search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:24
MENU CLOSE

Ευρωκεραυνοί στην τρικομματική

18.03.2013 22:00
oldphotosnaked_copy1363329397.jpg

Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση στέλνει η Επιτροπή Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, επιχειρώντας να βάλει φρένο στο γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους μέσω των μνημονίων, ενώ ανοίγει τον δρόμο για νέες προσφυγές.

Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση στέλνει η Επιτροπή Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, επιχειρώντας να βάλει φρένο στο γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους μέσω των μνημονίων, ενώ ανοίγει τον δρόμο για νέες προσφυγές. Με την απόφασή της η Επιτροπή κατακεραυνώνει την κυβέρνηση ότι προχώρησε σε περικοπές συντάξεων μέσα σε μια νύχτα, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στις πιο ασθενείς κοινωνικές ομάδες.

Η απόφαση έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν το Μνημόνιο 2 συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Την ίδια ώρα η Επιτροπή, με δυο ακόμη αποφάσεις της, θέτει σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις των νέων από 16 έως 25 ετών μιλώντας για «βήματα οπισθοδρόμησης».

«Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να μεταφράζεται σε μείωση της προστασίας των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από τον Χάρτη. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα αυτά είναι πραγματικά εγγυημένα όταν η ανάγκη για προστασία είναι μεγαλύτερη», υπογραμμίζεται στην απόφαση. Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι η αναφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, οι οποίες, όπως φαίνεται, δεν έγιναν ποτέ…

Στο επίμαχο έγγραφο καταγράφεται ότι, όταν η αρμόδια Επιτροπή ρώτησε την κυβέρνηση αν τέθηκε στην τρόικα το θέμα των επιπτώσεων από τα μέτρα, η απάντηση ήταν αρνητική. Και αυτό διότι η κυβέρνηση «καθησυχάστηκε από το γεγονός ότι αυτά τα θέματα ήταν στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του διεθνούς οργανισμού, ελπίζοντας ότι η ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) θα μπορούσε να επιστήσει την προσοχή στην τρόικα»!

Προσφυγές και αποφάσεις

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικού Χάρτη κατατέθηκαν συνολικά επτά προσφυγές, τις οποίες υπογράφουν οι ΑΔΕΔΥ, ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ, ΠΟΣ / ΔΕΗ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ, Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Τράπεζας και Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ.

Το σκεπτικό της απόφασης (υπόθεση 76/2011) για τις μειώσεις των συντάξεων είναι κόλαφος για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση έβαλε μαχαίρι στα εισοδήματα των συνταξιούχων. Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι ενέργειες αυτές συνιστούν παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, αφού καταργούν κοινωνικά δικαιώματα και οδηγούν στην εξαθλίωση σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Αν και λόγω των συνθηκών δεν βλέπει αρνητικά τις περικοπές που έγιναν σε υψηλές και πρόωρες συντάξεις αλλά και δώρα, η Επιτροπή θεωρεί ότι «το σωρευτικό αποτέλεσμα των περιορισμών που έχουν αποφασισθεί… συνιστά εκ των πραγμάτων μια σημαντική υποβάθμιση του επιπέδου ζωής και των συνθηκών ζωής ενός σοβαρού αριθμού συνταξιούχων τους οποίους αφορούν».

Η απόφαση προχωρά ένα βήμα ακόμη κρίνοντας ότι δεν εξετάστηκε το ενδεχόμενο αν υπήρχε η δυνατότητα να εφαρμοστούν άλλα μέτρα «με στόχο να περιορίσουν τα σωρευτικά αποτελέσματα των περικοπών που αμφισβητούνται από τους συνταξιούχους». Στην απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το ιδιαίτερο περιβάλλον το οποίο έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της περίστασης κατά την οποία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποφασίσει επειγόντως τα μέτρα αυτά, η Επιτροπή εκτιμά επιπλέον ότι η κυβέρνηση δεν μελέτησε ούτε ανέλυσε τα αποτελέσματα που θα έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα και δεν εκτίμησε κατά τρόπο εμπεριστατωμένο τις επιπτώσεις στις πιο ασθενείς κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον δεν συζητήθηκαν οι διαθέσιμες μελέτες – απόψεις με τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις, όπως αυτές εκπροσωπούν τα συμφέροντα σημαντικών κατηγοριών που θίγονται από τα μέτρα».

Υπέρ των ανηλίκων

Την ίδια ώρα φρένο στις «διακρίσεις με βάση την ηλικία» επιχειρεί να βάλει η Επιτροπή Ευρωπαϊκού Χάρτη αποφασίζοντας (υποθέσεις 65, 66/2011) ότι η «εξαιρετικά περιορισμένη προστασία ενάντια στους κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους σε σχέση με τους ανηλίκους που απασχολούνται με “ειδικές συμβάσεις μαθητείας” πρακτικά οδηγεί στη δημιουργία μιας ξεχωριστής κατηγορίας εργαζομένων, οι οποίοι ουσιαστικά αποκλείονται από το γενικό εύρος της προστασίας που παρέχεται από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στο σύνολό της και υφίσταται συνεπώς επιδείνωση του συστήματος κοινωνικής ασφαλίσεως…».

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι μπορεί να είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών δαπανών, ωστόσο, όπως τονίζει, αυτό δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ή εις βάρος της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών. Σε διαφορετική περίπτωση «τα οικονομικά μέτρα εξυγίανσης που δεν τηρούν τα όρια αυτά συνιστούν βήματα οπισθοδρόμησης…».

Όσο για τις μειωμένες αμοιβές των νέων κάτω από 25 ετών, η Επιτροπή ξεκαθαρίζει πως θεωρεί ότι πρόκειται για ρύθμιση διαφορετικής μεταχείρισης βάσει της ηλικίας. Αν και στην απόφασή της εμφανίζεται ανοιχτή στη συζήτηση η καταβολή μικρότερου μισθού στους νέους να μπορεί να ενταχθεί σε μια γενικότερη πολιτική για τη μείωση της ανεργίας σε μια εποχή σοβαρής οικονομικής κρίσης, θεωρεί ότι ο τρόπος που γίνεται – δηλαδή «εφαρμόζεται σε όλους τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών» – είναι δυσανάλογος ακόμη και κάτω από τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες.

Η Επιτροπή Ευρωπαϊκού Χάρτη δείχνει τον δρόμο αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν τα ελληνικά δικαστήρια, υπογραμμίζοντας στην υπόθεση της περικοπής των συντάξεων πως «η Επιτροπή θεωρεί ότι ανήκει στην αρμοδιότητα άλλων οργάνων να επιληφθούν προσφυγών που αφορούν τις επιπτώσεις της επίδικης νομοθεσίας στο δικαίωμα ιδιοκτησίας στην περιουσία των συνταξιούχων. Από αυτήν την άποψη τα εθνικά δικαστήρια μπορούν επίσης να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο».

Σε αυτό τον ρόλο εστιάζει και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση κρίνοντας ότι οι εν λόγω αποφάσεις «άνοιξαν τον δρόμο και στα ελληνικά δικαστήρια». «Μπορεί η πλειοψηφία του ΣτΕ να απέρριψε την αίτηση για το Μνημόνιο 1, αλλά άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό με τη φράση ότι κρίνουμε “καταρχήν” ως συνταγματικές τις διατάξεις, αλλά στο Μνημόνιο 2 και 3 τα πράγματα ίσως αλλάξουν», σχολίασε.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, 350 καθηγητές και νομικοί του εργατικού και κοινωνικού δικαίου στην Ευρώπη απέστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μανιφέστο κατά των πολιτικών λιτότητας που ακολουθούνται στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Το κοινωνικό μοντέλο υφίσταται από τούδε – σχεδόν σιωπηλά – μια διαδικασία πλήρους αποδόμησης, που μπορεί να οδηγήσει τελικά στην κατάρρευσή του. Εάν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο καταστραφεί, πώς το ευρωπαϊκό σχέδιο στην ολότητά του μπορεί να πετύχει;». Έλα ντε…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:24