search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:37
MENU CLOSE

Όχι σε όλα από τους τροϊκανούς

13.03.2013 22:00
oldphotospn1403dogs1363190393.jpg

Ατέλειωτες μοιάζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς, εκτός από τις ενστάσεις των πιστωτών για τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο, ασκούνται πιέσεις για περιορισμό δόσεων στις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τις χρωστούμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Ατέλειωτες μοιάζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς, εκτός από τις ενστάσεις των πιστωτών για τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο, ασκούνται πιέσεις για περιορισμό δόσεων στις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τις χρωστούμενες ασφαλιστικές εισφορές.
Βασικό «αγκάθι» στις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι αυτό των υπαλλήλων του Δημοσίου, θέμα το οποίο είναι πιθανό να φθάσει τελικά στα χέρια των τριών πολιτικών αρχηγών, εάν η τρόικα επιμείνει. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν ότι η τρόικα δεν αρκείται σε μετακινήσεις, αλλά απαιτεί αποχωρήσεις στο Δημόσιο και σε κάθε περίπτωση εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών:
♦  Λένε «όχι» στο σχέδιο διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, αν αυτό δεν οδηγεί σε απολύσεις.
♦  Απορρίπτουν κατ’ αρχήν το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
♦  Δεν συζητούν τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
♦  Δέχονται να υπάρξει ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, όμως απορρίπτουν τη δυνατότητα αποπληρωμής σε 60 δόσεις και εγκρίνουν το πολύ 36 δόσεις. Στον «πάγο» βάζει η τρόικα τα σχέδια της κυβέρνησης για μια σαρωτική και «πολύ φιλική» προς τους οφειλέτες νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων. Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η τρόικα όχι μόνο δεν δέχεται μια νέα πιο ευνοϊκή ρύθμιση, αλλά επιδιώκει και αλλαγές που θα κάνουν ακόμη πιο ανελαστική τη ρύθμιση που ήδη ισχύει στο πλαίσιο του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Ειδικότερα η τρόικα ζητά:
♦  Ο αριθμός των δόσεων να μην ξεπερνά τις 12, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις να μπορεί να αυξηθεί στις 24.
♦ Ο αριθμός των δόσεων να αυξάνεται εφόσον ο φορολογούμενος έχει να προσφέρει εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία προς εξασφάλιση της οφειλής.
♦  Το επιτόκιο της ρύθμισης να είναι σχετικά υψηλό, προκειμένου να λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους οφειλέτες.
♦  Να αποκλείονται πλήρως από τη ρύθμιση όσοι στο παρελθόν δεν έχουν επανειλημμένως φανεί συνεπείς σε ρυθμίσεις που τους έχουν χορηγηθεί.
Από τα περίπου 55 δισ. ευρώ των συσσωρευμένων οφειλών προς το Δημόσιο, η τρόικα και η Task Force θεωρούν ότι στην πραγματικότητα είναι ζήτημα αν τα 18 δισ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν, καθώς τα υπόλοιπα έως το συνολικό ύψος των 55 δισ. ευρώ θεωρούνται χαμένη υπόθεση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:31