search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:34
MENU CLOSE

Το τέλος της υποταγής φτάνει

24.03.2013 22:00
oldphotospod_2103_011_cmyk1363956882.jpg

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο να σημείωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αφετηρία αλλαγών στην Ευρώπη, όμως μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα το σχετικό μήνυμα ήρθε από τη Λευκωσία, με το απρόσμενο για πολλούς «όχι» στην απόφαση του Eurogroup.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο να σημείωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αφετηρία αλλαγών στην Ευρώπη, όμως μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα το σχετικό μήνυμα ήρθε από τη Λευκωσία, με το απρόσμενο για πολλούς «όχι» στην απόφαση του Eurogroup.

Ακόμα κι έτσι, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να αφήσει αναξιοποίητο το κυπριακό «όχι», που, παρά τους σκληρούς εκβιασμούς, έδειχνε μέχρι χθες να είναι σταθερό. Μάλιστα, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή αντιπροσωπεία του κόμματος, αποτελούμενη από τους Γιάννη Δραγασάκη, Ρένα Δούρου και Κώστα Ήσυχο, έφυγε για Κύπρο προκειμένου η Κουμουνδούρου να έχει άμεση ενημέρωση για τα τεκταινόμενα.
Στην αντίληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, η στάση της πολιτικής τάξης της Κύπρου, η οποία έδειξε αν μη τι άλλο να λαμβάνει υπόψη της και την οργή του κυπριακού λαού (πέρα δηλαδή από τα όποια συμφέροντα της αστικής τάξης του νησιού), «ξεγυμνώνει» την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά και τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις που δεν άρθρωσαν άλλη κουβέντα από το «ναι σε όλα» απέναντι στους δανειστές και τους εκπροσώπους τους στην τρόικα και φυσικά απέναντι στην ηγεμονία της Μέρκελ.
Δεμένοι στη Μέρκελ
Υπό αυτό το πρίσμα, σε πρώτη φάση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τις επίσημες δηλώσεις του στράφηκε κατά της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας ιδιαιτέρως τις ευθύνες Σαμαρά και Στουρνάρα τόσο όσον αφορά τη στάση της Ελλάδας στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Eurogroup όσο και αναφορικά με την πεισματική πρόσδεση στο άρμα της Μέρκελ και την απουσία κάθε πρωτοβουλίας για διαπραγμάτευση και αναζήτηση συμμαχιών.
«Οι εξελίξεις δείχνουν ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι» διαμηνύουν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προκειμένη περίπτωση θεωρούν ότι αποκαλύπτεται με θεαματικό τρόπο το στρατηγικό αδιέξοδο της κυρίαρχης μνημονιακής πολιτικής που εκπορεύεται από τη Γερμανία και τη Μέρκελ: «είτε έχουμε το ισοπεδωτικό μνημόνιο στην Ελλάδα είτε έχουμε τα προγράμματα λιτότητας στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία, διαπιστώνουμε τις πολλαπλές εκφράσεις μιας αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, που έχει ως κύριο εκφραστή τη Γερμανία και που δεν μπορεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση» σημείωσε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες, στην Κουμουνδούρου εξέταζαν χθες όλα τα δεδομένα και τα ενδεχόμενα προκειμένου να χαράξουν γραμμή πλεύσης μέσα στο διαγραφόμενο σκηνικό αστάθειας που δείχνει να υπερβαίνει τα σύνορα της Κύπρου. Το οποίο φαίνεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, με την κυβέρνηση να περιέρχεται σε κατάσταση αμηχανίας και άμυνας, σε μια στιγμή που παραμένουν οι εκκρεμότητες με την τρόικα για τα νέα μέτρα.
Είναι ενδεικτικό ότι στις δηλώσεις του την Τρίτη ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε ότι η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ολόκληρη την ευρωζώνη και πως αποτελεί «βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας όχι μόνο του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, αλλά συνολικά της Ευρώπης».
Ανεξαρτήτως δε τη στάσης που κράτησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη στο Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στον Σαμαρά για το γεγονός ότι, διά του Στουρνάρα, «δεν δίστασε να συμφωνήσει σε κούρεμα των καταθέσεων των Κυπρίων πολιτών, δημιουργώντας έτσι ένα δεδικασμένο για όσες χώρες βρίσκονται σε δημοσιονομικό κίνδυνο». Εν ολίγοις, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Σαμαρά για μια επιλογή που, αν και τέθηκε στο τραπέζι με αφορμή την Κύπρο, επηρεάζει άμεσα και την Ελλάδα και τα μέλη της ευρωζώνης που τελούν υπό μνημόνια, επιλογή που, σύμφωνα με το σκεπτικό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακολουθήθηκε εν κρυπτώ, χωρίς καμία ενημέρωση της Βουλής.
Από εκεί και πέρα, με δεδομένο πάντα το σκηνικό ρευστότητας, η Κουμουνδούρου, όπως διαφαίνεται, επιλέγει προσεκτικά βήματα και προσανατολίζεται στο σφυροκόπημα Σαμαρά, με κύριο στόχο την άσκηση πολιτικής πίεσης. Και παρόλο που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης (ο οποίος παρεμπιπτόντως, σε άλλο μήκος κύματος, προέκρινε ως λύση για την Κύπρο την έξοδο από το ευρώ) με δηλώσεις του στη Βουλή ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού για τη στάση της κυβέρνησης στο Eurogroup, επισήμως η Κουμουνδούρου δεν έδωσε συνέχεια, ενώ στις επίσημες δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναφέρθηκε σε εκλογές, όπως πριν από μερικές μέρες. Ωστόσο έστειλε το μήνυμα ότι, σε αντίθεση με τους εκβιασμούς, οι λαοί προβάλλουν τις αντιστάσεις τους και πως υπάρχουν και λαοί που «δεν πρόκειται να παραδοθούν αμαχητί».
Σε αυτό το πλαίσιο η Κουμουνδούρου επανέφερε χθες την πρότασή της για συνολική ευρωπαϊκή λύση και αναζήτηση συμμαχιών με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που ακολουθούν προγράμματα δημοσιονομικής λιτότητας.
Ειδικότερα, σημειώνεται ότι «οι εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα του Νότου, επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για συνολική ευρωπαϊκή λύση» αποτελεί προϋπόθεση για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση.
Επίσης τονίζεται ότι είναι αναγκαία η συμμαχία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και η διεκδίκηση συνολικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους – ο Τσίπρας έχει προτείνει Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος των χωρών του Νότου – στα πρότυπα της λύσης του γερμανικού χρέους του 1953. Η παραπάνω πρόταση συμπληρώνεται από το αίτημα για «ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών λιτότητας και διασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων που να στηρίζουν τις προσπάθειες ανασυγκρότησης των χωρών αυτών σε μια στρατηγική επανίδρυσης της ευρωζώνης με βάση τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:33