search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:04
MENU CLOSE

Οι πράσινοι επαναστάτες του Χόλιγουντ

13.03.2013 22:00
Οι πράσινοι επαναστάτες του Χόλιγουντ
  - Media

Σε αντίθεση µε την Ελλάδα, όπου οι καλλιτέχνες οι οποίοι συµµετέχουν ενεργά σε κινήσεις που έχουν να κάνουν µε σηµαντικά ζητήµατα προστασίας του περιβάλλοντος και της δηµόσιας υγείας µετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, στις ΗΠΑ το περιβαλλοντικό κίνηµα έχει ισχυρούς συµπαραστάτες µεγάλα ονόµατα της show biz, που όχι απλώς υπογράφουν διακηρύξεις, αλλά συµµετέχουν ενεργά σε κινητοποιήσεις, σε συγκρούσεις µε τις αστυνοµικές δυνάµεις και γενικότερα αποτελούν πρωτοπορία στον αγώνα για µια άλλη ποιότητα ζωής κόντρα στις επιταγές των πολυεθνικών.

Σε αντίθεση µε την Ελλάδα, όπου οι καλλιτέχνες οι οποίοι συµµετέχουν ενεργά σε κινήσεις που έχουν να κάνουν µε σηµαντικά ζητήµατα προστασίας του περιβάλλοντος και της δηµόσιας υγείας µετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, στις ΗΠΑ το περιβαλλοντικό κίνηµα έχει ισχυρούς συµπαραστάτες µεγάλα ονόµατα της show biz, που όχι απλώς υπογράφουν διακηρύξεις, αλλά συµµετέχουν ενεργά σε κινητοποιήσεις, σε συγκρούσεις µε τις αστυνοµικές δυνάµεις και γενικότερα αποτελούν πρωτοπορία στον αγώνα για µια άλλη ποιότητα ζωής κόντρα στις επιταγές των πολυεθνικών.
 
Μια από τις µεγαλύτερες κινητοποιήσεις καλλιτεχνών έχει προκαλέσει το φράκινγκ, που αποτελεί µέγα θέµα στις ΗΠΑ και πολύ σύντοµα και στην Ευρώπη, αφού η άκρως επικίνδυνη για τη δηµόσια υγεία και το περιβάλλον εξόρυξη του σχιστολιθικού αερίου «πατάει» πόδι και στη Γηραιά Ήπειρο.
Η Γιόκο Όνο, που έφτασε αισίως στα ογδόντα της χρόνια, και ο γιος της Σον Λένον πρωτοστατούν στο κίνηµα αντίστασης µέσα από την κίνηση που συνέστησαν «Καλλιτέχνες Ενάντια στο Φράκινγκ» – Artists Against Fracking -, κίνηση στην οποία δίνουν επίσης δυναµικό παρών περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες και ανάµεσά τους η βραβευµένη µε Όσκαρ ηθοποιός Σούζαν Σάραντον, η γνωστή ακτιβίστρια και ηθοποιός Ντάριλ Χάνα, ο Ρίτσαρντ Γκιρ, ο Ρόµπερτ ντε Νίρο, η Τζούλιαν Μουρ, η Γκουίνεθ Πάλτροου και ο Μαρκ Ράφαλο.
 
«Μέτωπο» στη Νέα Υόρκη
 
Οι κινητοποιήσεις κατά της εξόρυξης του σχιστολιθικού αερίου εκτείνονται στις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ και το τελευταίο διάστηµα και στη Νέα Υόρκη, όπου το θέµα βρίσκεται στην πρώτη γραµµή της δηµοσιότητας. Οι καλλιτέχνες που βρίσκονται στην πρωτοπορία του αγώνα έχουν ως στόχο την ενηµέρωση των πολιτών για τις καταστροφικές συνέπειες της µεθόδου που προκαλεί ακόµα και σεισµούς!
 
Και θέτουν ως πρώτο στόχο την ενηµέρωση των πολιτών γιατί, όπως συµβαίνει σε ολόκληρο τον κόσµο, τέτοιου είδους θέµατα αποτελούν ταµπού, µια και οι «επενδύσεις» προηγούνται της δηµόσιας υγείας και της ποιότητας του περιβάλλοντος. Έτσι και στην «καρδιά» του σύγχρονου κόσµου, στη Νέα Υόρκη, η ενηµέρωση των πολιτών είναι από ανύπαρκτη έως µονοµερής. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πριν από λίγο καιρό η Σούζαν Σάραντον σε συνέντευξή της στην ιταλική εφηµερίδα «Λα Ρεπούµπλικα»: «Αφού οι δηµοσιογράφοι των εφηµερίδων και οι τηλεοπτικοί σχολιαστές δεν έχουν ακόμη δώσει τη σχετική προσοχή σε αυτόν τον επερχόμενο κίνδυνο, είναι αναμενόμενο ο κόσμος να μην ενημερώνεται και να μην μπορεί να πάρει θέση. Για τον λόγο αυτό αποφάσισα να εμφανιστώ και να εξηγήσω την απειλή που κρύβει το φράκινγκ».
 
Η διάσημη ηθοποιός επισήμανε και κάτι ακόμα που το ζούμε και στην Ελλάδα, αφού όσοι είναι αντίθετοι ή εκφράζουν αντιρρήσεις για σχεδιαζόμενες επενδύσεις χωρίς καμιά δεύτερη σκέψη για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν, χαρακτηρίζονται ως «κουκουλοφόροι» και εξτρεμιστές. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το κίνημα του φράκινγκ έχει υποβαθμιστεί εκ μέρους των μέσων μαζικής επικοινωνίας ως μια εξτρεμιστική διαμαρτυρία αριστερών και χίπηδων οικολόγων. Αυτό είναι λάθος και πρέπει τώρα να αρχίσουμε να αγωνιζόμαστε σοβαρά για το θέμα».
 
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός προβάλλει με έμφαση και την εμπειρία που είχε στην Πενσιλβάνια, όπου συνάντησε οικογένειες που ζουν καθημερινά με τον κίνδυνο, αφού εξαιτίας της εξόρυξης χημικά αλλά και επικίνδυνα αέρια μολύνουν το έδαφος, το νερό και την ατμόσφαιρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, αφού κάτοικοι είδαν τις βρύσες των σπιτιών τους αντί για νερό να βγάζουν φωτιά, εξαιτίας της διαρροής μεθανίου από την εξόρυξη.
 
Καταστροφική μέθοδος
 
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι κατά τη διαδικασία της εξόρυξης εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου, που αποτελεί ένα από τα πλέον «ισχυρά» αέρια του θερμοκηπίου, κάτι που το κάνει όχι απλώς χειρότερο από το «συμβατικό» φυσικό αέριο, αλλά και κατά πάσα πιθανότητα χειρότερο και από τον άνθρακα. Παράλληλα η χρήση τεράστιων ποσοτήτων νερού, εμπλουτισμένων με χημικά, δημιουργεί κινδύνους μόλυνσης των υδροφόρων στρωμάτων του υπεδάφους με ανυπολόγιστες συνέπειες για το πόσιμο νερό και το έδαφος. Η λεγόμενη τεχνική της «υδραυλικής ρωγμάτωσης» βασίζεται στη θραύση του υπεδάφους και απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, που φθάνουν και τα 4.000 κυβικά μέτρα για τη διάνοιξη μιας και μόνο πηγής και μέχρι και 14.000 κυβικά για τη θραύση του σχιστόλιθου και την εξαγωγή του αερίου. Με τη χρήση τεράστιων αντλιών, που μπορεί να φτάσουν σε βάθος έως και 8 χιλιομέτρων, ασκούνται πολύ μεγάλες πιέσεις στο υπέδαφος, ώστε να το σπάσουν και να δημιουργήσουν ρήγματα στους βράχους. Στη συνέχεια «βομβαρδίζουν» τα ρήγματα με εκατομμύρια λίτρα νερού, ειδική άμμο και ειδικά μείγματα χημικών – ακόμα και δηλητηριώδεις ουσίες – με στόχο να εξολοθρευτούν οι μικροοργανισμοί που εμποδίζουν την έξοδο του αερίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:03