search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:12
MENU CLOSE

Για μια χούφτα βιβλία

29.03.2013 22:00
Για μια χούφτα βιβλία - Media

Μου έλεγε φίλος των γραμμά­των και δεινός αναγνώστης ότι έχει ακόμα, μεσήλικας ων, τόσο πολλά αναγνωστικά κενά, που δεν διαθέτει πλέον την πολυτέ­λεια του χρόνου να ξοδεύεται σε σύγχρονα, αμφίβολης ποι­ότητας αναγνώσματα.

Μου έλεγε φίλος των γραμμά­των και δεινός αναγνώστης ότι έχει ακόμα, μεσήλικας ων, τόσο πολλά αναγνωστικά κενά, που δεν διαθέτει πλέον την πολυτέ­λεια του χρόνου να ξοδεύεται σε σύγχρονα, αμφίβολης ποι­ότητας αναγνώσματα. Επίσης, ισχυριζόταν (όπως περίπου πιο κάτω ο φίλος ποιητής Σωτήρης Παστάκας) ότι ο Πλάτων είχε στη διάθεσή του έναν μικρό σε όγκο αριθμό βιβλίων για να μελετήσει. Αν, λοιπόν, ο Πλάτων χρειάστηκε μερικά βιβλία για να γίνει ο… Πλάτων, τότε πού αποσκοπεί και σε τι βοηθά αυτή η τεράστια βιβλιοπαραγωγή (άσχετα αν μειώθηκε σημαντικά λόγω της κρίσης); Θεωρώ ότι η απάντηση στο ερώτημα είναι αρκετά περίπλοκη και δεν επιχειρώ καν να επεκταθώ. Ωστόσο, πόσες φορές δεν έχουμε καταστεί μάρτυρες μιας άνευ προηγου­μένου επαρχιώτικης στην αντί­ληψή της επίδειξης γνώσεων, όπου αγωνιούντες διανοούμε­νοι βροντοφωνάζουν τα αναγνώσματά τους, σπάνια και μη, ως η ανάγνωση να αποτελεί αποκλειστικότητα της μεγαλειότητάς τους, και φωτογραφί­ζουν τις ξέχειλες βιβλιοθήκες τους σαν να θέλουν να σιγου­ρευτούν βαθιά μέσα τους πως, αν τελικά έχουν διαβάσει τόσο πολλά αριστουργήματα, θα γίνουν οι Μπαλζάκ ή οι Έλιοτ της σύγχρονης λογοτεχνίας…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:10