search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:20
MENU CLOSE

Ωμός εκβιασμός από Σόιμπλε στην Κύπρο

17.03.2013 01:01
Ωμός εκβιασμός από Σόιμπλε στην Κύπρο - Media

Ωμό εκβιασμό από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε δέχτηκε η Κύπρος στο χθεσινοβραδινό Eurogroup, ο οποίος είπε χωρίς περιστροφές ότι η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο και ότι η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από ενδεχόμενη χρεοκοπία της.

Ωμό εκβιασμό από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε δέχτηκε η Κύπρος στο χθεσινοβραδινό Eurogroup, ο οποίος είπε χωρίς περιστροφές ότι η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο και ότι η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από ενδεχόμενη χρεοκοπία της.

Στη σύσκεψη των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη υπήρξε ενημέρωση για τα όσα εκτυλίχθηκαν στη σύνοδο του Eurogroup. Όλοι οι ηγέτες των κομμάτων αναφέρθηκαν σε πρωτοφανή εκβιασμό, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι πίσω από τους οικονομικούς όρους βρίσκονται και πολιτικές επιδιώξεις.Ο εκτελών χρέη προέδρου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε πως η ΕΕ, μετά το τεράστιο σφάλμα του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, που στοίχισε 4,5 δισ. ευρώ στην κυπριακή οικονομία, διέπραξε  και δεύτερο μεγαλύτερο λάθος, που ήταν το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Στο πλευρό του κ. Σόιμπλε τάχθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η Ολλανδία και Φινλανδία, αν και καμία χώρα -πλην της Ελλάδας- δεν στήριξε την Κύπρο.

Όπως μετέδωσε το Mega, ο ελληνας υπουργός οικονομικών ενημέρωσε ατύπως τους δημοσιογράφους για το θρίλερ που εκτυλίχθηκε, λέγοντας πως υπήρξαν συνολικά τρεις προτάσεις από τους εταίρους.

Η πρώτη πρόταση, που προκάλεσε σοκ, περιλάμβανε τη «δήμευση» των κυπριακών καταθέσεων -όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας-, αφού ζητούσε έκτακτη εισφορά ύψους 40% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Η πρώτη πρόταση ανάγκασε τον κ. Σαρρή να βγει από την αίθουσα, για να συζητήσει με τον κ. Αναστασιάδη και τελικά να την απορρίψει.

Η δεύτερη πρόταση ζητούσε εισφορά 12,5% για καταθέσεις άνω των 100.000, την οποία και πάλι απέρριψε η Κύπρος.

Τελικά, η συμφωνία έκλεισε στην τρίτη πρόταση για εφάπαξ εισφορά 6,75% για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και 9,90% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Το κλίμα στην αίθουσα, όπως μεταφέρθηκε από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, ήταν «είτε αποδέχεστε την πρόταση, είτε πτωχεύετε».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:20