search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:22
MENU CLOSE

Γιατί φουντώνει ο αντι-γερμανισμός

03.04.2013 21:00
oldphotos2013-03-11t084231z_1_cbre92a0o7100_rtroptp_3_germany1365011898.jpg

Κουνάνε το δάχτυλο οι ισχυροί της Ευρώπης για τον «αντι-γερμανισμό» που καλπάζει στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη νότια Ευρώπη. Ο «ασθενής», λένε, τα βάζει με τον «γιατρό» επειδή το φάρμακο που του χορηγείται είναι πικρό…

Κουνάνε το δάχτυλο οι ισχυροί της Ευρώπης για τον «αντι-γερμανισμό» που καλπάζει στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη νότια Ευρώπη. Ο «ασθενής», λένε, τα βάζει με τον «γιατρό» επειδή το φάρμακο που του χορηγείται είναι πικρό… Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα και ο «αντι-γερμανισμός», που εξαπλώ­νεται απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας (και όχι μόνο), να οφειλόταν στην αντίδραση ενός κακομαθημένου παι­διού επειδή του άρπαξαν το γλειφιτζούρι.
 
Δυστυχώς – για εμάς και την υπόλοιπη Ευρώπη – ο αντι-γερμανισμός, όπως ακριβώς συνέβαινε παλαιότερα με τον αντι-αμερικανισμό και με όλα τα «αντί» της ίδιας συνομοταξίας, δεν πηγάζει από κάποια ανασφά­λεια. Αντιθέτως εδράζεται στη ρεαλιστική αποτύπωση της πραγματικότητας. Αντι-γερμανισμό είχαμε και άλ­λοτε στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη: όταν το ναζιστικό Βερολίνο είχε αποφασίσει να υποδουλώσει ολόκληρη την ήπειρο. Τώρα, όπως και τότε, οι πολίτες στις «παραδομένες» χώρες βιώνουν στο πετσί τους τη γερμανική επέλαση – όχι πια με τανκς και βομβαρδι­στικά, αλλά με οικονομικά και πολιτικά μέσα.
 
Οι κοινωνίες του μνημονιακού Νότου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδοευρωπαϊκού «πολέμου», αλ­λά, προς το παρόν, δεν έχει δημιουργηθεί μέτωπο αντιμετώπισης της νέας γερμανικής επιδρομής. Έτσι ο «αντι-γερμανισμός» προκύπτει από το ότι οι πολίτες καλούνται εκβιαστικά να πληρώσουν το βαρύτατο κό­στος της οικονομικής και πολιτικής «αποικιοποίησής» τους.
 
Όποιος πιστεύει πως οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι, οι Κύ­πριοι, οι Ισπανοί κ.λπ. κλαίνε μόνο τα χαμένα τους λεφτά πλανώνται οικτρά. Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών κατανοεί ότι πρωτίστως διακυβεύονται τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, με πρώτο το να αποφα­σίζουν ποιος και πώς θα τους κυβερνά. Ο τρόπος δε με τον οποίο το Βερολίνο προσπαθεί να επιβάλει την ηγεμονία του είναι τόσο ωμός, ώστε οδηγεί τις εθνι­κές κυβερνήσεις στη στεγνή παραδοχή της «αδυναμί­ας» τους – λόγω ανωτέρας βίας – να ανταποκριθούν σε προγραμματικές δεσμεύσεις.
 
Στα µάτια της κοινωνίας επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική της ηγεσία έχει καταντήσει «ασήμαντος υπάλληλος» των δανειστών και η οργή των πολιτών στρέφεται, αναπόφευκτα, προς την κατεύθυνση από την οποία πηγάζει πραγματικά η ισχύς: το Βερολίνο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33