search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:52
MENU CLOSE

Το ΣτΕ αποφασίζει για το 1,5% του σινεμά

23.03.2013 22:00
oldphotospod_2103_031_cmyk1363877770.jpg

Μια άκρως σημαντική υπόθεση για τον χώρο της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής στη χώρα μας εκδικάστηκε στο 4ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μια άκρως σημαντική υπόθεση για τον χώρο της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής στη χώρα μας εκδικάστηκε στο 4ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η προσφυγή έγινε από τέσσερις φορείς της ελληνικής κινηματογραφίας (Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Μικρό Σωματείο για τη Διάδοση της Ταινίας Μικρού Μήκους, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) κατά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο κατηγορείται ότι δεν έλεγξε και δεν υποχρέωσε τους τηλεοπτικούς σταθμούς στην τήρηση της θεσμικής υποχρέωσής τους υπέρ του ελληνικού σινεμά.

Πρόκειται για βασική νομική διάταξη σε όλους τους νόμους των ΜΜΕ, με την οποία τα κανάλια υποχρεούνται στην ετήσια απόδοση στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου του 1,5% του τζίρου τους. Διάταξη που από το 1995 πολεμήθηκε με σφοδρότητα από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, έγιναν προσφυγές, μηνύσεις, καταγγελίες, συζητήσεις στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Το ΕΣΡ το 2006 απέρριψε την προσφυγή των Ενώσεων στον χώρο του ελληνικού σινεμά πετώντας το μπαλάκι στο υπουργείο Πολιτισμού. Αρνήθηκε ουσιαστικά να ελέγξει τους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως όφειλε εκ του ρόλου του, ενώ εξέδωσε βεβαιώσεις νόμιμης λειτουργίας για τους σταθμούς, αγνοώντας τη βασική αρχή του 1,5% που, σύμφωνα με τον νόμο, αποτελούσε ένα από τα σημαντικά και πρωτεύοντα κριτήρια για την αδειοδότησή τους. Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία για το συνολικό ποσό οφειλής των τηλεοπτικών καναλιών για το 1,5%, εκτιμήσεις των σκηνοθετών ωστόσο που αναφέρθηκαν στην κατάθεση της προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας, ανεβάζουν το ποσό στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ! Έχει ενδιαφέρον το στοιχείο που επίσης κατατέθηκε, πως σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό ενίσχυσης των εθνικών κινηματογραφιών κυμαίνεται σε ποσοστά 4,5% έως και 6% και αντιμετωπίζεται ως βασικό κριτήριο για τη λειτουργία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.
Το 2010 ο νόμος άλλαξε έπειτα από άσκηση αφόρητης πίεσης των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών. Επί υπουργίας Παύλου Γερουλάνου θεσμοθετήθηκαν νέες διατάξεις για το 1,5%. Παρά την αλλαγή του νόμου, στον οποίο δόθηκε η επιλογή στη στήριξη κινηματογραφικής παραγωγής στα ίδια τα κανάλια, οι σταθμοί δεν εφάρμοσαν τις νέες διατάξεις. Η αλλαγή των διατάξεων για το 1,5% ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επιχείρημα που υποστηρίχθηκε από τον 902 TV! Το κανάλι του ΚΚΕ ήταν το μόνο που παρενέβη με πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του ΕΣΡ, προκαλώντας εύλογες απορίες για τη στάση του αφού η υποχρέωση του 1,5% αφορά κατά κύριο λόγο τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:51