search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:19
MENU CLOSE

Γεωπολιτικό πόκερ στην πλάτη της Κύπρου

22.03.2013 16:48
oldphotossp2103soible1363798050.jpg

Mε βίαιη συρρίκνωση των τραπεζών προσπάθησαν να σβήσουν την Κύπρο από τον χάρτη των χρηματοοικονομικών κέντρων.

Mε βίαιη συρρίκνωση των τραπεζών προσπάθησαν να σβήσουν την Κύπρο από τον χάρτη των χρηματοοικονομικών κέντρων. Η Ευρώπη αποσκοπoύσε όχι μόνο να μην πληρώσει περισσότερα χρήματα για την κυπριακή διάσωση, αλλά στόχευε στις ρωσικές καταθέσεις του νησιού, που είναι περίπου στο 40% του συνόλου των καταθέσεων (το σύνολο των καταθέσεων στο νησί φθάνει τα 68,4 δισεκατομμύρια ευρώ).

* Οι «ντόπιοι» διαθέτουν 42,789 δισεκατομμύρια ευρώ.
* Οι κάτοικοι χωρών της ζώνης του ευρώ (μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες) έχουν 4,748 δισεκατομμύρια ευρώ.
* Οι κάτοικοι των υπόλοιπων χωρών του πλανήτη (κυρίως Ρώσοι, αλλά και κάτοικοι χωρών της Μέσης Ανατολής) διαθέτουν το ποσό των 20,882 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Από τα 68,4 δισεκατομμύρια ευρώ, μόλις τα 48,193 δισεκατομμύρια ευρώ είναι κατατεθειμένα στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Τα υπόλοιπα είναι:
* 17,4 δισ. σε δολάρια.
* 1,215 δισ. σε βρετανικές λίρες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, άνω του ενός δισ. ευρώ ρευστό επιχειρήσεων από την πατρίδα μας βρίσκεται εγκλωβισμένο στις κυπριακές τράπεζες, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος, σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης του νησιού, να παρασυρθούν εκατοντάδες μεγάλες και μικρές ελληνικές εταιρείες, με ανεξέλεγκτες συνέπειες ως προς την εδώ οικονομική δραστηριότητα και φυσικά τους δείκτες της ανεργίας.

Πρόκειται για χρήματα που κυρίως έφυγαν λίγο πριν από τις δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, όταν πολλοί επιχειρηματίες φοβήθηκαν κατάρρευση στη χώρα μας και έκαναν cash management μέσω Λευκωσίας.
Με τη στοχευμένη κίνησή τους αυτή, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κατατάξουν πάλι χώρες όπως Γερμανία, Ελβετία και Λουξεμβούργο ισχυρές στον τραπεζικό χάρτη, για να νιώθουν οι καταθέτες μόνον εκεί ασφαλείς (!). Πάντως, στην πλάτη της Κύπρου τις τελευταίες ώρες παίζεται σκληρό γεωπολιτικό πόκερ, με ανοιχτά μάλιστα χαρτιά. Όλα τα πιθανά σενάρια εξετάζουν σε Βερολίνο, Μόσχα, Άγκυρα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον τα επιτελεία των μεγάλων «παικτών» στην Ανατολική Μεσόγειο μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων στο σχέδιο νόμου που προέβλεπε το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο σχεδιασμός της Κυπριακής Προεδρίας περιλαμβάνει «σφιχταγκάλιασμα» με τη Ρωσία. Δηλαδή, πώληση της Λαϊκής Τράπεζας για δύο δισεκατομμύρια ευρώ στη Ρωσία, εξ ου και η άρνηση για πώληση σε ελληνικές τράπεζες, με παράλληλη συμφωνία για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου με τη Μόσχα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:19