search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:08
MENU CLOSE

Η κραυγαλέα απουσία διανόησης

15.03.2013 10:19
Η κραυγαλέα απουσία διανόησης - Media

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν απασχολήσει τον δημόσιο προβληματισμό οι συνέπειες της έλλειψης αστικής τάξης στη διαμόρφωση της νεοελληνικής κοινωνίας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν απασχολήσει τον δημόσιο προβληματισμό οι συνέπειες της έλλειψης αστικής τάξης στη διαμόρφωση της νεοελληνικής κοινωνίας. Όντως, τα αποτελέσματα αυτής της σημαντικής απουσίας της αστικής συγκρότησης της κοινωνίας και των παραδόσεών της γίνονται κραυγαλέα εμφανή στον καθημερινό πνευματικό μας βίο. Οι περιπτώσεις είναι πολλές – όσες ακριβώς και οι αγιάτρευτες ανεπάρκειες του πνευματικού μας στίβου και οι ισχνές του επιδόσεις. Ο υποτυπώδης αστικός πολιτισμός μας έχει ως φυσικό επακόλουθο την αδυναμία μας να συγκροτήσουμε μέσα σε ένα στοιχειώδες περιβάλλον σκέψης και προβληματισμού έναν χαρακτήρα και μια ταυτότητα. Συνήθως, και όταν – σπανίως – εμφανίζονται ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, αυτές αναδεικνύονται μέσα από ατομικές εξαιρέσεις, οι οποίες στις περισσότερες φορές αναπαράγουν ιδέες και προβληματισμούς εισαγόμενους από την αλλοδαπή. Το κόστος εισαγωγής αναδεικνύει και την τεράστια πνευματική μας εξάρτηση.

Τα έντονα προβλήματα του πνευματικού υποσιτισμού, ωστόσο, δεν αναδεικνύονται όσο οι ανεπάρκειες του πολιτικού μας συστήματος. Στους πολιτικούς φαίνεται να εστιάζονται όλες οι αδυναμίες αυτής της αχαλίνωτης και εγκληματικά αναξιοκρατικής κοινωνίας, που αδυνατεί να κοιταχτεί κατάματα στον καθρέφτη της.
Εδώ, οι διανοούμενοι αισθάνονται ευτυχείς μέσα από τις απελπιστικά αφελείς τηλεοπτικές τους παρεμβάσεις και τα λάικ του Facebook, έως τους αφελέστερους και υποβολιμαίους ύμνους των φιλολογικών σελίδων και τις αλλεπάλληλες παρουσιάσεις βιβλίων στις πνευματικές εστίες του τόπου…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:08