search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:09
MENU CLOSE

Οι επόμενες κινήσεις της Κύπρου μετά το «όχι»

20.03.2013 07:28
Οι επόμενες κινήσεις της Κύπρου μετά το «όχι» - Media

Στη Λευκωσία συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τα πολιτικά κόμματα για την εξεύρεση ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από το Eurogroup. Την ίδια ώρα στη Μόσχα, ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής αναζητά «διαφορετική» λύση, με τη Ρωσία να μην απορρίπτει το ενδεχόμενο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Στη Λευκωσία συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τα πολιτικά κόμματα για την εξεύρεση ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από το Eurogroup. Την ίδια ώρα στη Μόσχα, ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής αναζητά «διαφορετική» λύση, με τη Ρωσία να μην απορρίπτει το ενδεχόμενο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

20:00 «Δεν έχουμε ούτε ημέρες, ούτε εβδομάδες. Μόνο ώρες. Το στοίχημα είναι να σώσουμε τον τόπο. Δεν θα είμαστε η καταραμένη γενιά των πολιτικών που θα καταστρέψουν τον τόπο, πρέπει και θα βρούμε τη λύση», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του  κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Ο κ. Νεοφύτου ακόμη, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως δεν υπάρχουν νέα από τη Μόσχα, υπογραμμίζοντας ότι η πλειοψηφία των πολιτικών της Κύπρου θέτει πάνω απ’ όλα την πατρίδα.

19:50 «Οι κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές για πολύ, αλλιώς θα καταστραφεί η κυπριακή οικονομία. Πρέπει να βρεθεί λύση εντός ωρών, αλλιώς η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανιζόμενος ενώπιον των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Οικονομικών της Βουλής.
 
Σε περίπτωση που η Κύπρος δεν παρουσιάσει άμεσα εναλλακτικό σχέδιο με το οποίο να ανοίξουν οι τράπεζές της, «η Ελλάδα έχει “Plan B" που δεν μπορώ να σας το πω. Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα ελαχιστοποιούνται. Παίρνουμε τα μέτρα μας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

19:45 Βενιζέλος: Δεν θα υπάρξει βελτίωση στη συμφωνία για την Κύπρο αλλά παραλλαγή.

19:30 Σε εξέλιξη έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στη Λευκωσία
Η τρόικα απορρίπτει το Σχέδιο Β΄ της Κύπρου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones.

19:25 Οι κυπριακές τράπεζες θα παραμένουν κλειστές για άλλες δύο ημέρες, την Πέμπτη και την Παρασκευή, με διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων. 
 
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες στην Κύπρο, μαζί με το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί αλλά και την αργία της 25ης Μαρτίου, ενδέχεται να ανοίξουν την προσεχή Τρίτη.

19:00  Οι καταθέσεις των ξένων σε κυπριακές τράπεζες άγγιζαν, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012, τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) και βασίζεται σε στοιχεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την κεντρική τράπεζα της Κύπρου.
 
Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν τα 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ που διέθεταν οι ελληνικές θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών καθώς και άλλα 4,5 δισ. που είναι κατατεθειμένα σε υποκαταστήματα άλλων χωρών.
 
Το σύνολο, δηλαδή 37,6 δισ. ευρώ, είναι υψηλότερο από τις καταθέσεις που διέθεταν στο νησί οι κάτοικοι της Κύπρου και το οποίο φτάνει τα 32,2 δισ. ευρώ.
 
Το IIF επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δείχνουν ότι το 85% των καταθέσεων των ξένων προέρχονταν από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης—σύμφωνα με πολλές πηγές τα κεφάλαια αυτά προέρχονταν κυρίως από τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Λίβανο.
 
Η μελέτη επισημαίνει ότι σημειώθηκε σημαντική μείωση (-12%) των καταθέσεων των ξένων από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, οι εγγυημένες καταθέσεις (δηλαδή μέχρι ποσού 100.000 ευρώ) συνολικά έφταναν τα 30 δισ. ευρώ.
 
Το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας που απορρίφθηκε την Τρίτη από την κυπριακή Βουλή προέβλεπε την επιβολή έκτακτου τέλους ύψους 6,75% σε όλες τις καταθέσεις από 20.000 έως 100.000 ευρώ και 9,9% στα ποσά άνω των 100.000 ευρώ, σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 10 δισ. που θα χορηγούσαν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ στη Λευκωσία.

18:35 Αυστρία: Εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου «από μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία» προτείνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Κρίστοφ Λάιτλ.

18:30 Μη συνετή χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, επισημαίνοντας πως οδήγησε σε μεγάλα προβλήματα για την Ευρωζώνη.
 
Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter σημείωσε ακόμη πως χρειάζεται μία ευρωπαϊκή και όχι εξωτερική λύση. 

17:05 Μιλώντας από το βήμα της βουλής των Κοινοτήτων, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε πως έχει καταστήσει σαφές στην κυπριακή κυβέρνηση ότι πρέπει να σεβαστεί την εγγύηση των καταθέσεων, ειδικά για τους μικρούς αποταμιευτές.
 
Συγκεκριμένα αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κύπρο είπε: «όταν είναι σε ισχύ ένα πρόγραμμα εγγύησης καταθέσεων πρέπει να γίνεται σεβαστό» και πρόσθεσε, «αυτό είναι το νόημα (της εγγύησης), για αυτό ισχύει για τους μικρούς αποταμιευτές».
 
Τέλος, ο Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι Βρετανοί στρατιώτες στην Κύπρο θα αποζημιωθούν για τις όποιες απώλειες υποστούν οι καταθέσεις τους. 

16:30 Μιάμιση ώρα διήρκησε η συνάντηση στη Μόσχα του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ.
 
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, στη συνάντηση ετέθη η αναδιάρθρωση του παλαιού ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ αλλά και η παραχώρηση μεριδίων σε κυπριακές τράπεζες, καθώς και ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου.
 
«Οι συζητήσεις ήταν αρκετά εποικοδομητικές. Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις σε άλλο σημείο», είπε ο κ. Σαρρής καθώς μετέβαινε στο γραφείο του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ, ένδειξη ότι αναβαθμίζεται το επίπεδο των διαβουλεύσεων, αλλά και ότι έχουν τεθεί ευρύτερα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
«Είχαμε μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση, πολύ ανοιχτές, έντιμες συνομιλίες. Κατανοούμε πόσο βαριά είναι η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να εξευρεθεί λύση, η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε την υποστήριξη της Ρωσίας, θα μείνουμε εδώ έως ότου πετύχουμε κάποια συμφωνία» είπε ο κ. Σαρρής.
 
Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του κ. Σαρρή, που αναμεταδίδει το ρωσικό ραδιόφωνο «Η Φωνή της Ρωσίας», η πρόθεση της κυπριακής αντιπροσωπείας στις διαβουλεύσεις αυτές ήταν να εξασφαλίσει και ενδεχομένως να ανακοινώσει και σήμερα ακόμη μια δανειακή συμφωνία με τη Ρωσία, κάτι, που προφανώς δεν είναι ακόμη δυνατό.
 
Πριν από λίγο ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος όπως φαίνεται ότι θα παρατείνει τη επίσκεψή του στη Μόσχα.

16:18  Πέμπτη και Παρασκευή πραγματοποιείται στη Μόσχα η σύνοδος κορυφής Ε.Ε.- Ρωσίας.
 
«Παρά το γεγονός ότι το θέμα της Κύπρου δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, είναι αυτονόητο ότι θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί.
 
Όπως δήλωσε σήμερα, «το θέμα της Κύπρου δεν βρίσκεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, ωστόσο, σε περίπτωση που η ρωσική πλευρά εγείρει το ζήτημα, θα εξεταστεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.»
 
Ο κ. Μπαγί εξήγησε ότι ο επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν θα παραμείνει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και συμπλήρωσε ότι «όταν υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της Κύπρου, αυτές θα εξεταστούν από το Eurogroup».
 
Ερωτηθείς αν ενδεχόμενη παροχή δανείου από την πλευρά της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι συμβατή με τη διασφάλιση του στόχου για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, ο Ολιβιέ Μπαγί αρνήθηκε να σχολιάσει «τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν». «Δε σχολιάζω τις διάφορες λύσεις που διερευνώνται αυτή τη στιγμή για να βοηθηθεί η Κύπρος. Υπάρχουν διάφορες ιδέες υπό εξέταση, δεν είναι ο ρόλος μας να τις σχολιάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
 
Καταλήγοντας, ο Ολιβιέ Μπαγί τόνισε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να βρεθεί μια συνολική λύση, στην οποία θα συμφωνεί το Eurogroup. «Ολοι πρέπει να εργαστούν εποικοδομητικά», είπε ο εκπρόσωπος.

16:12 Την προγραμματισμένη για αύριο αναχώρησή του από τη Μόσχα φέρεται να ανέβαλε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις ενημερωμένης πηγής στο οικονομικό πρακτορείο Prime, οι διαβουλεύσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας θα συνεχιστούν αργότερα σήμερα και την Πέμπτη.
 
«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο, προς το παρόν δεν έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένα αποτελέσματα» ανέφερε η πηγή.
 
Τις εξελίξεις αρνήθηκαν να σχολιάσουν τόσο το γραφείο του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης όσο και μέλη της συνοδείας του Μιχάλη Σαρρή, τα οποία είπαν ότι όσο διαρκούν οι συνομιλίες ο κύπριος υπουργός δεν θα έχει επαφές με ΜΜΕ και δημοσιογράφους.
 
Το μόνο που κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί είναι ότι ο κ. Σαρρής ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο αναχώρησή του από τη Μόσχα.
 
Ερωτηθείς, νωρίτερα, εάν υπάρξει συνάντηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον κύπριο υπουργό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου ηγέτη, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του προέδρου μια τέτοια συνάντηση.

16:10  «Η Κύπρος θα πρέπει να επιλύσει μόνη της το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί με το πακέτο διάσωσης, χωρίς βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
 
Ο Kατάινεν σημείωσε ότι δεν βλέπει κάποια πιθανότητα για επανάληψη των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τις λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης.
 
«Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Το Eurogroup πήρε τις αποφάσεις του και δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι αυτό το θέμα», δήλωσε ο Κατάινεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο φινλανδικό κοινοβούλιο.
 
Την ίδια στιγμή απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί το μερίδιο της Ευρωζώνης ή του ΔΝΤ στο πακέτο διάσωσης της χώρας. «Εφόσον αυξηθεί θα αυξηθεί και το βάρος από το χρέος. Αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση», δήλωσε.
 
Χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» την κατάσταση προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θεωρεί πιθανή την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

16:05 «Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι εάν και πώς  θα ανοίξουν οι τράπεζες αύριο. Η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων» δήλωσε στο Reuters Κύπριος αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία τους.

15:23 Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρίστος Στυλιανίδης, διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν την Λαϊκή Τράπεζα να έχει ήδη πωληθεί σε Ρώσους επενδυτές.

15:05 Ακυρώθηκε η ολομέλεια της Βουλής που θα γινόταν το απόγευμα, ενώ θα πραγματοποιηθεί Υπουργικό Συμβούλιο στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Νίκο Αναστασιάδη.
 
14:50 Σύμφωνα με ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.


 
Η συζήτηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γάλλο ομόλογό του ήταν γόνιμη και εποικοδομητική, αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει λέγοντας ότι κατά τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για διαμόρφωση σχεδίου Β’ και ζήτησε τη στήριξη του Γάλλου Προέδρου στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να εξασφαλιστεί μέρος του ποσού των 5,8 δις με ίδιους πόρους.

14:46 Έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων προγραμματίζεται για το απόγευμα, περίπου στις 18:30, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

14:38 Ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Άντερς Μποργκ υποστήριξε σήμερα ότι η κυπριακή οικονομία βασίζεται αποκλειστικά στις τράπεζες και στις. . . παραλίες και ότι η οικονομική κρίση δεν θα αφήσει στη χώρα παρά μόνο τον τουρισμό ως πηγή εισοδήματος.

Στην Κύπρο "έχουν μόνο έναν χρηματοπιστωτικό τομέα και παραλίες. Τώρα που ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται σε πορεία κλεισίματος, δεν θα έχουν παρά μόνο τις παραλίες", είπε ο Μποργκ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Σβένσκα Ντάγκμπλαντεντ.

14:33  Το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας, του οποίου είναι επικεφαλής η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βερκουλέσκου, έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα πρόταση, μετά την καταψήφιση, χθες από τη Βουλή, του νομοσχεδίου για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια μετέβησαν στη Βουλή για ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων.

14:06 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η Λευκωσία πρέπει να παρουσιάσει μια λύση η οποία να εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους της, το οποίο αναμένεται ότι θα φτάσει το 2020 στο 100% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη το Σάββατο για το σχέδιο διάσωσης της χώρας.

"Έγκειται πλέον στις κυπριακές αρχές να παρουσιάσουν μια λύση η οποία να σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους", δήλωσε ο Ολιβιέ Μπαϊγί, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαβάζοντας μια ανακοίνωση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

"Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία τους, της Κύπρου περιλαμβανομένης", πρόσθεσε ο Μπαϊγί συνεχίζοντας την ανάγνωση της ανακοίνωσης.

Ο ίδιος δήλωσε πως η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι θα δεχόταν μια εναλλακτική επιλογή που να μην περιλαμβάνει την επιβολή τέλους για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ωστόσο πρόσθεσε: "Οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχονται ένα τέτοιο εναλλακτικό σενάριο".

13:30 Η πρόταση του πρώην υπουργού Εξωτερικών και υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, Γιώργου Λιλλήκα, για ρωσικό δάνειο και επενδύσεις για το φυσικό αέριο στην Κύπρο ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων Λευκωσίας και Μόσχας, με στόχο την εξεύρεση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων.
 
Η πρόταση Λιλλήκα, προβλέπει ρωσικό δάνειο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους πέντε έως δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 2,5 έως 3%, ετησίως, απόκτηση μετοχών ή συμμετοχή της Ρωσίας στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας ή και της Τράπεζας Κύπρου.
 
Σε αντάλλαγμα, η κυπριακή κυβέρνηση θα προσφέρει την ευκαιρία σε ρωσική εταιρεία να συμμετάσχει στην ανάπτυξη και την παραγωγή σε τμήμα του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Η πρόταση προβλέπει, επιπλέον, την επένδυση από ρωσικά κεφάλαια σε ποσοστό 20 έως 30%, στην ενεργειακή υποδομή της Κύπρου, όπως σε αγωγούς και εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου.
 

13:20 Η εκπρόσωπος της τρόικα αποχώρησε χωρίς δηλώσεις από το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου, μετά τη συνεδρίαση.

13:11 H Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι «λυπάται για την κυπριακή άρνηση, αλλά σέβεται την απόφαση και αναμένει τις νέες προτάσεις της Λευκωσίας. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κυρίως μέσω της τρόικας, η Γερμανία θέλει λύση».

12:50 «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα παρέχει επ΄αόριστον ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες, εκτός αν υπάρξει συμφωνία για σχέδιο διάσωσης και, κατά συνέπεια, οι τράπεζες στην Κύπρο είναι πιθανόν να μην είναι σε θέση να ανοίξουν αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ. Εάν η Κύπρος δεν επιστρέψει με ένα νέο σχέδιο, "τότε οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν την Παρασκευή, διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα χορηγήσει πλέον ρευστότητα. Αυτό είναι ένα ακόμη τρομακτικότερο σενάριο από αυτό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι", είπε η Μαρία Φέκτερ.

12:46 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ουδέποτε απαίτησε να φορολογηθούν οι μικρές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, επαναλαμβάνει το στέλεχος της ΕΚΤ Γιεργκ 'Ασμουσεν και τονίζει ότι οι τράπεζες στην Κύπρο δεν είναι φερέγγυες εάν δεν ανακεφαλαιοποιηθούν σύντομα. Διευκρινίζει δε, ότι η ΕΚΤ μπορεί να προσφέρει ρευστότητα μόνο σε φερέγγυα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Η ΕΚΤ ήταν πάντα κάτι περισσότερο από ανοιχτή στην προοπτική, οι μικρές καταθέσεις να φορολογηθούν λιγότερο ή και καθόλου και το βάρος να πέσει στις μεγαλύτερες καταθέσεις. Για μας το σημαντικό ήταν να υπάρχει το ποσό το οποίο θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους για το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός τραπεζίτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Die Zeit".

«Δεν απειλήσαμε με διακοπή της ρευστότητας. Απλώς επισημάναμε ως γεγονός ότι μπορούμε να προσφέρουμε ρευστότητα έκτακτης ανάγκης μόνο σε φερέγγυες τράπεζες και ότι η φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, αν δεν συμφωνηθεί σύντομα ένα πρόγραμμα βοήθειας το οποίο θα επιτρέπει γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα», επισημαίνει ο κ. 'Ασμουσεν και αναφέρει, για μια ακόμα φορά, ότι καμιά χώρα της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζει κρίση στον τραπεζικό της τομέα συγκρίσιμη με αυτήν της Κύπρου.
«Αυτό σημαίνει ότι καμία άλλη χώρα δεν θα χρειαστεί ανάλογο πρόγραμμα» επισημαίνει.

12:25 Τηλεγράφημα του Reuters επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, από τη Μόσχα, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρξε συμφωνία κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Άντον Σιλουάνοφ για επιμήκυνση του ρωσικού δανείου. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

12:15 Διεκόπη προσωρινά η σύσκεψη των  πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να ολοκληρωθεί άλλη σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με θέμα το  «Σχέδιο B».

Θα ακολουθήσει στις 11.00 συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το μεσημέρι ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με το κλιμάκιο της τρόικας, ενώ εντός της ημέρας θα έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος σε δραματικούς τόνους δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega ότι η τρόικα δεν έκανε αποδεκτό το σχέδιο Β που κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει η τρόικα το κλείσιμο της τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. 
«Λυπούμαι να σας πληροφορήσω ότι η τρόικα δεν αποδέχεται το plan B που έχουμε, δηλαδή από ίδιους πόρους εμείς, δανεισμό ή από τα ταμεία μας, από ασφαλιστικές εταιρίες, κ.λπ. δεν το δέχεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χάσικος. Και πρόσθεσε: «Μετά τη στεντόρεια φωνή των βουλευτών μας που είπαμε το μεγάλο “όχι”, η τρόικα απάντησε. Μας είπε: “κύριοι μπαίνετε στην διαδικασία που γνωρίζετε”. Ούτε λίγο, ούτε πολύ η τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή το πιο πιθανό να μην ξανανοίξουν. Μπαίνετε σε διαδικασία εκκαθάρισης. Αυτό μας έλεγαν».

Kατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας το βράδι της Τρίτης, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν  απηύθυνε στον Νίκο Αναστασιάδη πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μόσχα.

 «Ο πρόεδρος Πούτιν», σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής Προεδρίας, «προσκάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Ρωσία σε οποιοδήποτε πρόσφορο σε αυτόν χρόνο». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συνομιλία, ο κ. Αναστασιάδης «ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την απόφαση, που μόλις έλαβε το Κοινοβούλιο της Κύπρου να αρνηθεί την πρόταση που είχε διατυπώσει το Eurogroup», ενώ «Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία της κυπριακής πλευράς» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραμματέα Τύπου της ρωσικής προεδρίας και «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των, οι δύο Πρόεδροι ανέλυσαν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, μαζί και σε σχέση με τις προτάσεις του Eurogroup για το ξεπέρασμα της κρίσης».


 
Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Μόσχα, ο Μιχάλης Σαρρής είπε ότι θα συζητήσει με τον κ. Σιλουάνοφ όλους τους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να συνδράμει στην έξοδο της Κύπρου από την κρίση. «Η απόφαση της Βουλής είναι σεβαστή, μας αφήνει τώρα να διαχειριστούμε την κρίση όπως εξελίσσεται, προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, τα προβλήματα παραμένουν, είναι πολύ σοβαρά και πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα μεγάλα ποσά τα οποία απαιτούνται για να προχωρήσουμε στη διάσωση της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Σαρρής.


 
 
Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα και ο κύπριος υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Το ταξίδι του ταν προγραμματισμένο, λόγω της έκθεσης τουρισμού στη ρωσική πρωτεύουσα, ωστόσο δεδομένων των εξελίξεων αποκτά πρόσθετη σημασία.
 
«Η απόφαση της κυπριακής Βουλής προστατεύει όλους τους λαούς των κρατών μελών της Ε.Ε.», δήλωσε ο πρόεδρός της Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας σε ξένα μέσα ενημέρωσης, και επισήμανε ότι στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα.
 
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι καταστροφική για την κυπριακή οικονομία και κρατά «όμηρο» τη χώρα στα χέρια της ΕΕ.
 
Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει 15 συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, είπε ότι «προς το παρόν δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε το ευρώ». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Κύπρο και πως όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις.
 
«Το κυπριακό κοινοβούλιο απέδειξε την αποφασιστικότητα του να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία» με το Eurogroup, επισήμανε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος.

Δείτε το χθεσινό χρονικό εδώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:08