search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:28
MENU CLOSE

Τουρκικό χέρι στην ΑΟΖ μας

19.03.2013 22:00

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ, νοτιοανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου, εμφανίζεται η Άγκυρα, όπως με σαφήνεια καταγράφεται στη ρηματική διακοίνωση που υπέβαλλε η τουρκική κυβέρνηση στον ΟΗΕ.

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ, νοτιοανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου, εμφανίζεται η Άγκυρα, όπως με σαφήνεια καταγράφεται στη ρηματική διακοίνωση που υπέβαλλε η τουρκική κυβέρνηση στον ΟΗΕ. Η εν λόγω διπλωματική κίνηση της Τουρκίας θέτει στην ελληνική κυβέρνηση δύο σοβαρά, επικίνδυνα και δύσκολο να απαντηθούν ερωτήματα: Τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση όταν τουρκικό ερευνητικό σκάφος προχωρήσει σε έρευνες «δίπλα» από Ρόδο και Καστελόριζο; Γιατί, παρά τις δεδομένες τουρκικές θέσεις, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε προ ημερών την Κωνσταντινούπολη, προχωρώντας μάλιστα στην πραγματοποίηση του ελληνοτουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, καλλιεργώντας έτσι την εικόνα ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ανέφελες;

Οι συστηματικοί αναγνώστες του «Π» γνωρίζουν εδώ και καιρό (για την ακρίβεια, από τον Μάη του 2012) ότι η Άγκυρα έχει παραχωρήσει θαλάσσια οικόπεδα – τα οποία βρίσκονται 6 μίλια νότια του Καστελόριζου και 11 μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου – προς έρευνα στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου.

Το «Π» πρώτο είχε παρουσιάσει τους χάρτες των θαλάσσιων περιοχών που είχαν δημοσιευτεί στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μάλιστα η εφημερίδα μας είχε σημειώσει ότι αυτή η τουρκική κίνηση είχε γίνει εν μέσω της ελληνικής προεκλογικής περιόδου και κανένα κόμμα (απολύτως κανένα) δεν είχε ασχοληθεί με το ζήτημα, το οποίο δεν απασχόλησε ούτε ένα λεπτό τον προεκλογικό διάλογο.
Τώρα, λοιπόν, που πλησιάζει η εποχή κατά την οποία – σύμφωνα με τις τουρκικές ανακοινώσεις – τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα αρχίσει να κόβει βόλτες στην ελληνική ΑΟΖ, αρχίζει να διαφαίνεται η γύμνια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και η παντελής έλλειψη κάθε σχεδιασμού, ικανού να αναχαιτίσει την τουρκική «επέκταση».

Ελλείψει στρατηγικού σχεδιασμού, η τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Σαμαρά δεν είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις στα σοβαρά και επικίνδυνα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ως εκ τούτου έχει υιοθετήσει τη γνωστή τακτική του κατευνασμού, του οποίου τα όρια ωστόσο θα εξαφανιστούν με τις πρώτες βόλτες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου εντός της ελληνικής ΑΟΖ στη Μεσόγειο…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:25