search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:32
MENU CLOSE

Το καλλιτεχνικό σινεμά σάρωσε τα βραβεία

03.04.2013 21:00
Το καλλιτεχνικό σινεμά σάρωσε τα βραβεία - Media

Βραβεύτηκε σύσσωμο το καλλιτε­χνικό σινεμά από την Ελληνική Ακα­δημία Κινηματογράφου προχθές το βράδυ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε ο Έκτορας Λυγίζος και το παράξενο arthouse φιλμ «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας.

Βραβεύτηκε σύσσωμο το καλλιτε­χνικό σινεμά από την Ελληνική Ακα­δημία Κινηματογράφου προχθές το βράδυ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε ο Έκτορας Λυγίζος και το παράξενο arthouse φιλμ «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας. Ο Λυγίζος πήρε και το αγαλματάκι για τον Πρωτοεμφανιζόμενο Σκηνοθέ­τη, ενώ ο πρωταγωνιστής, Γιάννης Παπαδόπουλος, για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο.
 
Το «J.A.C.E.», του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, ξεκίνησε με φόρα, σαρώ­νοντας σε δευτερεύουσες κατηγορί­ες (μακιγιάζ, ρούχα, σκηνογραφία, μοντάζ), αλλά και τον Β’ Γυναικείο Ρόλο για την Κόρα Καρβούνη και τον Β’ Ανδρικό για τον Ιερώνυμο Καλετσάνο, χωρίς όμως να καταφέρει να αποσπάσει τις πολυπόθητες διακρίσεις. «Η Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, που είχε ξεκινήσει την καριέρα της με το δεξί στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, κέρδισε τα Βραβεία Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Φωτογραφίας.
 
Ναι, το καλλιτεχνικό σινεμά θριάμβευσε στα βραβεία. Που ήταν πάνω – κάτω αναμενόμενα, παρόλο που στις αίθουσες το κοινό του γυρνάει την πλάτη. Όσο πιο φεστιβαλική μια ταινία τόσο λιγότερα εισιτήρια κόβει συνήθως. Η μεγάλη εμπορική επιτυχία της χρονιάς, πάντως, το «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, έφυγε με δύο βραβεία, ήχου και μοντάζ. Από τη γιορτή του ελληνικού σινεμά δεν έλειψαν οι καταγγελίες. Η πρόεδρος της ΕΑΚ, Κατερίνα Ευαγγελάκου, πήρε τον λόγο και τόνισε ότι «στο “κάδρο” του ελληνικού σινεμά δεν υπάρχει η πολιτεία, ούτε το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά η δικαιολογία της κρίσης. Πολλοί άνθρωποι του κινηματογράφου φεύγουν ήδη στο εξωτερικό.
 
Η πραγματική κρίση είναι η περιφρόνηση του πολιτι­σμού από το κράτος». Η τελετή εξελίχθηκε χαλαρά. Καλεσμένοι – έκπληξη, όπως κάθε χρόνο, έδωσαν τα βραβεία. Ανάμεσά τους και η Βρετανίδα συγγραφέας του μπεστ-σέλερ «Το Νησί», Βι­κτόρια Χίσλοπ – απένειμε το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Αμαλία Μουτούση –, ο Κώστας Βουτσάς – το Α’ Αν­δρικού Ρόλου στον Γιάννη Παπαδόπουλο –, κ.ά. Η Ζωή Λάσκαρη πήρε το Τιμητικό Βραβείο, ενώ ο Γιώργος Χωραφάς το Βραβείο Nova (που θεσπίστηκε φέτος για τους πρεσβευτές του ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό). Η καλοσκηνοθετημένη τελετή είχε την υπογρα­φή του Σίμου Κακάλα. Πρέπει να πούμε όμως ότι τη διαφορά έκανε ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου, που ήταν ο παρουσιαστής μαζί με τη Βάσω Καβαλλιεράτου. Έβαλε όλο του το κέφι, το μπρίο, τον αυθορμητισμό και το αυτοσαρκαστι­κό χιούμορ, ώστε να μετατρέψει τη βραδιά σε μια διασκεδαστική παρεΐστικη τελετή. Του αξίζει το Βραβείο Καλύτερου Παρουσιαστή!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:28