search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:00
MENU CLOSE

Mε… ξόρκια κατά της αγανάκτησης

18.03.2013 22:00
oldphotossel.71363363108.jpg

Μπροστά στον κίνδυνο να επεκταθεί η ένταση που υπάρχει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας βρίσκεται η τρικομματική κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

Μπροστά στον κίνδυνο να επεκταθεί η ένταση που υπάρχει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας βρίσκεται η τρικομματική κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν έντονα στα κυβερνητικά σχέδια τα οποία, όπως φαίνεται, δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους τις ανάγκες αλλά και τις ενστάσεις των πολιτών. Οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζουν να χάνουν την ψυχραιμία τους μπροστά στις έντονες αντιδράσεις και τις αποδοκιμασίες των στελεχών της κυβέρνησης και επιλέγουν τον δρόμο του αυταρχισμού και της βίας.

Καθημερινά πλέον αποκαλύπτεται ότι ο σχεδιασμός των κυβερνώντων είναι μόνο επί χάρτου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του οτιδήποτε αφορά ανθρώπους, ανάγκες και τοπικές οικονομίες. Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να χειριστεί τα θέματα που έχει ανοίξει με έναν ανασχηματισμό. Με την αλλαγή προσώπων και όχι πολιτικών. Ταυτόχρονα, δηλαδή, με την εφαρμογή των μνημονίων, που θα φέρουν νέα οικονομικά μέτρα και απολύσεις στο Δημόσιο, ο Αντ. Σαμαράς θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τα θέματα τα οποία έχει ανοίξει ήδη με την πολιτική που ακολουθεί και τα οποία το επόμενο διάστημα θα τα βρει μπροστά του.

Μυαλά… σκουριασμένα

Τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στις Σκουριές της Χαλκιδικής δείχνουν καθαρά το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το θέμα των επενδύσεων, αδιαφορώντας για το τι θα αφήσει πίσω στις επόμενες γενιές. Η κυβέρνηση δεν δίστασε να αιματοκυλίσει την περιοχή ακολουθώντας πρωτοφανείς μεθόδους προκειμένου να δείξει ότι αυτό που προέχει είναι να προχωρήσει το έργο έστω και εάν το ελληνικό κράτος δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ. Οι κυβερνητικοί παράγοντες έκλεισαν τα αυτιά τους στις ενστάσεις των πολιτών και των ειδικών που μιλούν για περιβαλλοντική καταστροφή και σοβαρή μόλυνση της περιοχής, σε μια τοποθεσία που στην πραγματικότητα ζει από τον τουρισμό.

Η καθημερινή παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή, οι πρωτοφανείς κατασταλτικοί μηχανισμοί, τα δακρυγόνα που έπεσαν μέσα στο σχολείο παρουσίασαν μία εικόνα ενός κράτους που φαίνεται να χάνει τον έλεγχο. Πάντως η κυβέρνηση μπροστά στον φόβο να γενικευτεί η ένταση στη Βόρεια Ελλάδα αποφάσισε να επανεξετάσει τις συμβάσεις της εταιρείας εξόρυξης χρυσού για την περιοχή της Θράκης.

Το πολυδιαφημισμένο σχέδιο «Αθηνά» έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των θεμάτων τα οποία πυροδοτούν ένταση σε όλη την Ελλάδα. Από το Μεσολόγγι μέχρι το Ρέθυμνο οι τοπικές κοινωνίες έχουν ξεσηκωθεί, αφού βάσει του σχεδίου αυτού μπαίνει λουκέτο σε 140 τμήματα ΑΕΙ – ΤΕΙ. Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις εγκαταλείπονται, ενώ οι πόλεις που φιλοξενούσαν αυτές τις σχολές δέχονται ένα καίριο οικονομικό χτύπημα, δεδομένου ότι η τοπική οικονομία ζούσε από τα χρήματα των φοιτητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπήρξε έντονη αντίδραση από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Αρβανιτόπουλος αναγκάστηκε ήδη μία φορά να αποσύρει για διαβούλευση το σχέδιο.

Η κοινωνία απέναντι

Η βία που άσκησε η κυβέρνηση και στις δύο αυτές περιπτώσεις απέναντι σε απλούς πολίτες που θέλουν να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους απομακρύνει ακόμα και τους δικούς της ανθρώπους. Παρά το γεγονός ότι στην αρχή έγινε προσπάθεια στις Σκουριές της Χαλκιδικής να εμφανίσουν ως υποκινητές των επεισοδίων και της επίθεσης στις εγκαταστάσεις του χρυσωρυχείου τον ΣΥΡΙΖΑ, πολύ σύντομα αντελήφθησαν ότι δεν επρόκειτο για κάποιο σατανικό σχέδιο της αντιπολίτευσης, αλλά για μια έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί από τους κατοίκους που έρχονταν σε αντιπαράθεση με τα κυβερνητικά στελέχη στα τηλεοπτικά παράθυρα δήλωναν νεοδημοκράτες. Την ίδια στιγμή, πολλοί τοπικοί βουλευτές διεμήνυσαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η Ν.Δ. αρχίζει να χάνει έδαφος ακόμα και στους παραδοσιακούς δεξιούς.

Παρά τη βία και τον αυταρχισμό που ακολουθεί η κυβέρνηση, πάντως, προκειμένου να δείξει ότι δεν κάνει πίσω στο δόγμα «Νόμος και Τάξη», δεν καταφέρνει να συσπειρώσει τους δεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι κατευθύνονται στην αγκαλιά της Χρυσής Αυγής. Έτσι μέρα με την ημέρα η κυβέρνηση Σαμαρά διολισθαίνει προς ακροδεξιές συμπεριφορές με την ανοχή των κυβερνητικών της εταίρων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κάθε μέρα υπάρχει και μία αποκάλυψη για τα στελέχη στα οποία έχει δώσει η Ν.Δ. κυβερνητικές θέσεις και τα οποία σχετίζονται με την Ακροδεξιά. Η λογική όλων αυτών είναι υπέρ της προληπτικής καταστολής προκειμένου φυσικά να μην τους ξεφύγει η κατάσταση από τα χέρια.

Πριν από μερικές ημέρες οι αγανακτισμένοι, οι οποίοι έπειτα από μεγάλο διάστημα εμφανίστηκαν στην πλατεία Συντάγματος, γεύτηκαν την προληπτική καταστολή, αφού ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, πάλαι ποτέ κεντροδεξιός πολιτικός, έχει γίνει σήμερα λάτρης της λογικής «χτυπάμε το φαινόμενο εν τη γενέσει του και δεν το αφήνουμε να εξελιχθεί». Με αυτή τη λογική τα ΜΑΤ και με λυμένα τα χέρια ξυλοφόρτωσαν τους 1.500 αγανακτισμένους πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα, προκειμένου ο κόσμος να φοβηθεί και να μην προχωρήσει μελλοντικά σε άλλου τέτοιου είδους κινητοποιήσεις.

Φυσικά τα μεγάλα προβλήματα στην κυβέρνηση θα εμφανιστούν όταν θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις μεγάλων οργανισμών, όπως η ΔΕΗ. Αυτό που φοβάται ο πρωθυπουργός είναι ότι εάν όλα αυτά δεν προχωρήσουν γρήγορα, θα βρεθεί εν μέσω καλοκαιριού να πρέπει να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε νευραλγικούς τομείς του κράτους, κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην τουριστική περίοδο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου απεύχονται πάντως αυτή τη στιγμή να σκάσει και το θέμα των νοσοκομείων, όπου εκεί η κατάσταση είναι τραγική. Όλο αυτό το διάστημα έχουν καταφέρει να κουκουλώσουν την κατάσταση με τη βοήθεια των φιλικών μέσων ενημέρωσης, όμως γιατροί, νοσηλευτές, αλλά κυρίως ο κόσμος ζητά το αυτονόητο: Να υπάρχει βαμβάκι και οινόπνευμα στα νοσοκομεία, αφού ούτε αυτά δεν υπάρχουν διαθέσιμα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:54