιακή ακύρωση των δραστηριοτήτων σε γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία ενώ παράλληλα εκμηδενίζει κάθε προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή και απαξιώνει τόσο την οικιστική όσο και τη γεωργική χρήση της γης.
 
Στην επιστολή διαμαρτυρίας που έχει υπογράψει το σύνολο των φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, επιστολή η οποία είναι σε γνώση και της προηγούμενης και της σημερινής μνημονιακής κυβέρνησης, επισημαίνεται ακόμα ότι για τα 8 – και μόνο – χρόνια που θα λειτουργήσει το μεταλλείο οι δυσανάλογες επιπτώσεις είναι ακόμα:
 
Σπατάλη νερού και βιοσυσσώρευση βαρέων μετάλλων στα υδρορεύματα, με συνεπαγόμενη μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων (όξινη απορροή, τοξικές ενώσεις, βαρέα μέταλλα, κυάνιο).
 
Σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα κυρίως λόγω των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων που περιέχουν βαρέα μέταλλα και τοξικούς ρύπους (διοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, κυανιόντα κ.λπ.) που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία των εργαζομένων και των περιοίκων, ενώ δεν είναι απίθανη η μεταφορά τους και σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χλμ.
 
Μόλυνση των εδαφών που τα καθιστά ακατάλληλα για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που προορίζονται για διατροφή, με συνέπεια απαξίωση της αγροτικής οικονομίας.
 
Γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές, αφού το μεταλλείο απέχει μόλις 300 μέτρα, με ανεξέλεγκτες και δραματικές επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων.
 
Μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος αφού η επιβίωση των δασών σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων γύρω από το όρυγμα θεωρείται το λιγότερο επισφαλής, αν όχι αδύνατη.

Υπονόμευση κάθε προοπτικής τουριστικής ανάπτυξης και γενικότερα απαξίωση άλλων πλεονεκτημάτων της περιοχής (αρχαιολογικοί χώροι, σπήλαια, παραδοσιακοί οικισμοί, γεωθερμικά πεδία, ανάπτυξη συμβατικής και βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ιχθυοκαλλιέργειες, υδροβιότοποι κ.λπ.).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:37