search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:19
MENU CLOSE

Μάχες οπισθοφυλακής

12.03.2013 22:00
oldphotospod_0703_019_cmyk1363079423.jpg

Τις τελευταίες μάχες οπισθοφυλακής δίνουν τις ημέρες αυτές οι τραπεζίτες προκειμένου να διασφαλίσουν ό,τι μπορούν από τα πάλαι ποτέ «κεκτημένα» τους…

Τις τελευταίες μάχες οπισθοφυλακής δίνουν τις ημέρες αυτές οι τραπεζίτες προκειμένου να διασφαλίσουν ό,τι μπορούν από τα πάλαι ποτέ «κεκτημένα» τους καθώς η τρόικα πιέζει να ολοκληρωθεί εδώ και τώρα η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, κατηγορώντας μάλιστα ανοικτά την ελληνική πλευρά για την ευθύνη της ετήσιας (σχεδόν) καθυστέρησης. Το θέμα, όμως, δεν είναι το τι θα μπορέσουν να κρατήσουν οι τραπεζίτες, αλλά το πότε τα τραπεζικά «μορφώματα» που ακόμη βρίσκονται σε διαδικασία μετασχηματισμού θα μπορέσουν να επιστρέψουν έστω και εν μέρει στην αγορά για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Κάτι που, όπως φαίνεται, θα αργήσει αρκετά…
Η τελευταία παράταση της τρόικας προς την κυβέρνηση δίνει περιθώριο μερικών εβδομάδων για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου. Μάλιστα, για να κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους οι δανειστές, ζήτησαν από την κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογία με την οποία οι αποφάσεις για τις αυξήσεις θα λαμβάνονται σε χρόνο – μηδέν. Ήταν, δε, τέτοια η πίεση, που η τροπολογία από το υπουργείο Οικονομικών περιλήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος…
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και μεγάλες αλλαγές στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης. Το μόνο θέμα που δείχνει να συζητά η τρόικα αφορά το ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου που τελικά θα αναγνωριστεί στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών. Και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό του Core Tier I, από 10% που ισχύει σήμερα, θα φτάσει τελικά στο 20%, προσφέροντας (αθροιστικά) μια ανάσα της τάξης των 2 δισ. ευρώ στους τρεις μεγάλους συστημικούς ομίλους.
Αυτό βέβαια λίγο αλλάζει τα δεδομένα για τις ιδιοκτησιακές συνέπειες που θα προκύψουν από τις αυξήσεις κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση, η Alpha, η Πειραιώς και η Εθνική θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις αυξήσεις μέχρι το τέλος Μαΐου ή το πολύ ώς τις αρχές Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι οι τρεις όμιλοι θα πρέπει να ανακοινώσουν τα πρώτα τους σχέδια για το πώς θα προχωρήσουν σε αυτές μέσα στις επόμενες ημέρες.

Δικαίωμα προτίμησης
Οι αυξήσεις, όπως είναι γνωστό, θα διενεργηθούν με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων και με κάλυψη τυχόν αδιάθετων μετοχών από το ΤΧΣ. Δηλαδή, οι τρεις τράπεζες θα χρειαστούν 18,6 με 18,8 δισ. ευρώ ή το 10% της ελάχιστης συμμετοχής, δηλαδή 1,86 με 1,88 δισ. ευρώ, με τα υπόλοιπα να καλύπτονται από το ΤΧΣ. Το δυσάρεστο για την περίσταση είναι ότι τα κεφάλαια αυτά πρέπει να βρεθούν σε ένα διάστημα στο οποίο χρειάζεται να βρεθούν και άλλα 770 εκατ. για τις μικρές τράπεζες (Attica, Probank, FBB, Πανελλήνια), καθώς και τα επιπλέον κεφάλαια για τη Millenium.
Εύλογα οι μικρομέτοχοι διερωτώνται εάν και σε ποια αύξηση θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, και ήδη τα μηνύματα από την αγορά είναι ότι η συμμετοχή θα είναι μικρή, μια και το «παιχνίδι» με τα λεγόμενα warrants (που θα κρίνει και το αν ένας επενδυτής μπορεί να περιμένει κάτι από τη συμμετοχή του σε μια αύξηση) είναι για ιδιαίτερα μυημένους παίκτες, και το χρηματιστηριακό – κερδοσκοπικό παιχνίδι αναμένεται να πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Στην αγορά οργιάζουν οι φήμες και για το ιδιοκτησιακό μέλλον των τριών ομίλων, με τη νέα Εθνική να έχει αρνητική καθαρή θέση περί τα 3,5-4 δισ. ευρώ, την Πειραιώς αρνητική καθαρή θέση κοντά στα 2,5 δισ. και την Alpha να βρίσκεται στο μηδέν. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για τη σύνθεση των διοικήσεων, αλλά και για το ποιοι από τους σημερινούς μετόχους θα παραμείνουν στο «κάδρο».

Συγχώνευση
Ήδη όμως η επόμενη ημέρα αρχίζει να προδιαγράφεται. Στον όμιλο της Εθνικής αναμένεται από στιγμή σε στιγμή η συγκρότηση της νέας επιτροπής συγχώνευσης, που πιθανότατα θα βάλει τη σφραγίδα της στην αποχώρηση της ηγετικής φρουράς της Eurobank και θα αποφασίσει ποια από τα μεγαλοστελέχη της συγχωνευόμενης τράπεζας θα αξιοποιηθούν στο νέο σχήμα. Και παράλληλα θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα εθελουσίας για την αποχώρηση τουλάχιστον 2.000 υπαλλήλων. Αντίστοιχα προγράμματα ξεκινούν σε όλες τις τράπεζες, με γνωστό τον στόχο για απομάκρυνση έως και 17.000 ατόμων την επόμενη τριετία.
Βέβαια, για τον περισσότερο κόσμο, το ερώτημα είναι πότε η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (που παραμένει το μεγαλύτερο στοίχημα της ελληνικής διάσωσης) θα έχει αποτελέσματα στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Η απάντηση, όπως τη μεταφέρουν στελέχη της αγοράς, δεν είναι και ιδιαίτερα ενθαρρυντική, μια και εκτός από τις διαδικασίες της χρηματοδότησης και των αυξήσεων κεφαλαίου, που θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη του καλοκαιριού, θα χρειαστεί χρόνος και για τις εσωτερικές διεργασίες ανασχηματισμού των ομίλων. Πόσος;
Για την περίπτωση της νέας Alpha, που είναι και θεωρητικά η απλούστερη (έχει δηλαδή τις λιγότερες αλληλεπικαλύψεις σε προσωπικό και δίκτυα), υπολογίζονται έξι μήνες. Και αυτό για την τράπεζα με το λιγότερο προσωπικό και τις πλέον ομαλές διοικητικές και ιδιοκτησιακές εξελίξεις…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:18