search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:53
MENU CLOSE

Σπάει η ομερτά στην Αυτοδιοίκηση

25.03.2013 22:00
oldphotospod_2103_018_cmyk1363957259.jpg

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) – για την ακρίβεια, μεγάλο μέρος τους – διαχρονικά λειτούργησαν ως πεδία ανάπτυξης ισχυρών πελατειακών σχέσεων και σκανδάλων, τα οποία ακύρωναν ή κατέπνιγαν οποιαδήποτε δημιουργική προσπάθεια επιχειρούσε να ανθίσει.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) – για την ακρίβεια, μεγάλο μέρος τους – διαχρονικά λειτούργησαν ως πεδία ανάπτυξης ισχυρών πελατειακών σχέσεων και σκανδάλων, τα οποία ακύρωναν ή κατέπνιγαν οποιαδήποτε δημιουργική προσπάθεια επιχειρούσε να ανθίσει.

Η διαφθορά υπήρξε κοινό μυστικό ακόμη και μέσα σε μικρές κοινωνίες, οι οποίες, ενώ γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα, κρατούσαν τα στόματα ερμητικά κλειστά, σε μια ιδιότυπη «ομερτά», αποδεχόμενες ότι δεν μπορούσαν να σπάσουν το… κακό σπυρί και συμβιβαζόμενες με αντάλλαγμα μικροεξυπηρετήσεις – και όχι μόνο.
Η καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου σε ισόβια κάθειρξη έσπασε ένα ταμπού ετών, που ήθελε τους ισχυρούς να μην τους αγγίζει τίποτε και δήμους που για χρόνια αναδεικνύονταν πρωταθλητές στη διαφθορά να παραμένουν στο απυρόβλητο. Μόνο που τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ο κανόνας της ατιμωρησίας αρχίζει να σπάει – με πρωταγωνιστές λειτουργούς της Δικαιοσύνης.
Η κίνηση των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη να ελεγχθούν από το ΣΔΟΕ οι άρχοντες των ΟΤΑ και οι επιθεωρητές διαφόρων σωμάτων που την τελευταία δεκαετία διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα προκάλεσε αίσθηση. Πολλοί έσπευσαν να σχολιάσουν πως ψάχνουν ψύλλους στ’ άχυρα…
Ποιους ελέγχουν
Άλλοι πάλι μίλησαν για «μήνυμα» σε εκείνους που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης στο μέλλον, αλλά και για προσπάθεια ικανοποίησης του καθολικού αιτήματος της κοινωνίας για τιμωρία εκείνων που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα με τα γνωστά αποτελέσματα.
Αυτή η τελευταία είναι μια εκδοχή που ενισχύεται και από δικαστικές πηγές, οι οποίες παραδέχονται πως η συγκεκριμένη εισαγγελική παρέμβαση δεν προέκυψε με αφορμή καταγγελίες, αλλά με στόχο καταρχάς να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, αλλά και, σε δεύτερο πλάνο, «να μπει στοπ σε επίδοξους παραβάτες καταχραστές».
Ήδη το ΣΔΟΕ έχει στα χέρια του CD με τα προσωπικά στοιχεία όλων των αιρετών που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του φορολογικού ελέγχου. Το ενδιαφέρον είναι πως ο έλεγχος εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας και αφορά δημάρχους, αντιδημάρχους οικονομικών υπηρεσιών, οικονομικές επιτροπές και ταμίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• Η αρχή θα γίνει από τους μεγάλους δήμους, οι οποίοι διαχειρίζονται τη μερίδα του λέοντος των κρατικών κονδυλίων, με στόχο να εντοπιστούν ενδεχόμενες φορολογικές παραβάσεις αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
• Οι επόμενοι που θα ελεγχθούν, θα είναι περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, οικονομικές επιτροπές περιφερειακών διοικήσεων.
• Οι εισαγγελικοί λειτουργοί, όμως, έδειξαν και μια ακόμη κατηγορία που θεωρείται ύποπτη. Αυτήν των επιθεωρητών διαφόρων σωμάτων, αποφασίζοντας ότι κάποια στιγμή πρέπει να ελεγχθούν και οι ελεγκτές… Έτσι, από κόσκινο θα περάσουν και τα οικονομικά δεδομένα ελεγκτών του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, της Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και οι επιθεωρητές των Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.
Οι κινήσεις είναι στοχευμένες, αν και, όπως λένε άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν, δύσκολα το ΣΔΟΕ, λόγω των ελλείψεων που έχει, θα καταφέρει να ανταποκριθεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μια τόσο πολυδαίδαλη έρευνα.
Τι ελέγχουν
Η κρίση ήρθε να αναδείξει τις μαύρες τρύπες σε ακόμη μια πτυχή του κράτους. Άλλωστε η τρόικα έχει θέσει το θέμα των δήμων πολύ ψηλά στην ατζέντα της, αφού είναι κοινό μυστικό πως οι περισσότεροι εξακολουθούν να μη στέλνουν τα οικονομικά τους στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ελάχιστοι δήμοι δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους, αν και προβλέπεται από τον νόμο.
Η κεντρική διοίκηση, από την πλευρά της, φαίνεται να αγνοεί τα πραγματικά χρέη των δήμων, των οποίων η πλειονότητα βρίσκεται «στο κόκκινο». Οι μέχρι σήμερα έλεγχοι στους δήμους καταδεικνύουν τους τρόπους κατασπατάλησης εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία «προσωπικού στρατού» των τοπικών αρχόντων, αλλά και παράνομο πλουτισμό προσώπων που ενεπλάκησαν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην κορυφή της λίστας των ελέγχων βρίσκονται:
• Παράνομες προσλήψεις αλλά και καταβολή παράνομων αποζημιώσεων σε υπαλλήλους και ειδικούς συνεργάτες.
• Παράνομη καταβολή επιδομάτων ευθύνης σε διευθυντές που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
• Παράνομες υπερωρίες.
• Ρουσφετολογικές μετακινήσεις προσωπικού κυρίως από τον τομέα της καθαριότητας σε γραφεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλασματικές ανάγκες προσωπικού.
Ο χορός εκατομμυρίων, όμως, εντοπίζεται στις απευθείας αναθέσεις περιβαλλοντικών και τεχνικών έργων εκατομμυρίων με το γνωστό κόλπο της «σαλαμοποίησής» τους. Πρόκειται για τα γνωστά «σαρανταπεντάρια», δηλαδή έργα που κόβονταν σε κομμάτια και δίνονταν σε συγκεκριμένους εργολάβους χωρίς διαγωνισμό, κάνοντας χρήση του νόμου που προβλέπει απευθείας αναθέσεις μέχρι του ποσού των 45.000 ευρώ.
Παράλληλα εντοπίζονται:
• Εικονικά τιμολόγια.
• Επιχορηγήσεις σωματείων άσχετες με τους σκοπούς τους.
• Δαπάνες για δημόσιες σχέσεις, όπως εθιμοτυπίας και βραβείων, γεύματα, δεξιώσεις, προμήθειες λουλουδιών, καταχωρίσεις σε τοπικές εφημερίδες.
Βγάζουν «λαβράκια»
Στο παιχνίδι των ελέγχων, πάντως, βρίσκεται και το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο με κλιμάκιά του κάνει φύλλο και φτερό τα οικονομικά των δήμων. Ο κλοιός στενεύει γύρω από εκείνους που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι, αφού οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν πως βρίσκονται σε καλό δρόμο, με τα πρώτα στοιχεία από τους ελέγχους να βγάζουν «λαβράκια».
Ενδεικτικό των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης έρευνας είναι το γεγονός ότι ήδη στην Αθήνα σχηματίζονται δικογραφίες, οι οποίες φτάνουν στα χέρια του ειδικού ανακριτή που χειρίζεται θέματα διαφθοράς. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι δημοτικοί άρχοντες θα κληθούν σύντομα από τη Δικαιοσύνη προκειμένου να αντικρούσουν βαρύτατες κατηγορίες για διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ, παράνομες προσλήψεις αλλά και ύποπτες αναθέσεις έργων.
Το πόσο σημαντικές θεωρούνται αυτές οι υποθέσεις αποδεικνύει το γεγονός ότι από την ανάκριση ακολουθείται η ίδια διαδικασία με αυτήν της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου, ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι έρευνες.
Η… πολυμέτωπη επίθεση στη διαφθορά των ΟΤΑ έρχεται λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση της ένατης ετήσιας έκθεσης του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, η οποία φέρεται να έχει πάλι τους δήμους στην κορυφή των φορέων που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Άλλωστε, δεν φαίνεται να υπάρχουν και μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, με την οποία διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και ασυδοσίας.
Από την πλευρά μας, μόνο μια ευχή: Οι εισαγγελικές έρευνες να αποδώσουν καρπούς, να αποτελέσουν αφορμή για την εξυγίανση της Αυτοδιοίκησης, αλλά να μη γίνουν αφορμή ώστε οι τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού να κάψουν – καταπώς το συνηθίζουν – και τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Εν αναμονή λοιπόν…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24