search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:32
MENU CLOSE

Δύσκολη μέρα: Η αυτοβιογραφία ενός Navy Seal

28.03.2013 22:00
Δύσκολη μέρα: Η αυτοβιογραφία ενός Navy Seal - Media

Τα γεγονότα τις 11ης Σεπτεμβρίου 2001 επέδρασαν καταλυτικά στις εξελίξεις, εκτροχιάζοντας την πορεία της ανθρωπότητας- όταν όλα έμοιαζαν προγραμματισμένα στο πλαίσιο ενός ασφυκτικού status quo.

Mark Owen
Kevin Maurer
Εκδόσεις: Πάπυρος
Σελ.: 336
 
Τα γεγονότα τις 11ης Σεπτεμβρίου 2001 επέδρασαν καταλυτικά στις εξελίξεις, εκτροχιάζοντας την πορεία της ανθρωπότητας- όταν όλα έμοιαζαν προγραμματισμένα στο πλαίσιο ενός ασφυκτικού status quo. Το πλήγμα που δέχτηκε η Αμερική ήταν απρόσμενα μεγάλο και το κατα­πονημένο της γόητρο έπρεπε να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν. Ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία – όπως επέβαλαν δίχως να ανέχονται την παραμικρή αντίρρηση οι ΗΠΑ – έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις. Στις 2 Μαΐου του 2011, λίγους μήνες πριν συμπληρωθούν δέκα χρόνια από την επίθεση που δέχτηκαν οι ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου αλλά και στο Πεντάγωνο (που συνήθως το παραλείπουν επιμελώς σε παρόμοιες αναφορές), οι Αμερικανοί κατάφεραν να εξοντώσουν τον «νούμερο ένα εχθρό τους», τον Μπιν Λάντεν, οργανώνοντας και εκτελώντας μια επικίνδυ­νη αποστολή που θα τη ζήλευε και το Χόλιγουντ! Αν αναλογιστεί κανείς την παραδοξότητα του ότι μια υπερδύναμη σαν τις ΗΠΑ αποφασίζει να ανακηρύξει ως υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της ένα φυσικό πρόσωπο, γίνεται κα­τανοητό το μέγεθος της συντριβής που βίωσε η πιο ισχυρή χώρα του πλανήτη. Έπειτα από ένα ανελέητο και επίμονο δεκαετές κυνηγητό προκειμένου να βρεθεί και εξοντωθεί ο Μπιν Λάντεν, οι ΗΠΑ κατάφεραν μέσω των μυστικών τους υπηρεσιών να εντοπίσουν τα ίχνη του. Την αποστολή της φυσικής του εξόντωσης ανέλαβε να φέρει σε πέρας μια από τις πλέον αξιόμαχες μονάδες ειδι­κών δυνάμεων στον κόσμο, γνωστή ως Seal Team Six . Ο συγγραφέας γράφει με ψευδώνυμο – αν και στο μεταξύ αποκαλύφθηκε το πραγματικό του όνομα από ένα αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο…
Η διήγησή του είναι συγκλονιστική, παρά το γεγονός ότι μπο­ρεί να τεθούν κάποιες υποκειμενικές, κυρίως, ερμηνείες υπό αμφισβήτηση, όπως αυτή της αφελούς ανάλυσης, από τον ρωμαλέο πεζοναύτη – συγγραφέα περί της γενναιότητας ή όχι του Μπιν Λάντεν. Πρόκειται για ένα κείμενο – ντοκουμέντο, γραμμένο από έναν Seal που όχι μόνο έλαβε μέρος στην επιχείρηση, αλ­λά και βρέθηκε στο δωμάτιο του Μπιν Λάντεν αντικρίζοντας μέσα από τη διόπτρα νυκτός το τραύμα στο κεφάλι του, πριν τον πυροβολήσει μαζί με έναν άλλο στο στήθος.
Το ανάγνωσμα είναι σοκαριστικό για πολλούς λόγους. Πριν από όλα, εγείρονται ανθρωπιστικά ερωτήματα, γιατί στο πεδίο των επιχειρήσε­ων υπήρχαν αρκετές γυναίκες και πολύ περισσότερα παιδιά, μπροστά στα μάτια των οποίων δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ οι πατεράδες τους. Μια άλλη παράμετρος είναι η παραβίαση των συνόρων του Πακιστάν, μιας χώρας ανεξάρτητης, από ομάδα Αμερικανών ένοπλων εισβολέων, δίχως να δοθεί καμιά εξήγηση. Αντίθετα, το Πακιστάν βρέθηκε απολογούμενο γιατί έπρεπε να γνωρίζει, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ότι ο τρομοκράτης ζούσε στην επικράτεια της χώρας.
Τα πιο σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται από την ανάγνωση αυτής της εντυπωσιακής μαρτυρίας αφορούν την ιδιότυπη αμερικανική αντίληψη για τον πατριωτισμό και το πώς εφαρμόζεται το δίκαιο – κατά τον επίσης αμερικανικό τρόπο -, αλλά κυρίως την επικίνδυνα αφελή αντίληψη που διαθέτουν και διατυμπανίζουν περί του καλού και του κακού. Ακόμα, δε, πιο παιδαριώδης και εγκληματική είναι η αντίληψή τους και η εδραία τους πεποίθηση ότι οι ίδιοι είναι απόστολοι του καλού, πράγμα που δικαιολογεί κάθε αποτρόπαια ενέργεια σε βάρος των… απανταχού ευρισκομένων κακών, δίχως να περνά από το μυαλό τους ότι τα αλλεπάλληλα ιμπεριαλιστι­κά – ληστρικά πολεμικά μέτωπα που ανοίγουν αδιαλείπτως κατά καιρούς είναι φυσιολογική και αναμενόμενη αιτία μίσους εναντίον τους, και όχι ηρωικές πράξεις υπέρ της ανθρω­πότητας, τις οποίες θα αναπαράγει με την ανάλογη… τόλμη και γοητεία σαν υπερπαραγωγές η κινηματογραφική τους βιομηχανία – το πιο αποτελεσματικό και δημοφιλές όπλο των ΗΠΑ που εξωραΐζει απίστευτες αγριό­τητες, βάναυσα βασανιστήρια και αναιτιολόγητες πολεμικές επεμβάσεις. Ωστόσο, για την ουσία των πραγμάτων, είναι αμφίβολο αν ο θάνατος του Μπιν Λάντεν θα δώσει τέλος στην αιματηρή πληγή του φαύλου κύκλου της τρομοκρατίας, οι πηγές της όποιας πρέπει να αναζητηθούν σε πιο σοβαρά αίτια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:32