search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:13
MENU CLOSE

Τα πετροδόλαρα και η «πουλημένη» έκθεση

29.03.2013 22:00
Τα πετροδόλαρα και η «πουλημένη» έκθεση - Media

Χίλια περίπου εκθέματα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, τα οποία διηγούνται την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων:

Χίλια περίπου εκθέματα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, τα οποία διηγούνται την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων: η έκθεση «Ολυμπία: Μύθος – Λατρεία – Αγώνες», που εγκαινίασε στο Κατάρ ο υπουργός αναπληρωτής Πολιτισμού και θα μεταφερθεί το καλοκαίρι στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, πρέπει να είναι εντυπωσιακότατη. Και «διαφημιστικότατη» για εμάς. Έχει οργανωθεί από εξαίρετους αρχαιολόγους, συνεργάτες του Μάρτιν Γκρόπιους Μπάου του Βερολίνου, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επίσης επιτυχία. Επί έξι μήνες, από το καλοκαίρι μέχρι να μεταφερθεί στην Ντόχα, συνέρρεαν πλήθη Γερμανών με την προτροπή και των γερμανικών ΜΜΕ που έγραφαν: «Μην τη χάσετε με τίποτα».
Υπήρξε και μια πολύ καλή ευκαιρία να παρουσιαστεί ένα διαφορετικό πρόσωπο της Ελλάδας από αυτό το οποίο προβάλλεται καθημερινά στο εξωτερικό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και προφανώς το ίδιο θα συμβεί και στην Ντόχα. Υπήρξε όμως και η αφορμή για μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το ποιος είναι ο ρόλος του χορηγού μιας πολιτιστικής διοργάνωσης και αν και κατά πόσο μπορεί να επεμβαίνει σε αυτήν. Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μέρη. Το ένα είναι το αρχαιοελληνικό, για το οποίο γράφτηκαν διθύραμβοι. Το άλλο είναι το σύγχρονο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δηλαδή, από την αναβίωσή τους ώς σήμερα. Αυτό το δεύτερο κομμάτι οι γερμανικές εφημερίδες το αποκαλούσαν «Η πουλημένη έκθεση». Και αυτό γιατί, για να καλυφθούν τα έξοδά της, αλλά και να υπάρξει και κέρδος από αυτή, ζητήθηκε η βοήθεια ιδιωτών. Αμέσως έσπευσε να γίνει χορηγός το Κατάρ.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Όμως μαζί με τα πετροδόλαρα άρχισαν να φτάνουν στο Βερολίνο και οι απαιτήσεις: «Θέλουμε κι αυτόν τον επιμελητή», «βάλτε και εκθέματα και από το δικό μας μουσείο» και, κυρίως, «τι σημαίνει κριτική παρουσίαση των Αγώνων με ιστορικές και κοινωνικές αναφορές;». Ντοπαρίσματα, οικονομικά σκάνδαλα και πολιτικά παιχνίδια με φόντο τους Ολυμπιακούς, ακόμα και οι ανασκαφές και οι αγώνες που διοργάνωσε ο Χίτλερ, όλα αυτά στα οποία σκόπευαν, όπως είχαν δηλώσει, να αναφερθούν οι διοργανωτές της έκθεσης, αποκλείστηκαν από τις αίθουσες του Μάρτιν Γκρόπιους Μπάου. Οι Γερμανοί επιστήμονες αντέδρασαν, ο Τύπος επίσης, και τελικά αποφασίστηκε η γερμανική διοργάνωση να περιοριστεί, σε μεγάλο βαθμό, στο υπέροχο αρχαιοελληνικό κομμάτι και όλα τα υπόλοιπα να παρουσιαστούν, κυρίως, στις εκθέσεις στην Ντόχα και στην Αθήνα. Εξωραϊσμένα προφανώς. Με πολλά ωραία λόγια, δηλαδή. Σαν αυτά που ακούγαμε και το 2004…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24