search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:17
MENU CLOSE

Λογοτεχνικά τιτιβίσματα

15.03.2013 22:00
Λογοτεχνικά τιτιβίσματα - Media

Πριν από δυο-τρεις αιώνες ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να δημοσιεύουν οι συγγραφείς τα νέα έργα τους σε συνέχειες σ’ εφημερίδες και περιοδικά.

Πριν από δυο-τρεις αιώνες ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να δημοσιεύουν οι συγγραφείς τα νέα έργα τους σε συνέχειες σ’ εφημερίδες και περιοδικά. Ολόκληρος ο «Ζοφερός οίκος» του Ντίκενς πρωτοκυκλοφόρησε μ’ αυτόν τον τρόπο. Αλλά και πιο πρόσφατα, στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, για παράδειγμα, αρκετοί από τους σημαντικότερους συγγραφείς μας έδιναν κάθε εβδομάδα μερικές σελίδες από το βιβλίο που ετοίμαζαν σε διάφορα έντυπα. «Η ζωή εν τάφω» του Μυριβήλη στην εφημερίδα «Καμπάνα» της Μυτιλήνης πρωτοδιαβάστηκε. Ακόμα και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 υπήρχαν περιοδικά που δημοσίευαν λαϊκά αναγνώσματα σελίδα – σελίδα. Μετά τέρμα. Μόνο πού και πού δημοσιεύονται διηγήματα, τα οποία πρέπει να έχουν συγκεκριμένο αριθμό λέξεων, ώστε να καταλαμβάνουν περιορισμένο χώρο.
Τώρα όλο και αυξάνονται τα μυθιστορήματα σε συνέχειες. Μετά τους εκατοντάδες μπλόγκερ, αποκτήσαμε (και εδώ) δεκάδες μυθιστοριογράφους, οι οποίοι καθημερινά σχεδόν «ανεβάζουν» κεφάλαια των έργων τους στο Διαδίκτυο. Μερικά από αυτά είναι διαδραστικά, έργα δηλαδή που οι συγγραφείς ζητούν από τους αναγνώστες να συμμετάσχουν στη γραφή τους. Άλλα, στο εξωτερικό κυρίως, έχουν υπογραφές ηθοποιών, τραγουδιστών, ποδοσφαιριστών, τηλεπαρουσιαστών – λες και μια νέα μόδα προστάζει τους πάντες να γράψουν τουλάχιστον ένα βιβλίο στη ζωή τους. Πολλοί από αυτούς πρόκειται να παρευρεθούν και στη μεγάλη Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας που αρχίζει σήμερα. Όχι αγκαλιά με τα χειρόγραφά τους, αλλά με το «έξυπνο» κινητό τους στο χέρι, συνεπικουρούμενοι από καινούργιους εκδότες, οι οποίοι προτρέπουν όσους έχουν συγγραφικές φιλοδοξίες να προσπαθούν να γράφουν μυθιστορήματα ή διηγήματα τα οποία θα εξελίσσονται από tweet σε tweet ή από sms σε sms. «Στο μέλλον όλα τα βιβλία θα τα διαβάζουμε στα τηλέφωνά μας» υποστηρίζουν τόσο οι εκδότες όσο και κατασκευαστές τηλεφώνων. Οργάνωσαν, μάλιστα, για να προωθήσουν το είδος αυτό «λογοτεχνίας» ειδικό διαδικτυακό διαγωνισμό.
Άραγε οι προβλέψεις τους θα διαψευσθούν, όπως εκείνες όσων δήλωναν, πριν από καμιά εικοσιπενταριά χρόνια, ότι τα βίντεο θα εξαφανίσουν τις κινηματογραφικές αίθουσες; Ή μήπως έχουν δίκιο; Θα μπορούσα να διαβάσω ένα βιβλίο στο κινητό μου; Ίσως, αν το είχε γράψει ο νέος Ντίκενς…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:11