search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:11
MENU CLOSE

«Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας»;

10.04.2013 15:42
«Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας»; - Media

Σκεπτικισμός στην Αθήνα από τη συνολική πρόταση που επέδωσε ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς στους εκπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων στη Νέα Υόρκη για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Σκεπτικισμός στην Αθήνα από τη συνολική πρόταση που επέδωσε ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς στους εκπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων στη Νέα Υόρκη για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
 
Όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται για «νέα» πρόταση αλλά για την παλαιά πρόταση με γεωγραφικό προσδιορισμό που προηγείται του όρου «Δημοκρατία» και όχι της «Μακεδονίας».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για το «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» που – θεωρητικά – καλύπτει τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας για γεωγραφικό προσδιορισμό χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό αν μία αποδοχή του νέου ονόματος θα είναι προαπαιτούμενο της εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ονομασία θα αφορά «την ευρύτερη δυνατή χρήση».
Η Αθήνα εμφανίζεται ενοχλημένη από το γεγονός ότι, αν και η ονομασία  περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως ζητούσε η ελληνική πλευρά, αυτός προηγείται του πολιτειακού όρου Δημοκρατία και όχι του Μακεδονία.

Ο κ. Νίμιτς ζήτησε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να μελετήσουν την πρόταση προσεκτικά και μετά το Πάσχα να του δώσουν την απάντησή τους, είτε στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή είτε σε νέα συνάντηση με τους πρέσβεις Βασιλάκη και Γιόλεφσκι στη Νέα Υόρκη.

Η πρόταση «εκπονήθηκε» από τα Ηνωμένα Έθνη, συνέδραμε ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα ο Τσέχος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στα Σκόπια.

Ο επίτροπος ανέφερε ότι μετά την εσωπολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθεί ο ενταξιακός διάλογος με την Ε.Ε. Σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, όμως, όπως είπε, «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά».

Καθώς Αθήνα και Σκόπια θα εξετάζουν την πρόταση Νίμιτς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει, στις 16 Απριλίου, την ενδιάμεση έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ. Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η χώρα του έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ σημείωσε την αφοσίωση, όπως είπε, της κυβέρνησής του στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:10