search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:57
MENU CLOSE

Αλαβάνος: «Ναι» στις εκλογές με «κίνημα για έξοδο από το ευρώ»

25.03.2013 22:00
oldphotosalekos-alavanos_main1363957103.jpg

Την επιστροφή του στα πολιτικά πράγματα επιχειρεί ο Αλέκος Αλαβάνος με όχημα τις διεργασίες για τη δημιουργία κινήματος για την έξοδο από το ευρώ, το οποίο θα έχει χαρακτήρα εκλογικό με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, αν και ο τέως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι θα είναι έτοιμο για αυτόνομη εκλογική κάθοδο, ακόμη κι αν προηγηθούν πρόωρες εθνικές εκλογές.

Την επιστροφή του στα πολιτικά πράγματα επιχειρεί ο Αλέκος Αλαβάνος με όχημα τις διεργασίες για τη δημιουργία κινήματος για την έξοδο από το ευρώ, το οποίο θα έχει χαρακτήρα εκλογικό με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, αν και ο τέως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι θα είναι έτοιμο για αυτόνομη εκλογική κάθοδο, ακόμη κι αν προηγηθούν πρόωρες εθνικές εκλογές.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι το Σχέδιο Β’, όπως ονομάζει την πρωτοβουλία του, θα κατέβει στις εκλογές ως πολιτικό πρόγραμμα, γύρω από το οποίο επιδιώκει να σχηματιστεί ένα πλατύ λαϊκό ρεύμα, και όχι ως ένα ακόμη κόμμα παραδοσιακού τύπου, αφού φιλοδοξεί να αποτελέσει απάντηση στην «κομματοκρατία». Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό ο Αλέκος Αλαβάνος μιλάει για την ανάγκη ύπαρξης Σχεδίου Β’ για την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, στοιχείο το οποίο θεωρεί βασική αφετηρία για την έξοδο από την κρίση και την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση. Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει την παύση πληρωμών του χρέους προς τους δανειστές, αποχώρηση από το ευρώ για την ανάκτηση της δυνατότητας ρευστότητας για την αναζωογόνηση της εσωτερικής αγοράς και των εξαγωγών, την ίδρυση «λαϊκών τραπεζών» κ.λπ.  Προφανώς, το ερώτημα που τίθεται ακολούθως είναι αυτό των συνεργασιών. Προς το παρόν, ο Αλέκος Αλαβάνος το απαντά δείχνοντας προς την κατεύθυνση των «κοινωνικών συμμαχιών» (νέοι, άνεργοι, εργάτες, αγρότες, συνταξιούχοι, διανοούμενοι, κινήσεις πολιτών, κ.ά.).
Αριστερή «ζύμωση»
Από την άλλη, η θέση υπέρ της εξόδου από το ευρώ έχει οδηγήσει στη συνεργασία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (η οποία έχει εξαρχής υιοθετήσει αυτήν τη θέση, μέσα σε συγκεκριμένο όμως αντικαπιταλιστικό πλαίσιο), σε επίπεδο πρωτοβουλιών, εκδηλώσεων, ημερίδων κ.λπ., χωρίς να φαίνεται εύκολη μια κοινή εκλογική σύμπραξη. Κάτι τέτοιο δεν προχώρησε στις προηγούμενες εκλογές, ενώ και σε αυτήν τη φάση η οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς φαίνεται να τηρεί διακριτικές αποστάσεις από τους σχεδιασμούς του Αλαβάνου. Μάλιστα, η βασική «συνιστώσα» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ, με ανακοίνωσή του – που περιέχει στοιχεία κριτικής για το επονομαζόμενο «Σχέδιο Β’» – διευκρινίζει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα που την εμφανίζουν σε συζητήσεις για νέο κόμμα «με αποκλειστικό σχεδόν περιεχόμενο την “επιστροφή στη δραχμή”».
Από ’κεί και πέρα, ορισμένα δημοσιεύματα μιλούν για εκλογική σύμπραξη με το Αριστερό Ρεύμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ωστόσο, παρά την επικοινωνία των δύο ανδρών και τη συμφωνία τους σε βασικά ζητήματα για τη διέξοδο από την κρίση και ειδικά στο θέμα της εξόδου από το ευρώ, υπάρχει ένα βασικό εμπόδιο: ο Π. Λαφαζάνης δεν είναι διατεθειμένος να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ – άλλωστε θεωρεί ότι το Αριστερό Ρεύμα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του και ταυτόχρονα ενοποιητικό παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ – και ο Αλαβάνος δεν είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τον χώρο από τον οποίο αποχώρησε θεαματικά προ ετών (είναι εμφανής η «επιθετικότητα» προς τον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε) καθώς θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει υπέρβαση των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών και των μηχανισμών τους, ακόμη κι αν πρόκειται για τα κόμματα της Αριστεράς.
Με άλλα λόγια, ο Αλαβάνος σπεύδει να καλύψει πολιτικά και να καταγράψει ει δυνατόν και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο την άποψη για την έξοδο από το ευρώ ενόσω η κοινωνική δυσαρέσκεια για την Ευρώπη μεγαλώνει. Όσον αφορά τις προοπτικές αυτής της ιστορίας, μένει να αποδειχθούν…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:54