search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:00
MENU CLOSE

Σε ομηρία η ελληνική αγορά ομολόγων για τρεις βδομάδες

21.04.2010 16:23
Σε ομηρία η ελληνική αγορά ομολόγων για τρεις βδομάδες - Media

Άλλες τρεις εβδομάδες θα βρίσκεται σε ομηρία η ελληνική αγορά ομολόγων! Άλλωστε όπως τόνισε και ο  υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και θα καταλήξουν σε κοινό κείμενο έως την 15η Μαΐου”.

Άλλες τρεις εβδομάδες θα βρίσκεται σε ομηρία η ελληνική αγορά ομολόγων! Άλλωστε όπως τόνισε και ο  υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και θα καταλήξουν σε κοινό κείμενο έως την 15η Μαΐου.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά το τέλος των συζητήσεων θα υπάρξει κείμενο που θα περιγράφει τις πολιτικές και τη δυνατότητα χρηματοδότησης. Καταληκτική ημερομηνία για το κείμενο είναι η 15η Μαϊου ενώ  στις 19 του επόμενου μήνα λήγουν οι σειρές των ομολόγων παρελθόντων ετών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» τις φήμες περί αναδιάρθρωσης του χρέους.

Στόχος των διαβουλεύσεων είναι να εξειδικευθούν οι λεπτομέρειες οικονομικού σχεδίου που θα μπορούσε να προσφέρει στην Ελλάδα βοήθεια ύψους έως 45 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση του -όπως μεταδίδει το Bloomberg-τονίζει ότι το πρόβλημα του ελλείμματος της Ελλάδας κινδυνεύει να “μολύνει” σε άλλες χώρες της Ε.Ε.. Επίσης προβλέπει ύφεση -2% για το 2010 στην Ελλάδα και -1,1% το 2011.

“Το κυριότερο ρίσκο είναι οι ανησυχίες της αγοράς για τη ρευστότητα της χώρας να δημιουργήσουν νέα χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία θα επηρεάσει και τις άλλες χώρες” αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεση του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2010.

Αυτό, σύμφωνα με τον οργανισμό ενισχύει τη σημαντικότητα των προσπαθειών της χώρας, για να επανακτήσει την αξιοπιστία της σχετικά με την οικονομική της πολιτική. Όσον αφορά στις προβλέψεις του ΔΝΤ για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για την Ελλάδα, υποστηρίζει πως μετά το -2% του 2009, θα διατηρηθεί το -2% στο 2010 και στο 2011 θα μειωθεί στο -1,1%.

Πηγές του ΔΝΤ ανέφεραν πάντως  πως σε 20 ημέρες όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει ως προς το ύψος του ποσού που θα πάρει η Ελλάδα, πότε θα το πάρει, από ποιον και με ποιους όρους.

Το κλιμάκιο θα παραμείνει στη χώρα μας για τουλάχιστον 10 ημέρες και έχει εντολή να αποτιμήσει την κατάσταση, να μετρήσει τις ανάγκες σε ρευστότητα που θα έχει εφέτος και τα επόμενο δύο χρόνια το Δημόσιο και να συμφωνήσει με την κυβέρνηση στα μέτρα πολιτικής που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο, δηλαδή τον κίνδυνο της «στάσης πληρωμών».

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 17 Μαΐου στις Βρυξέλλες θα ερευνηθεί το κατά πόσο τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι ικανά και έτοιμα να διαθέσουν έκτακτα δάνεια στην Ελλάδα.

«Όλα τα κράτη μέλη δήλωσαν ότι είναι έτοιμα να βοηθήσουν την Ελλάδα. Στη σύνοδο του Eurogroup θα έρθει η στιγμή που θα γίνει ο έλεγχος αν είναι όλοι έτοιμοι και έχουν κάνει τις μελέτες τους και έχουν έτοιμο τον εθνικό μηχανισμό τους,» αναφέρει η πηγή του πρακτορείου.

Αναφορικά με το θέμα πιθανού αιτήματος της Ελλάδας για βοήθεια, ο Schaeuble είπε: “Πρέπει να το περιμένουμε”, ενώ προέτρεψε τους βουλευτές να προετοιμαστούν για χωρίς καθυστερήσεις  έγκριση αιτήματος της Ελλάδας για βοήθεια, λέγοντας ότι θα μπορούσε να εγκριθεί από την γερμανική  βουλή μέσα στην επόμενη μιάμιση εβδομάδα, αν συνεργαστεί και η αντιπολίτευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης της όποιας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα τάσσεται το γερμανικό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου του κόμματος για δημοσιονομικά θέματα Κάρστεν Σνάιντερ.

Από την άλλη πλευρά την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ζητά, με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Αναλυτικά, ο Δ. Δασκαλόπουλος εκτιμά ότι είναι άμεση και ζωτική ανάγκη να ενεργοποιήσει η χώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, με την προβλεπόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Κάθε άλλη επιλογή θα αποδεικνυόταν καταστροφική για τον τόπο. Οδηγεί αναπότρεπτα σε εθνική πτώχευση και έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη», υπογραμμίζει.

Ακόμη, τονίζει ότι σε ό,τι αφορά στην παραφιλολογία που αναπτύσσεται περί μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κατ’ επιταγήν, του ΔΝΤ, η δημόσια και όχι η ιδιωτική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

«Δεν είναι λογικό οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα να πληρώσουν την ασωτία των συντεχνιών του δημόσιου τομέα και του πελατειακού συστήματος. Ο ιδιωτικός τομέας έχει τρόπους να ξαναβρεί τον δρόμο προς την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη χωρίς να μειωθεί το εισόδημα των εργαζομένων του. Κι αυτό είναι κάτι που οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ μπορούν να καταλάβουν», καταλήγει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:52