search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:42
MENU CLOSE

Δεν κρατιέμαι

20.03.2013 22:00
Δεν κρατιέμαι - Media

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν, και το ξέρει καλά.

Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδόβαρ
Παίζουν: Χαβιέ Καμάρα, Κάρλος Αρέθες, Ραούλ Αρεμπάλο, Λόλα Ντουένιας
 
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν, και το ξέρει καλά. Αφού διένυσε μια πλήρη κινηματογραφική τροχιά, καταλήγοντας εσχάτως σε πιο σκοτεινά μονοπάτια (αρκεί να θυμηθούμε το πολύ καλό «Δέρμα που κατοικώ»), ο Ισπανός σκηνοθέτης-σταρ έχει χορτάσει από φίλους κι εχθρούς σε τέτοιο βαθμό, που να μπορεί ανενδοίαστα να επιστρέψει στην ελαφρότητα και την επιδεικτική έλλειψη ορθότητας των νεανικών του χρόνων. Κι αυτό ακριβώς κάνει με το «Δεν κρατιέμαι», αυτή τη ντελιριακή σεξοκωμωδία που κλείνει μέσα σε ένα αεροπλάνο μια μικρογραφία της ισπανικής κοινωνίας. Μικρογραφία φαρσικών διαστάσεων, ίσως επειδή περισσότερο από ποτέ ο Αλμοδόβαρ βλέπει ότι γύρω του παίζεται μια φάρσα.
Σε μια πτήση για το Μεξικό, σοβαρά τεχνικά προβλήματα καθιστούν την προσγείωση σχεδόν αδύνατη. Όσο το αεροπλάνο περιπλανιέται στον αέρα μέχρι να βρεθεί λύση, θα αναλάβουν δράση οι τρεις ιπτάμενοι φροντιστές. Όχι φυσικά για να σώσουν την κατάσταση, αλλά για να ρίξουν λίγο γκέι μπρίο στην αγωνία των επιβατών. Προσοχή: των επιβατών της business class, αφού αυτοί της economy class ναρκώνονται με συνοπτικές διαδικασίες.
Αφήνοντας χώρο για νύξεις στην κρίση της χώρας του, ο Αλμοδόβαρ ξαναβρίσκει τον εαυτό του στην πιο αρχετυπική μορφή, αυτή των «Γυναικών στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» , του «Η Πέπι, η Λούσι, η Μπομπ και τ’άλλα κορίτσια» και της «Κίκα». Η απίθανη πτήση του είναι κιτς, οργιαστική και πάνω απ’όλα πλήρως ασεβής προς ό,τι δεν εκλαμβάνει την ζωή ως μια γιορτή όπου όλα (πρέπει να) επιτρέπονται. Όπως η χαλάρωση των ηθών, η μετατροπή της ζωής σε μιούζικαλ, το πέρασμα αγαπημένων αλμοδοβαρικών ηθοποιών (Αντόνιο Μπαντέρας, Πενέλοπε Κρουζ, Σεσίλια Ροθ) σε μικρούς ρόλους. Το «Δεν κρατιέμαι» δεν φιλοδοξεί καν να είναι άρτιο και ολοκληρωμένο σαν ένα μεγάλο έργο,  και γι αυτό σε διασκεδάζει χωρίς ενοχές. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:42