search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:43
MENU CLOSE

Διαμάχη Κομισιόν – Αυστρίας για το τραπεζικό απόρρητο

08.04.2013 14:36
Διαμάχη Κομισιόν - Αυστρίας για το τραπεζικό απόρρητο - Media

Αποφασισμένη να διατηρήσει το απόρρητο των τραπεζών της εμφανίζεται η Αυστρία πυροδοτώντας έτσι, ευθεία αντιπαράθεση με την Κομισιόν που πιέζει για την εναρμόνιση της χώρας με τους κοινοτικούς κανονισμούς.

Αποφασισμένη να διατηρήσει το απόρρητο των τραπεζών της εμφανίζεται η Αυστρία πυροδοτώντας έτσι, ευθεία αντιπαράθεση με την Κομισιόν που πιέζει για την εναρμόνιση της χώρας με τους κοινοτικούς κανονισμούς.
 
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ που δήλωσε πως «αγωνίζεται σαν λέαινα» για την διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος.
 
«Για εκείνους που δεν έχουν παρανομήσει, δεν δικαιολογείται ένα άνοιγμα όλων των λογαριασμών αποταμίευσης και για αυτό το λόγο αγωνίζομαι σαν λέαινα για το τραπεζικό απόρρητο», ανέφερε στην εφημερίδα «Έστεραϊχ».
 
Επικαλούμενη τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Αυστρία με την Ελβετία και το Λίχτενσταιν, με τις οποίες, όπως σημειώνει, διώκονται οι φοροφυγάδες τόσο σκληρά όσο ποτέ μέχρι τώρα, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται πεπεισμένη ότι το αυστριακό τραπεζικό απόρρητο θα συνεχίσει να ισχύει επί μακρόν και η ίδια δεν πρόκειται να υιοθετήσει οποιαδήποτε ημερήσια διάταξη με την οποία αυτό θα τίθεται σε κίνδυνο.
 
Την Παρασκευή αντιδρώντας σε δηλώσεις του Γερμανού ομολόγου της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – στις οποίες εκείνος, υπονοώντας την Αυστρία και το Λουξεμβούργο, έκανε λόγο για δύο χώρες-μέλη της ΕΕ που διεκδικούν ειδικές ρυθμίσεις ως προς το τραπεζικό απόρρητο –  η κα Φέκτερ είχε επισημάνει ότι, όπως διαπιστώνεται σε άλλες χώρες που διατηρούν την ανταλλαγή πληροφοριών, δεν έχει υπάρξει είσπραξη ούτε ενός λεπτού του ευρώ.
 
Νωρίτερα ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν σε δηλώσεις του υποστήριξε την τοποθέτηση που είχε κάνει σήμερα στη δημόσια ραδιοφωνία, ο Αυστριακός υφυπουργός Οικονομικών, Αντρέας Σίντερ, υπέρ της διατήρησης του τραπεζικού απορρήτου, προσθέτοντας πως θα πρέπει να αναλυθούν οι δυνατότητες μιας βελτίωσής του.
 
«Το τραπεζικό απόρρητο, όπως το έχουμε θέλουμε να το διατηρήσουμε και εδώ βάζω θαυμαστικό» είπε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, συμπληρώνοντας πως αυτό είναι αυτονόητο, ενώ ο ίδιος βλέπει ότι υπάρχει δυνατότητα παροχής πληροφοριών σε περιπτώσεις διεξαγωγής έρευνας.
 
Σημείωσε ότι η Αυστρία θα συμμετάσχει στον αγώνα κατά των φορολογικών παραδείσων, κι η Αυστρία «δεν είναι φορολογικός παράδεισος», καθώς το τραπεζικό απόρρητο δεν ισοδυναμεί με φορολογικό παράδεισο και στην χώρα του δεν υπάρχουν ανώνυμοι λογαριασμοί, ενώ οι τόκοι φορολογούνται. 
 
 
Πυρά από τις Βρυξέλλες
 
«Είναι αδύνατον ένα κράτος μέλος να μπλοκάρει τα 26 άλλα», δήλωσε η Έμερ Τρέινορ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη Φορολογία Αλγκίρντας Σεμέτα. «Είναι δύσκολο για την Αυστρία να επιμείνει στη θέση της, όταν όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ είναι έτοιμα να προχωρήσουν προς μια αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών», επέμεινε η Τρέινορ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
 
Όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, «έχουμε ξεκάθαρους κανόνες στους κόλπους της ΕΕ. Είκοσι πέντε χώρες έχουν δεσμευθεί να τους ακολουθήσουν», δήλωσε η εκπρόσωπος.
 
Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες δύο χώρες της ΕΕ που αρνούνται, στο όνομα του τραπεζικού απορρήτου, να διαβιβάζουν αυτόματα πληροφορίες για τους λογαριασμούς κατοίκων της ΕΕ έπειτα από δικαστικά αιτήματα.
 
Όμως το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως είναι έτοιμο να χαλαρώσει τη θέση του, αφού η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο στις δύο χώρες.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα τις δηλώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν. «Όλες οι δηλώσεις του κ. Φρίντεν αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν πολύ ξεκάθαρες. Οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επαφή με το Λουξεμβούργο», δήλωσε η Τρέινορ.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:42