search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:41
MENU CLOSE

Ικανοποίηση εκφράζουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ

25.03.2013 14:51
Ικανοποίηση εκφράζουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ - Media

Ανακουφισμένοι και ικανοποιημένοι εμφανίζονται από το πρωί οι ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι μετά το Eurogroup – θρίλερ που ανάγκασε την Κύπρο σε συμφωνία με ιδιαίτερα επαχθείς όρους.

Ανακουφισμένοι και ικανοποιημένοι εμφανίζονται από το πρωί οι ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι μετά το Eurogroup – θρίλερ που ανάγκασε την Κύπρο σε συμφωνία με ιδιαίτερα επαχθείς όρους.

Ικανοποιημένη η Μέρκελ

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε «πολύ ικανοποιημένη» με την έκβαση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Κύπρου, η οποία απέτρεψε, όπως είπε, τη χρεοκοπία ενός κράτους – μέλους της ευρωζώνης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην πόλη Λάνγκεφελντ της νοτίου Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «δίκαιη» τη συμφωνία για την Κύπρο, υπό την έννοια ότι διασφαλίζει ότι για την επίλυσή της θα απαιτηθεί να πληρώσουν εκείνοι που «συνεισέφεραν» στη δημιουργία της.

Αξιόπιστο το σχέδιο, λέει η Λαγκάρντ

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για την Κύπρο παρέχει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων της χώρας» ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η κυρία Λαγκάρντ αναφέρει ότι «το σχέδιο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των δύο προβληματικών τραπεζών και προστατεύει πλήρως τις ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες».

Αβέβαιος ο Μπαρόζο

Αβεβαιότητα για το πότε θα ανακάμψει η κυπριακή οικονομία και θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, εξέφρασε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι, λίγες ώρες μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να πούμε επακριβώς ποια θα είναι η επίδρασή του», είπε. «Θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της εφαρμογής του και την προσήλωση της ίδιας της Κύπρου σ' αυτό», πρόσθεσε.
 
Δεν απαιτείται η έγκριση της κυπριακής Βουλής, υποστηρίζει ο Σόιμπλε  

Η συμφωνία που σύναψε η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη βουλή της νήσου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
«Η Επιτροπή μας πληροφόρησε σήμερα ότι η απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν έχει ήδη κυρωθεί», είπε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους αφού οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία.
 
Ντάισελμπλουμ: Η συμφωνία θέτει τέλος στις αβεβαιότητες
 
Η συμφωνία στην οποία κατέληξε νωρίς σήμερα η Λευκωσία με τους διεθνείς πιστωτές «θέτει τέλος στις αβεβαιότητες που επιδρούσαν στην Κύπρο και στην ευρωζώνη», εκτίμησε πριν από λίγο ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
 
Μοσκοβισί: Δεν είμαι «ο στραγγαλιστής του κυπριακού λαού»

Δεν είμαι «ο στραγγαλιστής του κυπριακού λαού» δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, από τη Στοκχόλμη και καταδίκασε για μια ακόμη φορά τις επιθέσεις του κόμματος της αριστεράς εναντίον του.
«Υπάρχει προστασία των καταθέσεων: αυτό είναι μια αρχή που πρέπει να είναι απαραβίαστη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους.

«Αυτή ήταν πάντα η γαλλική θέση, είναι αυτή που ανέκαθεν υπερασπιζόμουν εξαρχής, είτε αρέσει είτε όχι σ' αυτούς που βλέπουν σε μένα δεν ξέρω κι εγώ ποιόν στραγγαλιστή του κυπριακού λαού, και είναι αυτή που τελικώς επικράτησε», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

Ετοιμάζει «ανάπτυξη» για την Κύπρο ο Όλι Ρεν

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν παραδέχθηκε ότι το μέλλον της Κύπρου και του λαού της διαγράφεται δύσκολο και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να  αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα, μετά από το οικονομικό σοκ».

«Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού», πρόσθεσε ο κ. Ρεν που γνωστοποίησε ότι με τη σύμφωνη γνώμη του Κύπριου Προέδρου, Ν.Αναστασιάδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημιουργήσει μια Ομάδα Δράσης (Task Force), η οποία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των κυπριακών αρχών, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
Ο Επίτροπος Οικονομίας ανέφερε ότι το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Απριλίου.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:40