search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 23:27
MENU CLOSE

Κλειστά τα θέατρα το Σαββατοκύριακο

21.03.2013 13:10
Κλειστά τα θέατρα το Σαββατοκύριακο - Media

Με απεργία το ερχόμενο Σάββατο και την Κυριακή και κλειστά θέατρα αποφάσισαν οι ηθοποιοί να αντιμετωπίσουν τους μισθούς πείνας που προτείνουν οι θιασάρχες προκειμένου να υπογράψουν με τον κλάδο νέα συλλογική σύμβαση.

Με απεργία το ερχόμενο Σάββατο και την Κυριακή και κλειστά θέατρα αποφάσισαν οι ηθοποιοί να αντιμετωπίσουν τους μισθούς πείνας που προτείνουν οι θιασάρχες προκειμένου να υπογράψουν με τον κλάδο νέα συλλογική σύμβαση.
Σύμφωνα με το  Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών η πλευρά των εργοδοτών προτείνει το μισθό των 850 ευρώ μεικτά, ενώ επιχειρούν να «κόψουν» το κλάδο στα δύο, καθώς για τους νέους ηθοποιούς προτείνουν 650 ευρώ μεικτά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου με  τα πιο μελανά χρώματα την καθημερινότητα των ηθοποιών, οι οποίοι μετατρέπονται σε πένητες. Η ανεργία στον κλάδο αγγίζει το 95% ενώ όσοι δουλεύουν κ αλούνται να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις για 3μηνη εργασία, εξαναγκάζονται να πληρώνονται με ποσοστά και η αμοιβή τους να εξαρτάται από τα έσοδα του ταμείου, οι νέοι ηθοποιοί συχνά δουλεύουν με 400 ευρώ και χωρίς ένσημα, ενώ τα ΔΗΠΕΘΕ βρίσκονται σε  διάλυση και ανεβάζουν παραστάσεις με ερασιτέχνες. Επιπλέον, η Ενωση των θιασαρχών εκπροσωπεί μόλις 25 θέατρα ενώ την ίδια στιγμή στην Αθήνα υπάρχουν περισσότερες από 200 σκηνές με αποτέλεσμα οι ηθοποιοί να βρίσκονται στο έλεος ατομικών συμβάσεων και συμφωνιών. Εκεί όπου έχουν υπογραφεί συλλογικές συμβάσεις, δηλαδή στις δύο Κρατικές Σκηνές της χώρας, βλέπουν το μισθό τους να συρρικνώνεται εξαιτίας των μειώσεων που έχουν επιβληθεί από τους μνημονιακούς ναούς.
Παράλληλα, όπως καταγγέλει το Σωματείο, η Κρατική Τηλεόραση έχει πάψει να παράγει πρόγραμμα ελληνικής μυθοπλασίας ενώ στην ιδιωτική τηλεόραση οι ηθοποιοί με δυσκολία πληρώνονται για σήριαλ που επαναλαμβάνονται ή για τα ελάχιστα που γυρίζονται σήμερα. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03