search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:56
MENU CLOSE

Αντιδράσεις κομμάτων για την προσφυγή στηριξης

23.04.2010 15:05
Αντιδράσεις κομμάτων για την προσφυγή στηριξης - Media

Την πλήρη αντίθεσή τους στην προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ, εξέφρασαν στο σύνολό τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας σκληρά λόγια για την απόφαση του πρωθυπουργού. Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του για την προσφυγή της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης επέκρινε τον πρωθυπουργό για την απόφασή του αυτή και τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προωθήσει λύσεις και πολιτικές που “θα βγάλουν μιαν ώρα αρχύτερα την Ελλάδα από τον ασφυκτικό έλεγχο του ΔΝΤ”.

Την πλήρη αντίθεσή τους στην προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ, εξέφρασαν στο σύνολό τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας σκληρά λόγια για την απόφαση του πρωθυπουργού.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του για την προσφυγή της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης επέκρινε τον πρωθυπουργό για την απόφασή του αυτή και τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προωθήσει λύσεις και πολιτικές που “θα βγάλουν μιαν ώρα αρχύτερα την Ελλάδα από τον ασφυκτικό έλεγχο του ΔΝΤ”.

Ειδικότερα ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:

Αιφνιδιασμένος και χωρίς κανένα σχέδιο για το αύριο, ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να μεταθέσει σε άλλους τις δικές του ευθύνες και δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στο προσωπικό του “κατόρθωμα”, που λέγεται οικονομική εξάρτηση του τόπου μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ούτε κατάλαβε γιατί οι αγορές «δεν ανταποκρίθηκαν» όλο το τελευταίο τετράμηνο: γιατί είχαν, απλούστατα, χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την Κυβέρνησή του, τις αντιφατικές επιλογές της, την παροιμιώδη διγλωσσία της και τις απίστευτες καθυστερήσεις της.

Το χειρότερο: ο κ. Παπανδρέου χρωμάτισε το μέλλον μας απολύτως απαισιόδοξα, μιλώντας για νέες “Οδύσσειες”, που ένας Θεός ξέρει πόσο καιρό ο ίδιος προβλέπει να κρατήσουν.

Όμως, ας γνωρίζει ο Ελληνικός λαός, ότι, όπως έγκαιρα προτείναμε άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής για την κρίση, έτσι και τώρα, θα προωθήσουμε λύσεις και πολιτικές που θα βγάλουν μιαν ώρα αρχύτερα την Ελλάδα από τον ασφυκτικό έλεγχο του Δ.Ν.Τ.

Η Ελλάδα έχει και τα μέσα και τους πόρους και τους ανθρώπους, να βγει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις. Και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, όχι μόνο των ξένων αγορών, αλλά και των ίδιων των πολιτών της στο μέλλον της. Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε Σχέδιο εξ αρχής. Ούτε στη συνέχεια απέκτησε. Ούτε τώρα έχει.

Το μόνο που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι να πλήξει τη ΝΔ. Θυμίζω ότι εγώ είχα το θάρρος να μιλήσω εξ αρχής για τις δικές μας ευθύνες, από τις δικές μας πολιτικές. Που, πράγματι, δεν θεράπευσαν την κρίση του ελλείμματος… Αλλά η κρίση δανεισμού είναι αποκλειστικό «κατόρθωμα» του ΠΑΣΟΚ…

Όμως, το ΠΑΣΟΚ είναι πια το μικρότερο από τα προβλήματά μας. Το πιο σημαντικό είναι να βγούμε από την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις μιαν ώρα αρχύτερα. Το μπορούμε και θα τα καταφέρουμε…».

Με ανακοίνωση του το ΚΚΕ επισήμανε:

“Η απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ – ΔΝΤ αποτελεί επιλογή συμμαχίας με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, για να έχει η κυβέρνηση ισχυρά στηρίγματα, προκειμένου να επιβάλει και νέα άγρια μέτρα σε βάρος του λαού. Ήταν εδώ και καιρό προσχεδιασμένη”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με το κόμμα “‘όλα όσα ισχυρίζονται η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είναι προσχηματικά και αποπροσανατολιστικά. Είναι ψεύτικος ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν χρήματα, γιατί την ίδια στιγμή χαρίζει 17,5 δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες, δεκάδες δισεκατομμύρια με τον αναπτυξιακό νόμο σε βιομήχανους, εφοπλιστές, μειώνει τη φορολογία στο κεφάλαιο, αυξάνει τα προνόμιά του. Δίνει δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και εκατοντάδες εκατομμύρια για στρατεύματα Κατοχής εκτός συνόρων”.

Το ΚΚΕ σημειώνει πως “η συνεργασία της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, σηματοδοτεί κλιμάκωση του πολέμου των μονοπωλίων κατά του λαού. Όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα οξύνει τα προβλήματα και θα εμπλέξει ακόμα πιο πολύ τη χώρα στους ανταγωνισμούς κεφαλαίων και κυβερνήσεων που οξύνονται μέσα και έξω από την ΕΕ”.

Ο Γ. Καρατζαφέρης σχολίασε τα εξής:

“Πικρό δώρο” την ημέρα της ονομαστικής εορτής του πρωθυπουργού και “ήττα” της χώρας μας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης την ανακοίνωση του Γιώργου Α. Παπανδρέου για την προσφυγή της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Καρατζαφέρης συνέστησε αυτοσυγκράτηση και αποφυγή εξαλοτήτων όπως είπε, ενώ αναρωτήθηκε γιατί έκανε αυτή την ανακοίνωση ο κ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο.

Συγκεκριμένα ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός από το ακριτικό Καστελόριζο ομολόγησε την ήττα της Ελλάδος και τη δική του στη μάχη με την οικονομική κρίση.

Συνέστησε προς κάθε κατεύθυνση αυτοσυγκράτηση και είπε ότι οι εξαλότητες σε πράξεις ή λόγια τώρα, θα ζημιώσουν επιπλέον τον τόπο.

Δυστυχώς αυτές ήταν οι αντοχές της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου, είπε ο κ.Καρατζαφέρης και κατέληξε λέγοντας ότι αυτή η ανακοίνωση του πρωθυπουργού “ήταν ένα εξαιρετικά πικρό δώρο την ημέρα της εορτής του”.

Τέλος ο Α. Τσίπρας για:

“Εγκλημα εκ προμελέτης”, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης και πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος “για την άμεση έξοδο από τον μηχανισμό του ΔΝΤ”.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι “η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, αφού έξι μήνες τώρα έκαναν ακριβώς ό,τι δεν έπρεπε να κάνουν και μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού, με τη σημερινή τους απόφαση μας σπρώχνουν στην άβυσσο του ΔΝΤ” και πρόσθεσε ότι “πρόκειται για ένα εκ προμελέτης έγκλημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και παρά τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα σε απάνεμα λιμάνια, η αλήθεια δεν κρύβεται”.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του “δεν έχουν απολύτως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε τέτοιες επιλογές. Άλλα είπαν στον ελληνικό λαό για να εκλεγούν και άλλα κάνουν. Και τώρα ούτε καν τολμούν για μια τόσο κρίσιμη απόφαση να πάρουν την έγκριση του Κοινοβουλίου, την έγκριση της δικής τους κοινοβουλευτικής ομάδας”.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι “όσο μακριά, όμως, και να πάει ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να αποφύγει τη λαϊκή δυσαρέσκεια”, γιατί όπως υποστήριξε “η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι αντίθετη με αυτές τις επιλογές. Και με τον λαό απέναντι κανείς δεν μπορεί να πάει μακριά”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:50