search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:51
MENU CLOSE

Η ευφυΐα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας

12.03.2013 22:00
Η ευφυΐα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας - Media

Έχουμε συνηθίσει να παρουσιάζουµε σε αυτό το δισέλιδο ευφάνταστες τεχνολογικές προτάσεις και πρωτοποριακά αρχιτεκτονικά οράµατα που µας «µεταφέρουν» στις πόλεις του µέλλοντος.

Έχουμε συνηθίσει να παρουσιάζουµε σε αυτό το δισέλιδο ευφάνταστες τεχνολογικές προτάσεις και πρωτοποριακά αρχιτεκτονικά οράµατα που µας «µεταφέρουν» στις πόλεις του µέλλοντος. Οι δυο, όµως, αυτές εφευρέσεις που παρουσιάζουµε στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας, απλές, πρακτικές και µε στόχο την εξυπηρέτηση στοιχειωδών αναγκών των κατοίκων του αναπτυσσόµενου κόσµου, αποτελούν τον ορισµό της καινοτοµίας αλλά και της προσφοράς επιστηµόνων στους ανθρώπους που είναι υποχρεωµένοι να ζουν δεκαετίες πίσω. Ο λόγος για το Luci, ένα φανάρι που στοιχίζει µόλις 16 δολάρια και µπορεί να δώσει λύση, έστω και προσωρινά, στα παιδιά ενός ξεχασµένου κόσµου, και το GiraDora, ένα φορητό, υποτυπώδες για τις ανεπτυγµένες χώρες, πλυντήριο που κοστίζει µόλις 30 δολάρια.
 
Η φουσκωτή λάµπα
 
Το Luci είναι πατέντα της εταιρείας Mpowerd και πρόκειται για έναν λαµπτήρα που τροφοδοτείται από την ηλιακή ενέργεια. Όταν ο χρήστης ανοίξει τη συσκευασία, βρίσκεται µπροστά σε µια στρογγυλή και επίπεδη συσκευή, την οποία πρέπει να φυσήξει για να φουσκώσει. Με τον τρόπο αυτόν, φυσώντας στη βαλβίδα δηλαδή, το Luci µετατρέπεται σε ένα κυλινδρικό φανάρι ύψους 13 εκατοστών, που στην κορυφή του έχει ένα ηλιακό πάνελ, ενώ στον πάτο του υπάρχουν 10 µικροί λευκοί λαµπτήρες LED, οι οποίοι δίνουν το ισοδύναµο ενός λαµπτήρα 60 W.
 
Το βάρος του Luci µόλις που ξεπερνά τα 100 γραµµάρια και διαθέτει µπαταρία ιόντων λιθίου του µικρού ηλιακού πάνελ, που έχει διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους, χρειάζεται 6 ώρες για να φορτιστεί και να παρέχει φωτισµό για 12 ώρες. Η Mpowerd βρίσκεται σε συζητήσεις µε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αφρική, µέσω των οποίων σχεδιάζει να διαθέσει τα φουσκωτά ηλιακά φανάρια σε χώρες του αναπτυσσόµενου κόσµου.
 
Πλυντήριο µε πετάλι
 
Το GiraDora στοιχίζει µόλις 30 ευρώ, και θα µπορούσε να διευκολύνει στο µέτρο του δυνατού την καθηµερινότητα εκατοµµυρίων πολιτών στις αναπτυσσόμενες χώρες, αφού απευθύνεται σε ανθρώπους που κερδίζουν από 4 μέχρι 10 δολάρια την ημέρα. Πρόκειται για ένα φορητό πλυντήριο ρούχων που λειτουργεί με τη βοήθεια του χρήστη που πατάει ένα πετάλι, και είναι έμπνευση των σχεδιαστών Άλεξ Κάμπιουνοκ και Τζι Α Γιου.
 
Η λειτουργία του πλυντηρίου είναι εξαιρετικά απλή. Ο χρήστης γεμίζει με νερό και απορρυπαντικό τον κάδο, στη συνέχεια κλείνει τη συσκευή με το καπάκι της, πάνω στο οποίο κάθεται για να πατάει το πετάλι και έτσι αρχίζει να δουλεύει το πλυντήριο. Ο χρήστης πατάει το πετάλι μέχρι όλο το νερό να βγει από το πλυντήριο και συνεχίζει τις… ορθοπεταλιές μέχρι να στραγγίξουν τα ρούχα.
 
Η εφεύρεση, αφού κέρδισε πολλά βραβεία, βρήκε χρηματοδότες, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η παραγωγή με πρώτο στόχο τη διάθεση του φορητού πλυντηρίου σε κοινότητες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στη Χιλή και το Περού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:50