search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:01
MENU CLOSE

Spiegel: « Η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα αποζημιώσεις»

08.04.2013 09:35
Spiegel: « Η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα αποζημιώσεις» - Media

Άρθρο με τον τίτλο «Αποτέλεσμα της απόρρητης έκθεσης της Αθήνας: η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα αποζημιώσεις» δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».

Άρθρο με τον τίτλο «Αποτέλεσμα της απόρρητης έκθεσης της Αθήνας: η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα αποζημιώσεις» δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».
Η ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη του Γεωργίου Χρηστίδη αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», σχετικά με το πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων για πιθανές αξιώσεις της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία.
«Ακόμη, η έκθεση είναι αυστηρά απόρρητη. Σύντομα θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή. Μέσα σε 80 σελίδες επεξεργάζεται μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ελληνικής κυβέρνησης τις πιθανές αξιώσεις τις χώρας έναντι της Γερμανίας για αποζημιώσεις. Η ηγεσία στην Αθήνα, όμως, διστάζει να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα» αναφέρει το Spiegel και προσθέτει: «Πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει την αντιπαράθεση με τη Γερμανία. Την επίσημη θέση εξέφρασε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: «Η Ελλάδα θεωρεί το θέμα ανοιχτό και "διατηρεί το δικαίωμα να καταφέρει μια ικανοποιητική λύση"».
Όπως σημειώνεται στην ανταπόκριση, «η αρμοδιότητα για την Έκθεση δεν είναι πλέον μόνο του υπουργείου Οικονομικών, αλλά εμπλέκεται και το υπουργείο Εξωτερικών και επίσης ο πρωθυπουργός έχει παραλάβει τις 80 σελίδες». Το περιοδικό αναφέρεται ακόμη σε δήλωση «υψηλόβαθμου εκπροσώπου της κυβέρνησης» της Ελλάδας στο Spiegel, ότι «θα υπάρξει απόφαση στο ανώτατο επίπεδο για τη δημοσιοποίηση και ο Σαμαράς θα αποφασίσει για αυτό».
Ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με το περιοδικό, ανέφερε ότι «αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει κανείς μια αντιπαράθεση με το Βερολίνο».
Σύμφωνα με το Spiegel, το άρθρο δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά, αλλά υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Το συνολικό ποσό των 162 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ της Ελλάδας και, σε περίπτωση που καταβαλλόταν, θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας. «Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων και η ελληνική πατάει φρένο, θεωρεί το θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης» επισημαίνει ο ανταποκριτής και υποστηρίζει ότι η άποψη στην Ελλάδα είναι διαφορετική.
Σημειώνει, μάλιστα, ότι το «Βήμα» εκφράζει τα αισθήματα πολλών Ελλήνων και αναδημοσιεύει απόσπασμα του ελληνικού άρθρου, σύμφωνα με το οποίο, «το βάρος, η ιστορική ευθύνη, πέφτει πλέον στην τρικομματική κυβέρνηση, να αποκαλύψει όλα τα στοιχεία και να καθορίσει την εθνική στάση απέναντι στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα που σκάει σαν βόμβα την ώρα που είμαστε κάτω από την ασφυκτική πίεση των δανειστών για το ελληνικό χρέος».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:01