search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:03
MENU CLOSE

Πάμε… φιάσκο;

17.03.2013 22:00
oldphotosopap1363343334.jpg

Δεν πέρασαν ούτε τρεις εβδομάδες από το τελευταίο δημοσίευμα του «Π» για τον ΟΠΑΠ και οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται πλήρως.

Δεν πέρασαν ούτε τρεις εβδομάδες από το τελευταίο δημοσίευμα του «Π» για τον ΟΠΑΠ και οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται πλήρως. Ο πόλεμος συμφερόντων για τον οποίο γράφαμε οδηγεί τον διαγωνισμό που θα έφερνε το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2013 από την κόψη του ξυραφιού προς το φιάσκο. Τελευταία αφορμή ήταν η απόφαση να προωθηθεί η σύμβαση για την ανάθεση του έργου τεχνολογικού παρόχου του οργανισμού στην Intralot προτού ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση και ενώ η διαδικασία βρίσκεται στην τελική φάση. Μια απόφαση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μια και (όπως επίσης είχαμε γράψει) εκ των πραγμάτων ευνοεί έναν και μόνο από τους υποψήφιους.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά και θεωρητικά του προσφέρει και την ευχέρεια να μην συμμετάσχει πλέον στον διαγωνισμό, αφού και πρακτικά έχει αποσπάσει όσα τον εξυπηρετούν.
Το απλό ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όσων παρακολουθούν τα διαρκή επεισόδια στη διαγωνιστική διαδικασία για τον ΟΠΑΠ είναι το εξής: Καλά, στην κυβέρνηση δεν γνώριζαν ότι μια νέα και τόσο σημαντική ανάθεση στην Intralot θα οδηγούσε όλους τους άλλους υποψήφιους στα χαρακώματα του πολέμου; Κι όμως αποφάσισαν να δώσουν στη διοίκηση του ΟΠΑΠ την κάλυψη για να προχωρήσει, έστω κι αν στο Μαξίμου παριστάνουν τους ανήξερους…
Την ίδια στιγμή η απόφαση παραίτησης του Αθανασόπουλου απλώς δημιουργεί ερωτήματα. Έστω κι αν υποβλήθηκε με πρόσχημα την παλαιότερη υπόθεση της ΔΕΗ, στο ΤΑΙΠΕΔ όλοι γνώριζαν ότι οι χειρισμοί για τον ΟΠΑΠ ήταν αντικείμενο της απόλυτης προσοχής του. Άραγε να πρόκειται για σκόπιμη θυσία ή για απλό θύμα στον πόλεμο των συμφερόντων; Οι εξελίξεις θα δείξουν από μόνες ποια είναι η σωστή απάντηση.
Η ουσία παραμένει, ότι η υπόθεση του τεχνολογικού παρόχου είναι πολύ σημαντική (ως σύμβαση) ώστε μια διοίκηση να την πάρει τόσο… αθώα μερικές εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης και ενώ η διαδικασία έχει ήδη στιγματιστεί από τις αποχωρήσεις άλλων υποψηφίων λόγω πλημμελών διαδικασιών.

Ο «κεντρικός πόλος»
Όπως έχει γράψει το «Π», για την Intralot το θέμα ήταν και είναι να βρίσκεται σε όλα τα σενάρια της «επόμενης ημέρας» για τον οργανισμό. Όπως λέγεται, αυτό που ενδιαφέρει ουσιαστικά τον Kόκκαλη είναι η σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου. Η υπογραφή της του επιτρέπει να εμπλακεί ανέξοδα τόσο στον ιντερνετικό τζόγο όσο και στα βιντεολόττο. Δηλαδή στα δύο μεγαλύτερα στοιχήματα της επόμενης ημέρας του ΟΠΑΠ. Άλλωστε με τον ίδιο «οικονομικό» τρόπο μπήκε και στην κοινοπραξία των Κρατικών Λαχείων, αφήνοντας τον ΟΠΑΠ να πληρώσει…
Και κάπως έτσι η Intralot γίνεται κεντρικός «πόλος» στο σύστημα, μια και είναι η μόνη εταιρεία που συμμετέχει στην κοινοπραξία των λαχείων αλλά και στην ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, επιτυγχάνοντας παράλληλα να είναι προμηθευτής του ΟΠΑΠ για τα Λαχεία, ενώ ταυτόχρονα διεκδικεί και την ανανέωση της σύμβασης για τον τεχνολογικό πάροχο, που αποτελεί και το «νευρικό σύστημα» των δραστηριοτήτων του οργανισμού.
Με τον τρόπο αυτόν μπορεί άνετα να έχει στη στρατηγική του μια μετέπειτα συνεργασία με το σχήμα – νικητή του διαγωνισμού, ανεξάρτητα από το τι θα καταφέρει σε αυτό το πεδίο η Intralot. Δηλαδή ο Κόκκαλης και η Intralot θα προχωρήσουν σε μια πρακτική συνένωση με τον ΟΠΑΠ αφότου αυτός καταστεί ιδιωτικός. Πρόκειται για μια «λύση» με πολλά πλεονεκτήματα για όλους τους εμπλεκόμενους και χωρίς κανέναν να… φωνάζει.
Εύλογο λοιπόν το γιατί φωνάζουν όλοι οι υπόλοιποι μετά την προώθηση της σύμβασης προς έγκριση υπέρ της Intralot.

Εκρηκτικά σενάρια
Κι όπως επίσης γράφαμε προφητικά, οι εξελίξεις συνθέτουν μια φοβερά περίπλοκη ατμόσφαιρα, η οποία έχει μόνο δύο σενάρια εξόδου.
• Το πρώτο είναι η παράταση ή και ματαίωση του διαγωνισμού, για να αποφευχθεί η εξαγορά σε ένα εξευτελιστικό τίμημα.
• Το δεύτερο είναι η ολοκλήρωση ανεξάρτητα από το τίμημα, μια και η τρόικα πιέζει για αποτελέσματα.
Και στις δύο περιπτώσεις οι συνέπειες θα είναι δυσάρεστες για το γκουβέρνο, το οποίο θα δει τους τροϊκανούς να το μαλώνουν άγρια, αφού τα έσοδα από το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ έχουν προσμετρηθεί στους… φετινούς λογαριασμούς.
Η σύμβαση για τον τεχνολογικό πάροχο εκτός από καθοριστική υπολογίζεται να αποφέρει στην Intralot περί τα 250 εκατ. ευρώ συνολικά, ενώ το σύνολο των συμβάσεων που είχε υπογράψει η εταιρεία τα τελευταία 15 χρόνια ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.
Καθώς η υπογραφή της θεωρείται casus belli για τους υπόλοιπους, στο ΤΑΙΠΕΔ φτάνουν επιστολές διαμαρτυρίας, μερικές ακούστηκε με μορφή εξωδίκου που ζητούν να μην υπογραφεί η σύμβαση με την Intralot. Και βέβαια ορισμένοι ζητούν να επανεξεταστεί η νομιμότητα της συμμετοχής της στον διαγωνισμό, εφόσον εγκριθεί η σύμβαση του παρόχου.
Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις φήμες που αναφέρουν ότι η Intralot βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με το fund Baupost, που έχει αποσπάσει σημαντικό μερίδιο του ΟΠΑΠ (πάνω από 5%), όλοι καταλαβαίνουν ότι το μείγμα που ετοιμάζεται για τον οργανισμό είναι ήδη εκρηκτικό…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:03