search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:59
MENU CLOSE

«Habemus» γραμματέα!

13.03.2013 22:00
oldphotossel.101363255061.jpg

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα εί­ναι, εκτός απροόπτου, ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ από σήμερα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που έχει διαμηνύσει εδώ  και  μέρες στους συνεργάτες του ότι δεν προτίθεται –  παρά τις όποιες ενστάσεις και δι­αφωνίες στελεχών, ακόμα και κάποι­ων που πρόσκεινται στον ίδιο – να κάνει πίσω στο θέμα της ανανέωσης του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα εί­ναι, εκτός απροόπτου, ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ από σήμερα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που έχει διαμηνύσει εδώ  και  μέρες στους συνεργάτες του ότι δεν προτίθεται –  παρά τις όποιες ενστάσεις και δι­αφωνίες στελεχών, ακόμα και κάποι­ων που πρόσκεινται στον ίδιο – να κάνει πίσω στο θέμα της ανανέωσης του κόμματος, αφού θεωρεί ότι αυ­τή ήταν και η εντολή του συνεδρίου, αναμένεται να προτείνει στη σημε­ρινή πρώτη συνεδρίαση της Κεντρι­κής Πολιτικής Επιτροπής τον 33χρο-νο από την Κρήτη, που ήρθε πρώτος και με διαφορά στην ψηφοφορία τής 3ης Μαρτίου.

Μένει να δούμε, πάντως, αν θα επαναληφθεί το φαινόμενο των «λευκών» του 2008, όταν ο Γιώρ­γος Παπανδρέου είχε προτείνει για γραμματέα τον Σωκράτη Ξυνίδη και οι ψήφοι που συγκέντρωσε ήταν λιγότερες από τις ψήφους του συ­νυποψήφιου Γιώργου Παναγιωτακόπουλου μαζί με τα λευκά και τα άκυρα!
 
Παράλληλα, η Κεντρική Επιτροπή θα εκλέξει σήμερα Πολιτικό Συμβού­λιο, γραμματείς Τομέων, ΕΚΑΠ, Επι­τροπή Οικονομικού Ελέγχου και Συ­νήγορο του Μέλους και του Φίλου.
 
Να σημειωθεί, πάντως, ότι για το νέο   17μελές  Πολιτικό   Συμβούλιο
13 μέλη θα εκλεγούν από την Κ.Ε. και τα υπόλοιπα 4 είναι ex officio, δη­λαδή ο πρόεδρος, ο γραμματέας του κόμματος, ο γραμματέας της Κοινο­βουλευτικής Ομάδας και ο γραμμα­τέας της Νεολαίας – ο Βενιζέλος δεν σκοπεύει να «κατεβάσει» λίστα υπο­ψηφίων, χωρίς αυτό να σημαίνει βέ­βαια ότι δεν θα προωθήσει και «δικά του» στελέχη.
 
Ωστόσο, στόχος της Ιπποκράτους είναι το νέο Πολιτικό Συμβούλιο να συγκροτείται από στελέχη όλων των πλευρών και τάσεων, με αποτέλε­σμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν μια θέση σε αυτό τόσο ο Δημήτρης Ρέππας (τον πρότεινε για γραμματέα και η Τόνια Αντωνίου), που επανήλθε με εντυπωσιακό τρό­πο στα κομματικά όργανα, αφού εξε­λέγη τρίτος στην Κ.Ε., όσο όμως και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος της Αριστερής Πρωτοβουλίας, ο Μιχάλης Καρχιμάκης της «παπανδρεϊκής» πλευράς, οι «βενιζελικές» Τόνια Αντωνίου και Συλβάνα Ράπτη, αλλά και η εκ­πρόσωπος Τύπου του κόμμα­τος Φώφη Γεννηματά – η οποία δέχτηκε σχετική πρόταση που της έκανε ο Βενιζέλος την Τρίτη – καθώς και κάποια νέα στελέχη που ανήκουν στην «ομάδα» Ανδρουλάκη.
 
Χθες εκλέχθηκε και ο νέος γραμ­ματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, πα­ρουσία Βενιζέλου, στα γραφεία της Ιπποκράτους. Πρόκειται για τον Παύ­λο Χρηστίδη, που προέρχεται από την ΠΑΣΠ Κομοτηνής. Να σημειωθεί ότι με ενδιαφέρον αναμένεται η σχέση του Χρηστίδη με τον Νίκο Αν­δρουλάκη στο Πολιτικό Συμβούλιο, αφού, ως γνωστόν, ο Ανδρουλάκης είχε προκρίνει για τη θέση τον Αν­δρέα Σπυρόπουλο από τη Θεσπρω­τία, ο οποίος, μάλιστα, ήρθε δεύτε­ρος στην Κεντρική Επιτροπή. 
 
Τα στελέχη
 
Την ίδια στιγμή, ο Βενιζέλος φαί­νεται να έχει καταλήξει στα πολιτικά στελέχη που θα προτείνει να μπουν στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας κρίσιμα υπουργεία. Βέβαιη θεω­ρείται η υπουργοποίηση των Γιάννη Μανιάτη, Πάρι Κουκουλόπουλου και Λεων. Γρηγοράκου, ενώ αναμένεται να προτείνει επίσης τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Συμεών Κεδίκογλου από τη νεότερη γενιά, την Εύη Χριστοφιλοπούλου αλλά και τη Φώφη Γεννηματά.
 
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδια, εδώ και και­ρό, υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ πρέ­πει να απόσχει από τον κυβερνητισμό, ωστόσο είναι εξαιρετικά πιθα­νό να… ενδώσει σε περίπτωση που δεχθεί πιέσεις από τον Βενιζέλο να συμβάλει στην προσπάθεια ενισχύο­ντας τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Η Γεννηματά, πάντως, που υπο­στηρίζει ότι αυτήν τη στιγμή το μεί­ζον είναι οι πολιτικές και όχι τα πρό­σωπα, θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της την αναγκαία στρο­φή προς τα… αριστερά της κυβερνη­τικής πολιτικής…

Για πρώτη φορά, επίσης, ο πρόε­δρος του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείει ούτε τη δική του συμμετοχή στο κυβερ­νητικό σχήμα, ακόμη και στη θέση του αντιπροέδρου, αναλαμβάνοντας όμως παράλληλα και την ευθύνη ενός κρίσιμου υπουργείου – ίσως του Εξωτερικών – αφού, όπως δήλωσε στον Real Fm, δεν εξαρτά τις επιλο­γές του κόμματός του από τις αποφά­σεις Κουβέλη, αλλά και δεν «χαρίζει» αυτήν την κυβέρνηση στη Ν.Δ.!
 
Προτάσεις
 
Ο Βενιζέλος, παράλληλα με τις εσωκομματικές διεργασίες, συνεχίζει να προωθεί τις προτάσεις του για την ανάσχεση της ανεργίας και την προ­στασία των ευπαθών ομάδων πληθυ­σμού διαμηνύοντας προς κάθε κατεύ­θυνση την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης και βάζοντας «κόκκινη γραμμή» στο ενδεχόμενο νέων μέτρων.
 
Την περασμένη εβδομάδα, άλλω­στε, είχε δεχθεί στην Ιπποκράτους τους επικεφαλής της τρόικας, στους οποίους τόνισε ότι ούτε η κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα αντέχουν νέα μέτρα λιτότητας. Και τους ανέ­λυσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ συμφώνησαν ότι θα τους αποστείλει ειδικό σημείωμα με τα τεχνικά χαρα­κτηριστικά του προγράμματος, που προβλέπει τη δημιουργία 700.000 θέσεων εργασίας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι και ο Βε­νιζέλος προκρίνει την αντικατάστα­ση του – δικής του εμπνεύσεως – χαρατσιού της ΔΕΗ από έναν ενιαίο φόρο ακινήτων, με αφορολόγητο 50.000 ευρώ και προοδευτική κλί­μακα, ενώ επιμένει στην ανάγκη για αξιολόγηση προσώπων και υπηρεσι­ών του Δημοσίου και εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας, προ­κειμένου να σταματήσει οριστικά η «άγονη και λανθασμένη» – όπως τη χαρακτήρισε – συζήτηση περί απο­λύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:59