search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:24
MENU CLOSE

Λείπουν οι πίνακες από το κάδρο

19.03.2013 22:00
Λείπουν οι πίνακες από το κάδρο - Media

Το κυνήγι των ληστών μιας μεγάλης μπάζας μπορεί να διαρκέσει χρόνια ολάκερα. Δεκαετίες ενίοτε. Όπως στην περίπτωση της κλοπής στο Μουσείο Ιζαμπέλα Στούαρτ Γκάρντνερ στη Βοστώνη.

Το κυνήγι των ληστών μιας μεγάλης μπάζας μπορεί να διαρκέσει χρόνια ολάκερα. Δεκαετίες ενίοτε. Όπως στην περίπτωση της κλοπής στο Μουσείο Ιζαμπέλα Στούαρτ Γκάρντνερ στη Βοστώνη.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 18ης Μαρτίου του 1990 δύο ληστές, ντυμένοι αστυνομικοί, εισέβαλαν στο μουσείο και αφαίρεσαν πίνακες αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Ανάμεσα στα έργα που έκλεψαν περιλαμβάνονταν σπάνια κομμάτια των Ντεγκά, Μανέ, Φερμέερ και Ρέμπραντ.
Το FBI εξαπόλυσε ανθρωποκυνηγητό αλλά μέχρι προχθές δεν υπήρξε καμία πρόοδος. Τουλάχιστον φανερή. Την Δευτέρα όμως το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών ανακοίνωσε ότι ξεκινά νέο αγώνα για την ανάκτηση των χαμένων πινάκων.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν τόσο η εισαγγελέας Κάρμεν Ορτίς όσο και εκπρόσωποι του FBI, η έρευνα πλέον επικεντρώνεται στο να βρεθούν τα χαμένα έργα και όχι οι δράστες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σπείρα των κλεφτών και των κλεπταποδόχων είτε έχει συλληφθεί, είτε έχει αποδημήσει.
Η περσινή σύλληψη του μαφιόζου Ρόμπερτ Τζεντίλε στο Κονέκτικατ βοήθησε στο να βρεθεί η άκρη του νήματος σχετικά με το ποιοί έκαναν την αρπαγή. Το FBI αρνήθηκε να ονομάσει τους ενόχους και να αποκαλύψει αν αυτοί είναι πίσω από τα κάγκελα ή έχουν φύγει από τη ζωή αλλά οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η σπείρα δεν είναι πλέον ενεργή.
Το γεγονός αυτό επιτρέπει στους ερευνητές να επικεντρωθούν στην ανάκτηση των κλεμμένων πινάκων. Οι θησαυροί διοχετεύτηκαν στην αγορά παράνομα και μέσω συγκεκριμένων κυκλωμάτων και έχει ξεκινήσει μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν και να επιστραφούν στο μουσείο. Το τελευταίο μάλιστα προσφέρει αμοιβή 5 εκ. δολαρίων σε όποιον έχει ασφαλή πληροφορία για το που μπορεί να βρίσκεται κάποιος ή κάποιοι από τους πίνακες.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:17