search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:45
MENU CLOSE

«Λιτό» προφίλ υιοθετεί ο νέος Πάπας Φραγκίσκος Α΄

14.03.2013 14:27
«Λιτό» προφίλ υιοθετεί ο νέος Πάπας Φραγκίσκος Α΄ - Media

Ο νέος Πάπας της Ρώμης υιοθετεί λιτό προφίλ, σπάει την παράδοση με την απλότητά του, και οι δημοσιογράφοι ψάχνουν το παρελθόν του για να σκιαγραφήσουν την προσωπικότητά του.

Την ώρα που η Λατινική Αμερική γιορτάζει ιδιαίτερα την εκλογή του και ο έως χθες Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο δέχεται το συγχαρητήριο τηλεγράφημα της προέδρου της Αργεντινής Χριστίνας Κίρχνερ, ο ίδιος «σπάει» την παράδοση και υιοθετεί περισσότερη απλότητα.

«Ο νέος Πάπας κατά την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον των πιστών επέλεξε να μην φορέσει μια γούνινη κάπα από ερμίνα», λέει ο αυστριακός καρδινάλιος Κρίστοφ Σένμπορν.
 
Ο ίδιος μας ενημερώνει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α' αρνήθηκε μετά την εκλογή του να χρησιμοποιήσει παπική λιμουζίνα για να επιστρέψει στον ξενώνα όπου φιλοξενείτο, όπως και οι άλλοι καρδινάλιοι κατά τη διαδικασία της εκλογής του.
 
Όπως  λέει ο καρδινάλιος Σένμπορν επέστρεψε στην κατοικία του για να πάρει τα πράγματά του με κάποιο αυτοκίνητο του Βατικανού, μαζί με τους άλλους καρδινάλιους!

Το κέντρο φιλοξενίας βρίσκεται κοντά στην κεντρική Πιάτσα Ναβόνα και πολλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι είναι τουλάχιστο ασυνήθιστο και ένδειξη ανανέωσης για έναν νεοεκλεγέντα ποντίφικα ότι επιλέγει να φροντίσει προσωπικά άκρως πρακτικές υποχρεώσεις σαν και αυτή.

Στη συνέχεια πάντως μετέβη στη βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε, την παλαιότερη εκκλησία στον κόσμο που είναι αφιερωμένη στην Παναγία, και προσευχήθηκε μπροστά από τη διάσημη εικόνα της, που αποκαλείται «Salus Populi Romani» ή Προστάτιδα του Ρωμαϊκού Λαού.

«Μας μίλησε εγκάρδια, σαν πατέρας. Μας ειδοποίησαν 10 λεπτά νωρίτερα για την άφιξη του πάπα», είπε ο πατήρ Λουντοβίκο Μέλο, ένας ιερωμένος που προσευχήθηκε μαζί με τον πάπα.

Εντός της ημέρας ο πάπας πρόκειται να μεταβεί στο Καστέλ Γκαντόλφο, την θερινή παπική εκκλησία, νότια της Ρώμης, όπου θα συναντήσει τον επίτιμο πάπα Βενέδικτο, ο οποίος τον περασμένο μήνα, παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους γήρατος και υγείας.

Όσον αφορά στην προσωπικότητά του, όλοι ανατρέχουν πλέον στις δηλώσεις του κατά το παρελθόν:
 
Σύμφωνα με ορισμένους, δεν διστάζει να έρθει ανοιχτά σε ρήξη με το πολιτικό κατεστημένο αλλά και να επιπλήξει υψηλά ιστάμενους της Εκκλησίας κατηγορώντας τους ότι πολλοί έχουν ξεχάσει ότι ο Ιησούς Χριστός έπλενε λεπρούς και συνέτρωγε με πόρνες.

Για άλλους, είναι ένας άνθρωπος της εξουσίας και ξέρει πως να τοποθετεί εαυτόν μεταξύ των ισχυρών.

Επικριτής του ΔΝΤ και του νεοφιλελευθερισμού, ο Πάπας Φραγκίσκος- έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές την αντίθεση του στην πολιτική της λιτότητας που εφαρμόστηκε στην πατρίδα του με την έλευση της τρόικας αλλά και τα ανεπαρκή οικονομικά μέτρα που έλαβαν κυβερνήσεις από την χρεοκοπία έως σήμερα

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, απεχθάνεται την πολυτέλεια, ενώ ζήτησε από τους συμπατριώτες του που ήθελαν να πάνε στη Ρώμη για την σύγκληση του κονκλαβίου, να μην το κάνουν και να διαθέσουν τα χρήματα στους φτωχούς.

Ως επικεφαλής των Ιησουιτών από το 1973 έως το 1979 ήταν μέλος της ιεραρχίας κατά την διάρκεια της περιόδου στην οποία η ευρύτερη καθολική εκκλησία υποστήριζε τη χούντα και καλούσε το ποίμνιο να φερθεί «πατριωτικά».
 
Αρνήθηκε δύο φορές να καταθέσει στο δικαστήριο σχετικά με το ρόλο του ως επικεφαλής των Ιησουιτών. Η Αδελφότητα του Ιησού ή αλλιώς Ιησουίτες, είναι μία θρησκευτική καθολική αδελφότητα που συγκροτήθηκε τον 16ο αιώνα στο πλαίσιο της Αντιμεταρρύθμισης με ιδρυτή τον Ισπανό Ιγνάτιο Λογιόλια (δεν θα πρέπει να σχετίζεται με το θρησκευτικό Τάγμα των Ιησουιτών).

Το 2001, όταν ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη καρδινάλιος την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης και κοινωνικής έκρηξης στη χώρα του, έδειξε “δείγματα γραφής”. Οταν επισκέφθηκε νοσοκομείο στο Μπουένος Αιρες, έπλυνε και φίλησε τα πόδια 12 ασθενών με AIDS.

Ως νεαρός ιερωμένος δέχτηκε εντονότατες επικρίσεις επειδή στηλίτευσε δημοσίως την στρατιωτική δικτατορία στην Αργεντινή (1976-1983), όταν τα θύματα και οι συγγενείς τους διηγούνταν συχνά, από πρώτο χέρι, ιστορίες από βασανιστήρια εκτελέσεις και απαγωγές σε ιερείς τους οποίους ο ίδιος επέβλεπε ως επικεφαλής των Ιησουιτών στην Αργεντινή.

Το 2009, είχε κατηγορήσει δημοσίως την κυβέρνηση Κίρχνερ ότι ήταν ανήθικη, παράνομη και άδικη επειδή επέτρεψε να διευρυνθεί η ανισότητα.

“Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τα παραβιάζει μόνο η τρομοκρατία, ή οι δολοφονίες αλλά και οι άδικες οικονομικές δομές, που δημιουργούν τεράστιες ανισότητες”, είχε δηλώσει τότε.

Το 2005, ένας δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατάθεσε αγωγή εναντίον του κατηγορώντας τον ότι συνωμότησε με την χούντα το 1976, για την απαγωγή δύο Ιησουιτών ιερέων. Αν και δεν έγινε δίκη, οι επικριτές του τον κατηγόρησαν ότι είχε αποσύρει την προστασία στους ιερείς.

Στην καθημερινότητά του, προτιμά να μετακινείται με λεωφορείο – το αγαπημένο του μέσο μεταφοράς- , να μαγειρεύει μόνος του, ενώ μιλάει άπταιστα ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά.

Ως πλέον επικεφαλής του Βατικανού, τον αναμένουν πολλοί “καυτοί “φάκελοι: οικονομικά σκάνδαλα που ταλανίζουν την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αλλά και σκάνδαλα παιδεραστίας.


Για το έργο του έχει τις «ευλογίες» της προέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες – Κίρχνερ, η οποία πριν από λίγο μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, γνωστοποίησε την συγχαρητήριο επιστολή της προς τον Ποντίφικα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:45