search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:13
MENU CLOSE

Ανταλλάσσουν τα όπλα με ποδήλατα!

19.03.2013 22:00
Πόσο βαρύτεροι είναι οι οδηγοί αυτοκινήτων από τους ποδηλάτες; - Media

Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης, µιας από τις χώρες που αντιµε­τωπίζουν σοβαρά προβλήµατα µε την εγκληµατικότητα, αποφάσισε να σκεφτεί δράσεις έξω από την πεπατηµένη, και τελικά φαίνεται ότι δικαιώνεται.

Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης, µιας από τις χώρες που αντιµε­τωπίζουν σοβαρά προβλήµατα µε την εγκληµατικότητα, αποφάσισε να σκεφτεί δράσεις έξω από την πεπατηµένη, και τελικά φαίνεται ότι δικαιώνεται.
 
Σε µια προσπάθεια να µειώσει τον αριθµό των όπλων που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες, οι αρχές έθεσαν σε εφαρµογή ένα πρόγραµµα ανταλλαγής των µη κατοχυρωµένων όπλων, σε πρώτη φάση, µε ολοκαίνουργια ποδήλατα!
 
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, καλούµε τους πολίτες να ανταλλάξουν τα όπλα τους µε τη ζωή, γι’ αυτό και το πρόγραµµα έχει τίτλο «Weapons for Life ».
 
Το πρόγραµµα ξεκίνησε πριν από περίπου έναν µήνα σαν απάντηση στο σοβαρό πρόβληµα της παράνοµης κατοχής όπλων και της τροµακτικής αύξησης του αριθµού δολοφονιών.
 
Η µικρή χώρα της Νοτίου Αµερικής, γνωστή για το ιδιαίτερα γραφικό τοπίο της, βρίσκεται στην 9η θέση παγκοσµίως όσον αφορά την κατοχή όπλων ανά κάτοικο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε µια χώρα 3,3 εκατοµµυρίων κατοίκων υπάρχουν ένα εκατοµµύριο όπλα, εκ των οποίων πάνω από το 50% δεν είναι καν κατοχυρωµένο. Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης επέλεξε να µην ακολουθήσει το παράδειγµα των Η ΠΑ και της Αυστραλίας, όπου κατά καιρούς «τρέχουν» προγράµµατα επαναγοράς όπλων από τις αρχές, και προτίµησε µια ανταλλαγή µε µια διαφορετική διάσταση για τους πολίτες και τις κοινότητες όπως είναι η προσφορά ενός ποδηλάτου ή εναλλακτικά ενός υπολογιστή.
 
Αν και το πρόγραµµα είναι ακόµα στην αρχή του, έχει τύχει θερµής υποδοχής και εκτιµάται ότι θα φέρει πολύ µεγαλύτερα αποτελέσµατα από το αν οι πολίτες αντάλλασσαν τα όπλα τους για ένα χρηµατικό ποσό.
 
Στο πλευρό των αρχών για την προώθηση του προγράµµατος βρίσκεται ο Σύλλογος για τον Αφοπλισµό των Πολιτών. Όπως επισηµαίνουν οι επικεφαλής του συλλόγου, είναι εξαιρετικά σηµαντικό το ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει δράση για το τεράστιο πρόβληµα µε την έναρξη της πρώτης αυτής εκστρατείας. Η ανταλλαγή των όπλων µε ποδήλατα είναι πραγµατικά µια εξαιρετικά έξυπνη κίνηση.
 
Κοινόχρηστα ποδήλατα
 
Τα πρώτα δειλά βήµατα για την υιοθέτηση και από ελληνικές πόλεις του συστήµατος ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων γίνονται από 18 δήµους σε ολόκληρη την Ελλάδα, µε την κρυφή ελπίδα η γραφειοκρατία και η γνωστή ελληνική νοοτροπία να µη σαµποτάρουν την προσπάθεια.
 
Οι δήµοι που κινητοποιήθηκαν δροµολογούν τη συγκρότηση του συστήµατος µέσα από τη χρηµατοδότηση του προγράµµατος του ΥΠΕΚΑ «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015».
 
Στο πρόγραµµα έχουν ενταχθεί 5 δήµοι της Αττικής, Μοσχάτο – Ταύρος, Κερατσίνι – ∆ραπετσώνα, Νέα Σµύρνη, Μαραθώνας και 13 δήµοι της περιφέρειας: Αιγιαλείας, Ακτίου – Βόνιτσας, Ανατολικής Μάνης, Αρχαίας Ολυµπίας, ∆ιδυµοτείχου, ∆ίου -Ολύµπου, Ζακύνθου, Καβάλας, Καρδίτσας, Κοµοτηνής, Ναυπακτίας, Ναυπλιέων και Συκυωνίων.

Οι δήµοι θα κατασκευάσουν ειδικούς σταθµούς για τα ποδήλατα ενώ θα υπάρχουν ηµερήσιες, εβδοµαδιαίες, µηνιαίες, τριµηνιαίες και ετήσιες κάρτες ενοικίασης. Ο χρήστης θα ταυτοποιείται µε αίτηση εγγραφής και ειδική µαγνητική κάρτα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10