search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:22
MENU CLOSE

Έχουμε γενέθλια. Nα σας ζήσουμε!

17.03.2013 22:00
oldphotos8881363362571.jpg

Ευτυχώς, ξεπεράσαμε τα χρόνια του Ιησού, άρα κατ’ αρχήν αποφύγαμε τη… σταύρωση – η οποία δεν αποκλείεται να επανέλθει ως μέθοδος τιμωρίας των απείθαρχων, αν αφήσουμε την τρόικα της τοκογλυφίας να διαφεντεύει τη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Ευτυχώς, ξεπεράσαμε τα χρόνια του Ιησού, άρα κατ’ αρχήν αποφύγαμε τη… σταύρωση – η οποία δεν αποκλείεται να επανέλθει ως μέθοδος τιμωρίας των απείθαρχων, αν αφήσουμε την τρόικα της τοκογλυφίας να διαφεντεύει τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Το «Ποντίκι» την περασμένη εβδομάδα, στις 9 Μαρτίου, έφτασε αισίως τα 34 χρόνια του και, με την πείρα σχεδόν τρεισήμισι δεκαετιών, μπορεί άφοβα να σχεδιάζει το μέλλον του. Άλλωστε μέχρι τα 100 έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Από το πρώτο του φύλλο, το… «μακρινό» 1979, έως σήμερα, το «Ποντίκι» έχει διατρέξει μαζί με τους αναγνώστες του, παλαιούς και νέους, όλη την απόσταση από την ευφορία της μεταπολίτευσης μέχρι την κατάρρευση όλων σχεδόν των μοντέλων που αυτή εισήγαγε στη χώρα.

Στην πορεία τόσων χρόνων οι επιμελείς αναγνώστες του «Π» είχαν – και συνεχίζουν να έχουν – την ευκαιρία να δουν κριτικά και με χιούμορ την «κρυφή» πλευρά της Ελλάδας. Και όσοι σήμερα περιηγούνται – δωρεάν, όχι επί πληρωμή, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι ακόμη και αυτούς τους δύσκολους καιρούς! – στο αρχείο με τα παλαιά μας φύλλα, μέσω της ιστοσελίδας μας (topontiki.gr), μπορούν να δουν πόσα από αυτά που συμβαίνουν σήμερα αποτυπώνονταν από τότε, άλλοτε ως ειδήσεις και άλλοτε ως σάτιρα.

1 Ο κεντρικός τίτλος στις 16.3.1979 (αρ. φύλλου 2!) έλεγε: «Φόροι πολλών δεκάδων εκατομμυρίων στο σφυρί» και το θέμα μιλούσε για «μια εκπληκτική επιχείρηση που θυμίζει περίοδο Τουρκοκρατίας)», δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της συλλογής φόρων. Έγραφε τότε το «Π»:

«Η ιστορία θυμίζει έντονα τους φοροεισπράκτορες της τουρκοκρατίας κολτζήδες) και τον ντεφεντάρη τους (γενικό επόπτη επί των οικονομικών), ίσως γιατί και τότε υπήρχαν οι καραμανλήδες: αυτοί που μίλαγαν τούρκικα και έγραφαν ελληνικά…».

•Σήμερα η τρόικα έχει επιβάλει ήδη την τιτλοποίηση ακόμη και των μελλοντικών εσόδων του κράτους, ενώ οι τράπεζες πλειστηριάζουν τα χρέη μας! Σαν να μην πέρασε μια μέρα!

2 Στο ίδιο φύλλο, σελίδα 3, λέει ο κεντρικός τίτλος: «Μόνο οι τρόμπες θα μας σώσουν». Και υπότιτλος: «Ένας Ελληνοαμερικάνος λύνει το ενεργειακό». Θέμα – τι άλλο; – το… πετρέλαιο και οι προτάσεις που έφταναν τότε στην… ελληνική κυβέρνηση για τη λύση του παγκόσμιου ενεργειακού προβλήματος. Για την ακρίβεια: ο κύκλος ανατιμήσεων του πετρελαίου, «κάτι σαν έμμηνος ροή της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας».

Και η λύση, απλή: «Το “Ποντίκι” έχει την τιμή να αποκαλύψει στο πανελλήνιο και παγκόσμιο κοινό το μοναδικό κλειδί για τη λύση του εφιαλτικού ενεργειακού προβλήματος: την ενεργητική τρόμπα! Μάλιστα. Μόνο αν τρομπάρουμε στις ακρογιαλιές θα σωθούμε».
• Σήμερα μπορεί οι δανειστές να ρουφάνε το αίμα της χώρας και του λαού με το μπουρί της σόμπας, αλλά η «σωτηρία» της Ελλάδας, ακόμη μια φορά, έρχεται με τα… πετρέλαια. Σαν να μην πέρασε μια μέρα!

Μοναδικό!

Το «Ποντίκι», λοιπόν, είναι πάντα εδώ – και θα συνεχίσει να είναι – με έναν συνδυασμό ύλης που κάνουν αυτή την εφημερίδα μοναδική, τουλάχιστον στην Ευρώπη: σάτιρα, αποκαλύψεις και πολιτική είναι για μας ένα κράμα μοναδικό και διαχρονικό και με τρόπο που ποτέ κανείς δεν κατάφερε να αντιγράψει, όσες προσπάθειες και αν έγιναν. Το λέμε επειδή στο «Π»:

• Η σάτιρα δεν είναι κουτσομπολιό, αλλά κατεδαφίζει τα πολιτικά ψεύδη και συμπεριφορές που συγκαλύπτουν τα διαχρονικά εγκλήματα κατά της χώρας.

• Οι αποκαλύψεις δεν είναι φούσκες που κρατάνε μια μέρα για να ξεφουσκώσουν την επόμενη ούτε εντάσσονται σε στρατηγικά συμφέροντα διαφόρων – μια τακτική που ακολουθείται από πολλούς που ολημερίς κι ολονυχτίς «νίπτουν» τα χέρια τους για να τα εμφανίζουν «καθαρά».

• Αντιθέτως οι αποκαλύψεις του «Π»… ζωγραφίζουν το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού – σε όλη τη διάρκεια της κρίσης οι αναγνώστες μας μαθαίνουν πριν απ’ όλους αυτά που ύστερα από μήνες γίνονται πρωτοσέλιδα.

• Η πολιτική κριτική του «Π» ούτε χειραγωγείται ούτε δένεται σε πολιτικά «άρματα» ούτε σηκώνει σημαίες ευκαιρίας, όπως κατά κόρον συμβαίνει σε πολλά από τα ΜΜΕ της χώρας μας.

Έτσι ήμασταν πάντα και έτσι θα συνεχίσουμε, όσα εμπόδια και αν βρεθούν μπροστά μας, όποιοι κι αν είναι αυτοί που θα επιχειρήσουν να τα βάλουν…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:22