search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:46
MENU CLOSE

Φιλελεύθερος σοσιαλισμός

04.04.2013 21:00
Φιλελεύθερος σοσιαλισμός - Media

Πώς ερμηνεύεται ο σοσιαλισμός, τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε αυτόν, τι τέλος πάντων σημαίνει ο όρος στο ιδεολογικό επίπεδο, πού έχει τις ρίζες του και πού έλκει τις συγγένειές του;

Κάρλο Ροσέλι
Εισαγωγή:
Θανάσης Γιαλκέτσης
Μετάφραση: Αχιλλέας Καλαμάρας
Εκδόσεις: Πόλις
Σελ.: 456

Πώς ερμηνεύεται ο σοσιαλισμός, τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε αυτόν, τι τέλος πάντων σημαίνει ο όρος στο ιδεολογικό επίπεδο, πού έχει τις ρίζες του και πού έλκει τις συγγένειές του; Το πράγμα γίνεται ακόμα λεπτότερο όταν αναφερόμαστε στον φιλελεύθερο σοσιαλισμό και το ξεκαθάρισμα δυο εννοιών που μπορεί να είναι και ασύμβατες μεταξύ τους. Μια σειρά παρόμοιων ερωτημάτων προσπαθεί να ξεκαθαρίσει ιδεολογικά ο Κάρλο Ροσέλι, μια από τις σημαντικότερες μορφές του σοσιαλιστικού κινήματος της Ιταλίας, που δολοφονήθηκε το 1937 μαζί με τον αδελφό του από τα μέλη μιας ακροδεξιάς οργάνωσης η οποία λειτουργούσε σε συνεργασία με τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες. Διαβάζοντας μια τέτοια πολιτική ανάλυση των όρων – που στην εποχή, κατά την οποία γράφτηκαν, είχαν άλλη βαρύτητα –, ο σύγχρονος αναγνώστης εύλογα θα αναρωτηθεί ποιο είναι το αντίστοιχο πολιτικό – ιδεολογικό νόημα του σοσιαλισμού στις μέρες μας, έχοντας μάλιστα ως ιστορικό τετελεσμένο την τραγικά παταγώδη αποτυχία του κομμουνιστικού πειράματος, αλλά και του φιλελευθερισμού, όταν έχουμε την επώδυνη εμπειρία της οικονομικής καταστροφής που βιώνουμε. Στο έργο αυτό, ο Ροσέλι υπερασπίζεται τον σοσιαλιστικό φιλελευθερισμό λαμβάνοντας υπόψη του τις θετικές όψεις της καπιταλιστικής οικονομίας και των ατομικών ελευθεριών. Το έργο είχε εκδοθεί το 2005 στην ίδια μετάφραση, από τις εκδόσεις Κούριερ Εκδοτική, δίχως ωστόσο τον ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, εκτενή και κατατοπιστικό πρόλογο του Θανάση Γιαλκέτση, που μας εισάγει αριστοτεχνικά στην ανάγνωση και κατανόηση αυτού του ιστορικής αξίας πολιτικού κειμένου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24