search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:39
MENU CLOSE

Μανιτάκης: Τιτάνιο έργο η διοικητική μεταρρύθμιση

01.04.2013 09:21
Μανιτάκης: Τιτάνιο έργο η διοικητική μεταρρύθμιση - Media

Στη σπουδαιότητα της υλοποίησης της δεύτερης φάσης για την αναμόρφωση των οργανωτικών δομών των υπουργείων, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης

Στη σπουδαιότητα της υλοποίησης της δεύτερης φάσης για την αναμόρφωση των οργανωτικών δομών των υπουργείων, με την υλοποίηση της αναδιάρθρωσης των διοικητικών δομών και υπηρεσιών, μετά την αξιολόγησή τους και την έγκρισή τους από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, στον χαιρετισμό του σε σχετική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Όπως τόνισε ο κ. Μανιτάκης, «το στάδιο της υλοποίησης των μεταρρυθμιστικών προτάσεων έχει καθοριστική σημασία για την επιτυχία του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος», προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα ο διοικητικός μηχανισμός των υπουργείων.
Επισήμανε δε, ότι «η διοικητική μεταρρύθμιση είναι ένα τιτάνιο έργο, δεν συντελείται από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε δια μαγείας. Χρειάζεται χρόνο πολύ, χρόνο μακρύ, διότι μαζί με τη μεταρρύθμιση πρέπει να αλλάξουν χρόνιες, ριζωμένες πρακτικές και νοοτροπίες», απαντώντας έμμεσα και σε αυτούς που τον κατηγορούν για καθυστέρηση στην προώθηση της μεταρρύθμισης στο δημόσιο, που έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση συνεργασίας.
Περιγράφοντας το δεύτερο και «πιο δύσκολο» μέρος της μεταρρύθμισης, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι η «μετάβαση αυτή θα γίνει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα. Δεν θα αρχίσει, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, με την έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος που περιείχε τον νέο Οργανισμό υπουργείου, που θα είναι ούτως ή άλλως πολύ πιο συνοπτικός και πιο λιτός». Συμπλήρωσε ότι θα προηγηθεί ένα στάδιο πλήρους σχεδιασμού του νέου οργανογράμματος «με την αναλυτική περιγραφή των νέων θέσεων, των αποστολών των διευθύνσεων, των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων κάθε διεύθυνσης και κάθε τμήματος και θέσης, καθώς και όλης της διοικητικής διαδικασίας».
Σημείωσε δε, ότι «το νέο μοντέλο οργάνωσης στηρίζεται και προϋποθέτει ένα αναλυτικό περίγραμμα θέσεων, διαδικασιών και αποστολών και, φυσικά, την αναλυτική περιγραφή των συγχωνεύσεων, καταργήσεων και της δημιουργίας νέων διοικητικών μονάδων. Προϋποθέτει ακόμη σχέδιο αναλυτικό στελέχωσης με προσωπικό των νέων μονάδων».
Η δεύτερη καινοτομία, κατά τον κ. Μανιτάκη, έγκειται στην έμφαση που δίνεται στο λειτουργικό κριτήριο, σε σχέση με το δομικό που υπερίσχυε μέχρι τώρα. «Η νέα δομή- και κάθε δομή- υπάρχει για να υπηρετεί τις βασικές αποστολές του υπουργείου. Οι θέσεις και οι διοικητικές μονάδες περιγράφονται για να συντρέχουν στην εκπλήρωση του βασικού σκοπού του υπουργείου. Οι στόχοι κάθε μονάδας και οι στόχοι κάθε υπουργείου είναι και στόχοι όλων και κάθε υπαλλήλου και της θέσης που κατέχει. Όλοι οφείλουν να συνεργούν στην εκπλήρωση της κύριας αποστολής. Η πρόσληψη, επομένως, της νέας οργανωτικής δομής είναι δυναμική και λειτουργική και όχι δομική και στατική, όπως μέχρι τώρα» τόνισε.
Επίσης, ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε και σε όλα όσα έγιναν τους πέντε μήνες από τότε που ξεκίνησε η προσπάθεια για τη διοικητική μεταρρύθμιση στο δημόσιο, με την αξιολόγηση 16 υπουργείων και μίας Γενικής Γραμματείας, «για τα κριτήρια ορθολογικότητας, αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας, πάγιου δημοσιονομικού οφέλους, μείωσης λειτουργικών δαπανών και, κυρίως, προγραμματισμού θέσεων και στελέχωσης προσωπικού», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Μανιτάκης υπογράμμισε «την καθοριστική σημασία που έχει η έμπρακτη και αποδοτική συνεργασία όλων των υπουργείων με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο έχει αναλάβει τον συντονισμό του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:38