search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:05
MENU CLOSE

Επάγγελμα σταρ

27.03.2013 22:00
Επάγγελμα σταρ - Media

Ήρθε, έκανε το κομμάτι του και έφυγε. Ο λόγος για τον Βραζιλιάνο συγγραφέα – σταρ Πάουλο Κοέλιο, ο οποίος παρέδωσε μαθήματα επικοινωνιακού στυλ πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα.

Ήρθε, έκανε το κομμάτι του και έφυγε. Ο λόγος για τον Βραζιλιάνο συγγραφέα – σταρ Πάουλο Κοέλιο, ο οποίος παρέδωσε μαθήματα επικοινωνιακού στυλ πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα. Με τους σωματοφύλακές του (από τι τον προφύλασσαν άραγε;), με το πολυπληθές επιτελείο του, με τους δεκάδες φίλους του, με την άνεση και το απαστράπτον χαμόγελό του, με τη γερασμένη, άσπρη κοτσίδα του.
Ο διάσημος Πάουλο έχει κάνει τη συγγραφή βιβλίων μια εξαιρετικά προσοδοφόρα επιχείρηση. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου (ρεκόρ Γκίνες), τα συνεχόμενα tweets του σε τέσσερις γλώσσες κάνουν κάθε μέρα τον γύρο της υφηλίου προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις από τους 5.000.000 followers, και το χρήμα ρέει άφθονο από τις τρελές πωλήσεις των βιβλίων του. Στην πατρίδα μας ήρθε επειδή ο ήρωας του τελευταίου βιβλίου του, «Το χειρόγραφο της Άκρα» (2012), είναι Έλληνας. Σιγά που ο μπαμπάς του περίφημου «Αλχημιστή» θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη, τώρα που η Ελλάδα είναι πρωτοσέλιδο εξαιτίας της κρίσης…
Υπερβολικά επαινετικός για μια χώρα που χειμάζεται, υπερβολικά κολακευτικός για έναν λαό στα πρόθυρα της υστερίας, υπερβολικά φιλέλληνας και δημοσιοσχεσίτης σε μια εποχή που το λάιφ-στάιλ πνέει τα λοίσθια, ο Κοέλιο απέδειξε πόσο ο λαϊκισμός «πουλάει» σήμερα συνδυασμένος με την υποτιθέμενη political correct στάση απέναντι στους αδύναμους.
Όλα αυτά σε ένα πολύ «προχωρημένο» επικοινωνιακό πακέτο, που τραβάει τους αναγνώστες σαν μαγνήτης. Ο Κοέλιο είναι σταρ μεγάλου διαμετρήματος. Ένας σόουμαν του βιβλίου, μια λογοτεχνική καρικατούρα μεταμεσονύκτιας τηλεοπτικής εκπομπής, πάντα σε μεγάλα κέφια να πουλήσει το «εμπόρευμα».
Έχω διαφωνήσει με πολλούς φίλους μου που τους άρεσε ο «Αλχημιστής», αυτό το αφελές και γραφικό ψευδομεταφυσικό μπεστελεράκι, όπου «το σύμπαν συνωμοτεί» προκειμένου να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επιθυμία που έχει κάποιος… Την ανυπαρξία οποιασδήποτε φιλοσοφικής βάσης και σοβαρότητας στο εν λόγω βιβλιαράκι τη γνωρίζει πρώτος, φυσικά, ο πανέξυπνος Κοέλιο, ο οποίος έχασε προς στιγμήν την ψυχραιμία του όταν δημοσιογράφος του είπε ότι η διάσημη φράση του έχει πάρει πολύ κόσμο στον λαιμό της… «Το σύμπαν δεν έχει ηθική, συνωμοτεί και για το καλό και για το κακό» είπε ο αθεόφοβος, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει την ετοιμότητα να ξεπερνάει κακοτοπιές. Στην Ιστορία της κοινωνικής δικτύωσης θα μείνει, πάντως, το περίφημο tweet του, στο οποίο έγραφε ότι ο «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις είναι «μόνο στυλ και δεν αξίζει τίποτα». Αλαζόνας ή άσχετος; Τίποτε από τα δύο. Ο Πάουλο Κοέλιο είναι μετρ στο να κάνει τον κόσμο να ασχολείται με την αφεντιά του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:05