search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 05:48
MENU CLOSE

Ποιος σκότωσε τον κύριο Χ;

21.03.2013 22:00
Ποιος σκότωσε τον κύριο Χ; - Media

Στην αρχή του εικοστού αιώνα πραγματοποιείται στο Παρίσι η μεγάλη Διεθνής Έκθεση (Exposition Universelle) στο Πεδίο του Άρεως, όπου παρουσιάζονται σε έναν καταπληκτικό χώρο εκτάσεως πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα

Θοδωρής Ανδριόπουλος
Εικονογράφηση:
Θανάσης Γκιόκας
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική
Σελ.: 175

Στην αρχή του εικοστού αιώνα πραγματοποιείται στο Παρίσι η μεγάλη Διεθνής Έκθεση (Exposition Universelle) στο Πεδίο του Άρεως, όπου παρουσιάζονται σε έναν καταπληκτικό χώρο εκτάσεως πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα – με κύριο έκθεμα τον Πύργο του Eiffel! Το 1900 βρίσκει το Παρίσι σε πλήρη δόξα, μια και η έκθεση προσελκύει τον απίστευτο αριθμό των 50 εκατομμυρίων επισκεπτών. Πρόκειται για έναν αριθμό – ρεκόρ, που δεν έχει καταρριφθεί ώς τις μέρες μας…
Στο Παρίσι του 1900 τοποθετείται και η δράση του Graphic Novel που επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Με αφορμή ένα συνέδριο Μαθηματικών, καταφθάνουν στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχουν σ’ αυτό κορυφαίοι επιστήμονες – μαθηματικοί και φιλόσοφοι –, οι διασημότεροι στην Ιστορία της Ευρώπης. Πρόκειται για επιστήμονες των οποίων το έργο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Ιστορίας μέσα από μια σειρά θεωριών και εφαρμογών. Την πρώτη μέρα του συνεδρίου, ο Γερμανός μαθηματικός Χ, πίσω από τον οποίο κρύβεται ο Γερμανός καθηγητής Νταβιντ Χίλμπερτ, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι στα Μαθηματικά δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Λίγο μετά βρίσκεται νεκρός στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου. Πριν από ένα μόλις λεπτό είχε ζητήσει από έναν σερβιτόρο ένα ποτήρι νερό. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο επιθεωρητής Ζεράρ, ωστόσο σύντομα οι έρευνες οδηγούνται σε αδιέξοδο, μια και οι καταθέσεις των μαθηματικών μοιάζουν περισσότερο με μαθηματικό γρίφο που είναι αδύνατο να επιλύσουν οι αστυνομικοί. Τότε, ο επιθεωρητής Ζεράρ σκέφτεται τη λύση του Κουρτ, ενός φίλου του, μαθηματικού. Μαζί θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν ποιος σκότωσε τον καθηγητή κύριο Χ.
Αποφασίζουν, λοιπόν, να ζητήσουν τις καταθέσεις μιας σειράς κορυφαίων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων είναι ο Ρενέ Ντεκάρτ, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο Πιερ Φερμά, ο Ισαάκ Νεύτων, ο Μπλεζ Πασκάλ, και μιας ακόμα σειράς διάσημων προσωπικοτήτων, όπως ο Μπέρναρντ Ρίμαν, ο Καρλ Φρίντριχ Γκάους, ο Φειδίας, ο Ογκιστέν Λουί, ο Ζαν Μπατίστ Ζοζέφ Φουριέ, ο Συμεών Ντενίς Πουασόν, η Μαρί-Σοφί Ζερμέν, ο Εβαρίστ Γκαλουά και ο Κουρτ Γκέντελ. Ο συγγραφέας αυθαίρετα τους τοποθετεί στην ίδια εποχή και καταφέρνει να χαρίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ιστορίας του (με αφορμή το μυστήριο που καλύπτει μια δολοφονία) σε μια σειρά από μεγαλοφυείς ανθρώπους από τον χώρο της Φιλοσοφίας και των επιστημών. Με τις καταθέσεις τους, ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας των θεωριών τους σε μια σπάνια συγκυρία, όπου η γνώση μεταδίδεται σαν παιχνίδι μέσα από μια γοητευτική προσπάθεια διαλεύκανσης ενός μυστηριώδους και δυσεπίλυτου φόνου, που μοιάζει με μαθηματική δοκιμασία επίλυσης ενός δύσκολου προβλήματος. Αν, λοιπόν, δεν υπάρχουν αδιέξοδα στα Μαθηματικά, όπως είχε ισχυριστεί το θύμα λίγο πριν από τη δολοφονία του από το βήμα του συνεδρίου, η επίλυση του προβλήματος του φόνου ενός μαθηματικού είναι δυνατόν να αποτελέσει αδιέξοδο; Σε όλη τη διάρκεια της έρευνας, τα δεδομένα της δολοφονίας μοιάζουν σαν να συνθέτουν τα αντίστοιχα ενός μαθηματικού προβλήματος που οδηγείται σε αδιέξοδο καθώς έχουν αποκλειστεί όλες οι ενδεχόμενες περιπτώσεις που μπορούσαν να οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου. Μια λύση απρόσμενη, αναπάντεχη, εντυπωσιακά περίπλοκη και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά απλή, η οποία θα δοθεί με μαθηματική ακρίβεια και επιστημονικά αδιαμφισβήτητη αλληλουχία συλλογισμών, λίγο πριν από το τέλος αυτού του εντυπωσιακού αναγνώσματος. Ο συγγραφέας βρίσκει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνδυάσει τη μαθηματική σκέψη – απωθητική στο μεγάλο κοινό – με την ακαταμάχητη γοητεία που ασκούν τα αστυνομικά μυστήρια και οι δυσεπίλυτες δολοφονίες. Έτσι, ο χώρος και ο χρόνος κερδίζουν σε ενδιαφέρον μέσα από την πρακτική τους εφαρμογή καθώς ως έννοιες αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα επίλυσης του μυστήριου.
Πρόκειται για μια σημαντική και αξιοπρόσεκτη προσπάθεια που έρχεται σαν συνέχεια της ευτυχούς κληρονομιάς που φαίνεται να άφησε ως παρακαταθήκη η διεθνής επιτυχία του «Logicomix» των Απ. Δοξιάδη και Χ. Παπαδημητρίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15