search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:32
MENU CLOSE

Η Κύπρος και ο ευρωπονοκέφαλος του ΣΥΡΙΖΑ

30.03.2013 22:00
oldphotospod_2803_015_cmyk1364549030.jpg

Οι ιστορικών διαστάσεων εξελίξεις στην Κύπρο αποκάλυψαν κλιμάκωση της κρίσης στην ευρωζώνη και περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της ευρωηγεσίας με προεξάρχουσα τη Μέρκελ.

Οι ιστορικών διαστάσεων εξελίξεις στην Κύπρο αποκάλυψαν κλιμάκωση της κρίσης στην ευρωζώνη και περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της ευρωηγεσίας με προεξάρχουσα τη Μέρκελ. Ταρακούνησαν δε τους πάντες εντός και εκτός Ε.Ε., λόγω του κλίματος συστημικής αστάθειας που επέφερε η ίδια η απόφαση του Eurogroup και λιγότερο η πολιτική διαχείριση του ζητήματος από την κυπριακή πολιτική ηγεσία. Μοιραία, οι εξελίξεις ταρακούνησαν και το «ελλαδικό» πολιτικό σύστημα, μηδέ εξαιρούμενης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού αναθάρρησε μετά το, υπό τη λαϊκή πίεση, «Όχι» της κυπριακής Βουλής, γρήγορα είδε – όπως και όλος ο υπόλοιπος κόσμος – αυτό να μετατρέπεται σε «ταπεινωτική» αναδίπλωση.
Την ίδια ώρα, η επί μακρόν τακτική του να εστιάζει στο εσωτερικό σκηνικό και η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τους εν Ελλάδι «ολιγάρχες» έρχεται να διαταραχθεί από τις αρνητικές καταλυτικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, που αφήνουν πολλούς να αναρωτιούνται για τις προοπτικές της χώρας μέσα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Υποταγή
Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να επιρρίψει ευθύνες στην ελληνική συγκυβέρνηση με την κατηγορία ότι δεν στήριξε την Κύπρο στην προσπάθειά της να «αντισταθεί» στην εξοντωτική επίθεση του Eurogroup με τη βούλα της Γερμανίας.
Και κυρίως στηλίτευσε (ορθώς) τη στάση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, που σχεδόν ανοιχτά έδειχναν να επιχαίρουν για την «παγίδευση» της Κύπρου στα δίχτυα της τρόικας, μετά το αρχικό «Όχι», με εμφανή την αγωνία οι Ελλαδίτες να βγάλουν το «αβίαστο» συμπέρασμα ότι η Κύπρος «επιβεβαιώνει» τον μονόδρομο της υποταγής στην τρόικα.
Εγκάλεσε δε την κυβέρνηση διότι δεν πρόσφερε κεφάλαια (για 2 δισ. μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ) από τον ελληνικό μηχανισμό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εν είδει στήριξης, αλλά και επανόρθωσης του αμαρτήματος του PSI. Η πρόταση αυτή όμως αμφισβητήθηκε έντονα για τη δυνατότητα να υλοποιηθεί.
Σε αυτό το σημείο μπορεί να παρατηρήσει κάποιος τα εξής:
• Για τους χειρισμούς στην Κύπρο, τους σημερινούς κι εκείνους που προηγήθηκαν κι έφτασαν τα πράγματα εδώ, υπεύθυνη πρώτα και κύρια είναι η κυπριακή ηγεσία.
• Η υποταγμένη «τρόικα εσωτερικού», η οποία δεν διαπραγματεύεται για τις υποθέσεις της ούτε στο εσωτερικό της χώρας, θα ήταν… ανέλπιστο και έξω από τη λογική της να λειτουργούσε κόντρα στη βούληση της καγκελαρίας στην περίπτωση της Κύπρου.
• Το αλαλούμ των χειρισμών της κυπριακής ηγεσίας, που έδειξε πλήρη έλλειψη προεργασίας και σοβαρών εναλλακτικών, είχε ήδη αφήσει το περιθώριο να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν υπήρχε ούτε προετοιμασία ούτε διαπραγμάτευση με την ευρωηγεσία και στη χειρότερη δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με τα «ευρωγεράκια» (ή «γκάνγκστερ», όπως τους αποκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας).
Με άλλα λόγια, έμεινε μια αίσθηση ότι, μετά τις εξελίξεις αυτές, η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ περί επαναδιαπραγμάτευσης δεν πατάει γερά και χρειάζεται μεγαλύτερη επεξεργασία και την παρουσίαση ενός σαφούς και συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με όλο και περισσότερους αναλυτές, «αριστερούς» και «συστημικούς», αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει.
Σε κάθε περίπτωση, προκύπτει η ανάγκη πειστικών απαντήσεων στους προβληματισμούς που ανακύπτουν σχετικά με το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί τη διαπραγμάτευση και πότε αυτή μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής. Το επιχείρημα εκ μέρους του ότι η ηγεσία της Κύπρου τουλάχιστον έδειξε πως διαπραγματεύεται, δεν μπορεί να θεωρηθεί ισχυρό.

Πλήγμα
Εν προκειμένω, η διαπραγμάτευση ήταν εξ αρχής υπονομευμένη καθώς και μόνο η ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup είχε ήδη καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στην κυπριακή οικονομία. Με άλλα λόγια, η όποια διαπραγμάτευση – αν τελικά υπήρξε – διεξήχθη με τους όρους του κυρίαρχου και προφανώς όχι ισότιμα.
Το αν η Κύπρος αποτελούσε ή όχι «συστημικό κίνδυνο» που μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση, ήταν στο χέρι της να το αποδείξει, αν είχε προετοιμάσει εγκαίρως ένα εναλλακτικό σχέδιο. Όμως η υπαγωγή στο μνημόνιο ήδη από την κυβέρνηση Χριστόφια ήρθε ακριβώς λόγω της απουσίας σχεδίου, ενώ, όπως φαίνεται, η πρόταση για κούρεμα καταθέσεων ήταν από μηνών γνωστή στην πολιτική ηγεσία της Κύπρου.
Παρά ταύτα, ο μεν Χριστόφιας παρέδωσε στον επόμενο ένα χάος και ένα μνημόνιο, ενώ ο Αναστασιάδης ανέβηκε στην εξουσία με μόνη αποσκευή τις υποτιθέμενες «καλές σχέσεις» με το ευρωσύστημα, κάτι το οποίο κατέρρευσε εν μια νυκτί, με πολλούς στην Κύπρο να αναρωτιούνται για το αν πράγματι ήθελε, έστω, να διαπραγματευθεί οτιδήποτε.
Επιπλέον ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις μέρες αποτελεί η απουσία κριτικής στην Προεδρία Χριστόφια, που, αφού άφησε να διογκωθούν τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, οδήγησε το νησί στην τρόικα και τα μνημόνια, με το ΑΚΕΛ εκ των υστέρων να σηκώνει τους αντιμνημονιακούς τόνους.
Εν τω μεταξύ, η Κουμουνδούρου καλείται να εξετάσει και τα εξής ζητήματα:
Η υπόθεση της Κύπρου ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη συμμαχιών με τις χώρες του Νότου, αλλά και το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν – τις προηγούμενες κρίσιμες μέρες ο Νότος δεν επέδειξε κανενός είδους αλληλεγγύη στην Κύπρο, γεγονός που στηλιτεύτηκε επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, πυροδότησε την εκτίναξη του «ευρωσκεπτικισμού» εντός της Ελλάδας (τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και σε επίπεδο «συστήματος», ενώ η συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης αλλά και της Ε.Ε. διεξάγεται πλέον ανοιχτά), αλλά και εκτός, τόσο στον ευρωπαϊκό Νότο όσο και στον Βορρά, για διαφορετικούς λόγους.
Τέλος, να σημειώσουμε πως το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ελληνικής εξόδου από το ευρώ ως επιλογή της ευρωζώνης, καθώς και η σκλήρυνση της στάσης της Μέρκελ, που διαμορφώνει ακόμη πιο ασφυκτικό πλαίσιο για τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης, ενεργοποίησε την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία επαναφέρει με ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τη συζήτηση για το ευρώ, ύστερα από αρκετό διάστημα χαμηλών τόνων. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με δημόσια τοποθέτησή του, ήδη ζήτησε η ηγεσία να επανεξετάσει τη θέση της για την ευρωζώνη και την Ε.Ε. και προφανώς στο θέμα θα δοθεί συνέχεια…
Συμπέρασμα; Μεγάλη κρίση, μεγάλες φουρτούνες και για τον ΣΥΡΙΖΑ…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24