search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:19
MENU CLOSE

Επίδομα γάμου ήταν…

28.03.2013 06:38
oldphotoswedding1364402947.jpg

Οριστικό «ψαλίδι» φέρνει η 1η Απριλίου για το επίδομα γάμου. Πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο επισημαίνουν ότι δεν θα είναι το μοναδικό επίδομα που «χάνεται»…

Οριστικό «ψαλίδι» φέρνει η 1η Απριλίου για το επίδομα γάμου. Πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο επισημαίνουν ότι δεν θα είναι το μοναδικό επίδομα που «χάνεται», αφού έχουν σειρά και άλλα (σπουδών, μητρότητας, μειωμένων ωραρίων κ.ά.) που προβλέπονταν σε προηγούμενες συμβάσεις.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι τις δύο ανατροπές φέρνει η λήξη (στις 31 Μαρτίου) της τρίμηνης μετενέργειας ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς και όλων των προηγούμενων μη νομοθετικά κατοχυρωμένων ρυθμίσεων τις οποίες είχαν συνομολογήσει στο παρελθόν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Έτσι:

1. Ούτε οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη των συγκεκριμένων εργοδοτικών οργανώσεων δεσμεύονται ή υποχρεούνται να συνεχίσουν να καταβάλλουν το επίδομα γάμου, το οποίο παύει να μετενεργεί, δηλαδή «εξαφανίζεται» αν δεν προβλέπεται σε τυχόν ατομική συμφωνία.
Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να το καταργήσουν, ήδη, από τις 12 Νοεμβρίου του 2012 (με βάση τον Ν. 4093/12) επιχειρήσεις οι οποίες δεν ήταν μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

2. Δημιουργείται «κενό» σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της χορήγησης όσων αδειών και άλλων «διευκολύνσεων» προβλέπονται σε προηγούμενες ΕΓΣΣΕ που δεν έχουν κυρωθεί με νόμο. «Για να εξακολουθήσουν οι επιχειρήσεις να χορηγούν τις άδειες αυτές θα πρέπει είτε να συναφθεί μέσα στον Απρίλιο νέα ΕΓΣΣΕ είτε να υπάρξει νόμος», υπογραμμίζει ο οικονομολόγος Χρ. Ιωάννου.

Τη θεσμική κατοχύρωση των αδειών και των άλλων διευκολύνσεων φέρεται έτοιμος να διεκδικήσει, αμέσως μετά τη λήξη του εκλογικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ, και ο Γιάννης Παναγόπουλος, εφόσον αναβαπτιστεί στη θέση του προέδρου της Συνομοσπονδίας.

Και αυτό, αξιοποιώντας ερμηνευτική διάταξη του Ν. 4093/12 που σε αντίθεση με την κατάργηση του επιδόματος γάμου επιβάλλει την υποχρεωτική εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις (μέλη και μη μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων) μη μισθολογικών όρων που συμφωνούνται («εάν ο εργοδότης – επιχείρηση που θα συνάψει επιχειρησιακή ΣΣΕ μετά τις 12.11.2012 δεν είναι μέλος των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στο πλαίσιο Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας δεσμεύεται μόνο από τους μη μισθολογικούς όρους κάθε Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα συναφθεί στο μέλλον και θα προβλέπει τέτοιους όρους»).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:19