search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:49
MENU CLOSE

Κλιμακώνεται η κρίση στην Κορέα

04.04.2013 06:52
Κλιμακώνεται η κρίση στην Κορέα - Media

Τελική έγκριση για χρήση πυρηνικών έδωσε η Πιόνγκγιανγκ στον στρατό της Βορείου Κορέας ενώ οι ΗΠΑ ενισχύουν την αντιπυραυλική τους άμυνα στην περιοχή του Ειρηνικού.

Τελική έγκριση για χρήση πυρηνικών έδωσε η Πιόνγκγιανγκ στον στρατό της Βορείου Κορέας ενώ οι ΗΠΑ ενισχύουν την αντιπυραυλική τους άμυνα στην περιοχή του Ειρηνικού. Θερμό παραμένει το «μέτωπο» στη βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ βόρεια των ενδοκορεατικών συνόρων, με τις  νοτιοκορεατικές εταιρείες να βλέπουν τη Βόρειο Κορέα να προτίθεται να κλείσει πλήρως την περιοχή -κάτι πάντως που η Νότιος Κορέα διαψεύδει.

Το πρωί της Πέμπτης, το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε δήλωση του επικεφαλής της Επιτροπής Επανένωσης στην Πιόνγκγιανγκ ότι «εάν οι μαριονέτες [του νότου] συνεχίσουν να λασπολογούν λέγοντας ότι δεν θα κλείσει η ζώνη του Καεσόνγκ επειδή είναι "πηγή χρημάτων", θα προχωρήσουμε στο σκληρό μέτρο της απόσυρσης όλων των εργατών μας από το Καεσόνγκ».

Στη Νότιο Κορέα, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Καεσόνγκ ερμήνευσαν αρχικά οδηγίες που τους έδωσε η Βόρειος Κορέα ως «τελεσίγραφο» για αποχώρηση. Ωστόσο, το νοτιοκορεατικό υπουργείο Επανένωσης ανέφερε το πρωί της Πέμπτης ότι η Βόρειος Κορέα «ζήτησε από τους επιχειρηματίες πρόγραμμα των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στο νότο μέχρι τις 10 Απριλίου, αίτημα που διαστρεβλώθηκε ώστε να φαίνεται ότι ο βορράς ζήτησε πλήρη αποχώρηση».

Μετά τις νέες απειλές από την Πιόνγκγιανγκ για στρατιωτική δράση, η οποία έχει ήδη αναφέρει ως στόχο όχι μόνο θέσεις στη Νότιο Κορέα αλλά και αμερικανικές βάσεις, η Ουάσιγκτον ανέφερε ότι ο «κίνδυνος από τη Βόρειο Κορέα είναι αληθινός και σαφής» και ενίσχυσε την αντιπυραυλική της άμυνα στον Ειρηνικό.

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν «τις επόμενες εβδομάδες» συστοιχία πυραύλων THAAD στο Γκουάμ για την αντιμετώπιση των απειλών της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Περίπου 6.000 Αμερικανοί στρατιώτες εδρεύουν στο Γκουάμ, καθώς και υποβρύχια και βομβαρδιστικά αεροπλάνα Β-52 που πραγματοποίησαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες πτήσεις πάνω από τη Νότια Κορέα.

Εδώ και ημέρες έχουν μεταφερθεί στη Νότιο Κορέα μαχητικά F-22 και βομβαρδιστικά B-2, αμφότερα τεχνολογικά προηγμένα και με δυνατότητες stealth.

Το THAAD αναχαιτίζει πυραύλους σε μεγάλο υψόμετρο και σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων από το σημείο όπου είναι εγκατεστημένο προστίθεται στα δυο αντιτορπιλικά κατηγορίας Aegis που φέρουν επίσης πυραύλους αναχαίτισης και έχουν αναπτυχθεί στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43