search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:24
MENU CLOSE

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις κυπριακής κυβέρνησης με τρόικα

02.04.2013 05:31
Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις κυπριακής κυβέρνησης με τρόικα  - Media

Ολοκληρώνονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα για την οριστικοποίηση του μνημονίου. Η στρατηγική της Λευκωσίας, ενόψει των σημερινών κρίσιμων διαβουλεύσεων, καθορίστηκε σε χθεσινές πολύωρες συσκέψεις υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ολοκληρώνονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα για την οριστικοποίηση του μνημονίου. Η στρατηγική της Λευκωσίας, ενόψει των σημερινών κρίσιμων διαβουλεύσεων, καθορίστηκε σε χθεσινές πολύωρες συσκέψεις υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Αργά το βράδυ ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν προχώρησαν σε δηλώσεις.
 
Στις διαπραγματεύσεις θα συζητηθούν οι αντιπροτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ενέργειας. Καταβάλλεται επίσης προσπάθεια για διασφάλιση των ταμείων προνοίας.
 
Την Τετάρτη το κλιμάκιο της τρόικας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα ετοιμάσει έκθεση, η οποία θα συζητηθεί την επόμενη μέρα στην ομάδα εργασίας του Eurogroup.
 
To προσχέδιο του μνημονίου παραδόθηκε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στα πολιτικά κόμματα για μελέτη. Οι υπολογισμοί του μνημονίου προβλέπουν φέτος ύφεση-σοκ 9% για την κυπριακή οικονομία και σε αυτή τη βάση έχουν προστεθεί κλιμακωτές μειώσεις μισθών 0,8% έως και 2,5% για τους μισθούς άνω των 4.000 ευρώ. Επιπλέον οι υπάλληλοι του δημοσίου θα καταβάλουν 1,5% των αποδοχών τους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί η διάσωση των θέσεων εργασίας των ωρομισθίων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών, στόχος ο οποίος έγινε κατορθωτός με την επιμονή του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Κανεβέζου. 
 
Στο μέτωπο των τραπεζών, τις πρώτες πρωινές ώρες αποφασίστηκε η έκδοση διατάγματος για απελευθέρωση υπό όρους του 10% των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, κάτι το οποίο αναμένεται να δώσει μια μικρή, έστω, ανάσα ρευστότητας στην αγορά. Περιορισμοί τοποθετήθηκαν στις εκδόσεις επιταγών με επιτρεπόμενο όριο τον μήνα τις 25.000 για τις επιχειρήσεις και 5.000 για ιδιώτες. 

 
Πηγές του προεδρικού μεγάρου αναφέρουν σχετικά με τις θέσεις της Λευκωσίας:
 
-Η διαπραγματευτική ομάδα αξιώνει τη διάσωση θέσεων εργασίας για 900 ωρομίσθιους και για 500 έκτακτους εκπαιδευτικούς αντιπροτείνοντας προς τους δανειστές της Κυπριακής Δημοκρατίας την επιβολή επιπλέον έκτακτης εισφοράς από 0,8% – 2,5% στους δημόσιους υπαλλήλους.
 
– Παράταση για δύο ακόμη χρόνια η παραχώρηση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους δημόσιους υπαλλήλους μέχρι να ετοιμαστεί και να θεσπιστεί το ΓΕΣΥ. Σχετικές δηλώσεις έκανε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.
 
-Ετοιμασία νομοσχεδίου για διασφάλιση των ταμείων προνοίας στη Λαϊκή Τράπεζα, το οποίο θα παραπεμφθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή για ψήφιση.
 
– Έκδοση νέου διατάγματος ώστε να μην παγιοποιηθεί το 40% επί των ανασφάλιστων καταθέσεων και να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά από τις επιχειρήσεις, που μαστίζονται από έλλειψη ρευστότητας. Το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε χθες και δημοσίως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που άφησε αιχμές για τη μορφή του διατάγματος.
 
– Εξαίρεση για την απορρόφηση 261 νέων αξιωματικών στη Εθνική Φρουρά που φοιτούν σε στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα με τη δέσμευση της κυβέρνησης να προωθήσει σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης με την παροχή κινήτρων σε αξιωματικούς με πολύχρονη υπηρεσία.
 
Στην περίπτωση αυτή οι πιστωτές θα αποδεχθούν να μην ισχύσει στην περίπτωση αυτή η φόρμουλα για κάθε μια πρόσληψη να συνοδεύεται από τέσσερις αφυπηρετήσεις στο δημόσιο.
 
Από την πλευρά της, η τρόικα φαίνεται να επιμένει στην αξίωσή της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% μέχρι το 2013, κάτι το οποίο θα συνεπάγεται μία εξοικονόμηση της τάξης των 351 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση πέτυχε ωστόσο να επιμηκύνει την περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα χρόνο, μέχρι το 2017 και επιδιώκει να την επεκτείνει μέχρι το 2018.
 
Επίσης, οι πιστωτές επιμένουν στην επιβολή τριών νέων φόρων που αφορούν στην αύξηση του εταιρικού φόρους στο 12,5%, την επιβολή τόκου επί των μερισμάτων ύψους 30% και στην αύξηση του ειδικού τέλους για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από 0,11% στο 0,15%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:18