search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:49
MENU CLOSE

Ένας Όλιβερ Τουίστ βρίσκει το δρόμο για τα βραβεία

14.03.2013 22:00
Ένας Όλιβερ Τουίστ βρίσκει το δρόμο για τα βραβεία - Media

Το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, με ήρωα έναν σύγχρονο Όλιβερ Τουίστ, οδηγεί την κούρσα των φετινών βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με έντεκα υποψηφιότητες, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, με ήρωα έναν σύγχρονο Όλιβερ Τουίστ, οδηγεί την κούρσα των φετινών βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με έντεκα υποψηφιότητες, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη. Από κοντά και «Η Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, που διεκδικεί εννέα βραβεία. Ακολουθούν το «Αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» και το «L» του Μπάμπη Μακρίδη με πέντε. Η τελετή απονομής θα γίνει στις 2 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.


Φέτος στις υποψηφιότητες κυριαρχεί καλλιτεχνικό σινεμά, αλλά και ταινίες που είχαν μια φεστιβαλική πορεία στο εξωτερικό. Κι όμως, ήταν ευχάριστη έκπληξη η είσοδος στις υποψηφιότητες της φετινής μεγάλης εμπορικής επιτυχίας, του «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, που τρύπωσε σε τέσσερις κατηγορίες (πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, μοντάζ, ήχου).

Και ακριβώς επειδή η πρώτη κινηματογραφική απόπειρα του τηλεοπτικού Παπακαλιάτη απέχει από το προφίλ των ταινιών που επιλέγει συνήθως η ΕΑΚ, το ότι διεκδικεί βραβεία δείχνει ότι τα μέλη της Ακαδημίας δεν έχουν προκαταλήψεις απέναντι στο mainstream και το εμπορικό. Η έτερη, βέβαια, ταινία της χρονιάς, που πήγε καλά στις αίθουσες, «Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή, αποκλείστηκε με δική της πρωτοβουλία, αφού ο σκηνοθέτης δεν υπέβαλε την ταινία.
Και πολλά μέλη της Ακαδημίας, όμως, απέκλεισαν τον εαυτό τους από τη συμμετοχή στην ψηφοφορία. Από τα 242, μόνο τα 120 έχουν δικαίωμα ψήφου – που εξασφαλίζεται με την καταβολή της ετήσιας συνδρομής 50 ευρώ –, αλλά τελικά ψήφισαν τα 107. Και η φετινή τελετή θα ακολουθήσει τη φιλοσοφία των προηγούμενων. Δηλαδή οι εκπλήξεις έγκεινται στο ποιες προσωπικότητες θα επιλεγούν για να απονείμουν τα βραβεία, οι οποίες είναι συνήθως άνθρωποι από διάφορους χώρους που ξεπερνούν αυτόν της τέχνης.
Τη βραδιά θα παρουσιάσουν οι ηθοποιοί Μάκης Παπαδημητρίου και Βάσω Καβαλλιεράτου. Ενώ από φέτος θεσπίζονται και δύο νέα βραβεία. Το ένα θα το απονείμει η Nova – που εξελίσσεται σε σύμμαχο της ΕΑΚ και του ελληνικού σινεμά – σε ανθρώπους ελληνικής καταγωγής που προάγουν τον κινηματογράφο στο εξωτερικό.

Το άλλο ονομάζεται «Βραβείο Λουκία Ρικάκη», θα δίδεται σε ντοκιμαντέρ «κοινωνικού διαλόγου» και θα συνοδεύεται από το ποσό των 3.000 ευρώ. Θεσπίζεται με πρωτοβουλία της μητέρας και του αδερφού της σκηνοθέτιδας που έφυγε από τη ζωή το 2011, σε ηλικία πενήντα ετών. Η μητέρα της Λουκίας Ρικάκη, που τόσο αγάπησε την τέχνη του σινεμά και το είδος του ντοκιμαντέρ, μοιράστηκε μαζί μας στην παρουσίαση των υποψηφιοτήτων τα τελευταία λόγια της κόρης της. «Αν η ζωή τελειώνει στα πενήντα, την έχω ζήσει στο κόκκινο».

Η ΕΑΚ για να συνεχίσει τη γραμμή εξωτερικής πολιτικής που ξεκίνησε πέρυσι με τη διημερίδα «Riding the Greek Wave», που έφερε στη χώρα μας διεθνείς προσωπικότητες του κινηματογράφου, θα επαναλάβει τη δράση στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:47