search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:24
MENU CLOSE

Το ΔΝΤ σημείο αντιπαραθέσεων για Ντόρα – Σαμαρά

24.04.2010 10:25
Το ΔΝΤ σημείο αντιπαραθέσεων για Ντόρα - Σαμαρά - Media

Ως αδιαπραγμάτευτη εθνική στάση την αντίθεσή της στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θεωρεί η Νέα Δημοκρατία. Ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς θα σηκώσει υπέρμετρα τους τόνους το επόμενο διάστημα κατά της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ και θα μιλάει προς κάθε κατεύθυνση, δίνοντας έμφαση στη φράση «η χώρα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της και χωρίς το ΔΝΤ». Ο Σαμαράς θα σηκώσει πολύ ψηλά την κατηγορία κατά του ΠΑΣΟΚ ότι υποστηρίζει τον νεοφιλελεύθερο σοσιαλισμό και με την παρουσία του, όπως έδειξε και στο Ναύπλιο στο προσυνέδριο του κόμματος το περασμένο Σάββατο για την οικονομία, θα κάνει σαφή τον διαχωρισμό του από τους «φιλοΔΝΤιστές», εντός της Ν.Δ., όπως την Ντόρα Μπακογιάννη.

Ως αδιαπραγμάτευτη εθνική στάση την αντίθεσή της στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θεωρεί η Νέα Δημοκρατία. Ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς θα σηκώσει υπέρμετρα τους τόνους το επόμενο διάστημα κατά της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ και θα μιλάει προς κάθε κατεύθυνση, δίνοντας έμφαση στη φράση «η χώρα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της και χωρίς το ΔΝΤ». Ο Σαμαράς θα σηκώσει πολύ ψηλά την κατηγορία κατά του ΠΑΣΟΚ ότι υποστηρίζει τον νεοφιλελεύθερο σοσιαλισμό και με την παρουσία του, όπως έδειξε και στο Ναύπλιο στο προσυνέδριο του κόμματος το περασμένο Σάββατο για την οικονομία, θα κάνει σαφή τον διαχωρισμό του από τους «φιλοΔΝΤιστές», εντός της Ν.Δ., όπως την Ντόρα Μπακογιάννη.

Πολιτική σύγκρουση

Ο Σαμαράς σε άλλη γραμμή από την Μπακογιάννη, που επιμένει ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται το ΔΝΤ, θα συνεχίσει να εξαπολύει επιθέσεις στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ευελπιστώντας να κερδίσει πολιτικούς πόντους από την οργή της κοινής γνώμης. Αν και ξέρει ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος ακόμα να ακούσει τη Ν.Δ. και εξακολουθεί να της ρίχνει το ανάθεμα, θα συνεχίσει να προτείνει λύσεις τελείως διαφορετικές από αυτές της κυβέρνησης.

Πάντως, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι Σαμαράς και Μπακογιάννη διαφωνούν σε ένα μείζον πολιτικό θέμα, όπως η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Πλέον δεν είναι λόγοι εγωισμού ή προσωπική αντιδικία, αλλά πλήρης διαφωνία σε ένα κεντρικό ζήτημα.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της διαφωνίας τους είναι η άποψη του Σαμαρά ότι πρέπει η Ν.Δ. να συγκρουστεί με την κυβέρνηση, ενώ η Μπακογιάννη συστήνει στη Ρηγίλλης να μην υποκύψει στον λαϊκισμό. Αυτή η διαφορετική οπτική γωνία αναμένεται να πυροδοτήσει νέα ένταση στις σχέσεις τους και θα καταστήσει σαφές με τον πιο καθαρό τρόπο ότι υπάρχουν στη Ν.Δ. δυο διαφορετικές σχολές που συγκρούονται.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η Μπακογιάννη είναι πιο κοντά στη νεοφιλελεύθερη σχολή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ ο Σαμαράς, ως… γνήσιο τέκνο της λαϊκής Δεξιάς είναι υπέρμαχος της μεικτής οικονομίας.

Τα πυρά στο ΠΑΣΟΚ

Ο Σαμαράς εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική να προσφύγει η χώρα μας στον μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι η αντίθεση της Ν.Δ. στην προσφυγή στο ΔΝΤ είναι «αδιαπραγμάτευτη εθνική στάση» και θα συνεχίζει να λέει ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε μια συνηθισμένη και κοινή για σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη κρίση ελλείμματος και τη μετέτρεψε μέσα σε ελάχιστους μήνες σε μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κρίση δανεισμού».

Άρα, θα ρίχνει το ανάθεμα στο ΠΑΣΟΚ για το αδιέξοδο που βρίσκεται η χώρα και κυρίως γιατί «μετέτρεψε την Ελλάδα σε αδύνατο κρίκο της ευρωζώνης, προκαλώντας τις επιθέσεις των κερδοσκόπων». Θα επιμένει ότι πρέπει να αποφευχθεί η προσφυγή στο ΔΝΤ, καθώς εκτιμά ότι με την παρέμβαση του Ταμείου «θα γονατίσει η οικονομία και η κοινωνία θα εμφανίσει συμπτώματα διάλυσης». Ο Σαμαράς θα απαντάει με τον τρόπο του στην Ντόρα, λέγοντας ότι «φοβικοί, ασφαλώς δεν πρέπει να είμαστε απέναντι σε τίποτε, ούτε καν απέναντι στο ΔΝΤ», αλλά και «δεν πρέπει να θεωρούμε μπαμπούλα κανέναν».

Σε άλλη γραμμή η Μπακογιάννη, εκτιμά ότι ο μηχανισμός στήριξης «δεν μπορεί από μόνος του να μας σώσει» και θα επιμείνει, και με αρκετές δημόσιες εμφανίσεις της, ότι η Ν.Δ. πρέπει να στηρίξει πολιτικές που έχει ανάγκη ο τόπος, χωρίς να φοβηθεί το πολιτικό κόστος και χωρίς να υποκύψει στον λαϊκισμό. «Πριν δαιμονοποιήσουμε το σχέδιο στήριξης, πρέπει να απαντήσουμε αν μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκια της τάξης του 7% και του 8%» είπε στο Ναύπλιο και είναι ένα επιχείρημα που θα προβάλλει έντονα το επόμενο διάστημα.

Ο Σαμαράς θα έχει ως επιχείρημα, στην επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, ότι οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα υπερτριπλασίασαν τον δανεισμό της χώρας και θα λέει ότι ο Παπανδρέου ξεχνά ότι ήταν ο ίδιος που απευθύνθηκε πρώτος στο ΔΝΤ για να βάλει το πιστόλι στο τραπέζι, αλλά η μπλόφα του γύρισε εναντίον της Ελλάδας και το πιστόλι εκπυρσοκρότησε στα χέρια του. Επίσης θα προτάξει τον χαρακτηρισμό για τον Παπανδρέου «νεοφιλελεύθερος σοσιαλιστής», θέλοντας να τον αποδομήσει πλήρως και να τον απαξιώσει ιδεολογικά και πολιτικά.

«Ο νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός του Παπανδρέου μάς οδηγεί στο ΔΝΤ» θα λέει και θα υποστηρίζει ότι δεν μπορεί η χώρα να αντέξει πιέσεις και αντιλαϊκή πολιτική. Γι’ αυτόν τον λόγο και φοβάται κοινωνική έκρηξη, λόγω του πλήγματος που δέχεται η κοινωνική συνοχή. Ο Σαμαράς φοβάται τα χειρότερα που έρχονται, αφού ξέρει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, και πως θα θερίσει θύελλες.

Η Μπακογιάννη, ακραιφνής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, όπως φάνηκε, είπε και στο Ναύπλιο να μη σπεύσει η Ν.Δ. να δαιμονοποιήσει τις επιλογές που έχει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης και θα επιμένει ότι πρέπει να απαντήσει σε ένα ερώτημα: δηλαδή εάν μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με 7 και 8% και οι θυσίες των Ελλήνων να πηγαίνουν στον Καιάδα των τοκοχρεολυσίων». Επίσης θα υποστηρίξει με ένταση ότι πρέπει να πούμε ότι αυτός ο μηχανισμός είναι για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, κάποια στιγμή θα βγούμε από τον μηχανισμό, και πως από μόνος του ο μηχανισμός δεν σώζει την κατάσταση. «Την Ελλάδα θα σώσουμε εμείς οι Έλληνες με τις αποφάσεις που θα πάρουμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» θα υπογραμμίσει και θα τονίσει την ανάγκη η Ν.Δ. να μη διστάσει να στηρίξει τις αναγκαίες αποφάσεις της κυβέρνησης και να μην παρασυρθεί από τις σειρήνες του λαϊκισμού. Αυτή η επιλογή της όμως είναι σε τελείως διαφορετική γραμμή από αυτή του Σαμαρά.

Πετά έξω τα βαρίδια

Εκτός από τη διαφωνία του για το ΔΝΤ, ο Σαμαράς πρέπει να ξεκαθαρίσει και το εσωκομματικό τοπίο με τα βαρίδια. Για το επόμενο διάστημα ετοιμάζει τη λίστα με τα βαρίδια που θα βρεθούν εκτός κόμματος. «Η Ν.Δ. έχει αναγνωρίσει όλες τις αμαρτίες της και ξεφορτώνεται όλα τα βαρίδια του παρελθόντος, αυτή την εντολή έχω και αυτή την εντολή θα την κάνω πραγματικότητα» θα συνεχίσει να λέει, ενώ παράλληλα θα κάνει και αυτοκριτική για τις διακυβερνήσεις Καραμανλή.

Θα υποστηρίξει και στις υπόλοιπες ομιλίες του ότι η Ν.Δ. κληρονόμησε ένα σύστημα, όπου η μια γενιά δανείζεται σε βάρος της επόμενης, αλλά θα τονίζει με αυτοκριτική διάθεση πως δεν το άλλαξε το κόμμα. Θα επιμείνει ότι δεν έγινε η επανίδρυση του κράτους και πως η διακυβέρνηση της προηγούμενης πενταετίας προτίμησε απλώς να συνεχίζει να διαχειρίζεται ένα σύστημα, το οποίο είχε εκλεγεί για να αλλάξει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:24