08/12/2019 16:36:03

Ένα βήμα μπροστά

Ένα βήμα μπροστά  - Media
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθυρίδης
 
Η περίπτωση Μπουτάρη είναι γνωστή σε κάθε Έλληνα, τουλάχιστον όσο αφορά στις «πιασάρικες» λεπτομέρειες της εναλλακτικής φιγούρας του και της εκλογής του ως δημάρχου Θεσσαλονίκης κόντρα σε μια συντηρητική παράδοση δεκαετιών. Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη θα καταγράψει την πορεία προς αυτή την εκλογή, μπαίνοντας στα άδυτα της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και των προσωπικών στιγμών του Γιάννη Μπουτάρη.
 
Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος εάν το «Ένα βήμα μπροστά» είναι η αγιογραφία μιας μορφής ασυνήθιστης για τα πολιτικά ήθη, φιλοτεχνημένη από κάποιον ομοϊδεάτη του. Μόνο που ο Μπουτάρης δεν πιστεύει ούτε σε αγίους ούτε σε δαίμονες, είναι ένας αθεόφοβος με την πιο θετική έννοια του όρου, που δε διστάζει να εκτεθεί μπροστά στην κάμερα. Γι αυτό και ο Δημήτρης Αθυρίδης δεν έχει κανένα συμφέρον να στρογγυλέψει τις γωνίες ή να χωρέσει τον πρωταγωνιστή του σε προκατασκευασμένα καλούπια. Με τον αέρα ενός ροκ σταρ της πολιτικής, ο Μπουτάρης δίνει το δικό του σόου, είτε μιλά για την πάλη του με το τοπικό εκκλησιαστικό κατεστημένο και τις υποσχέσεις του να προβάλει τσόντες στο κανάλι του δήμου, είτε προβαίνει σε εξομολογήσεις για τον αλκοολισμό και τη νεκρή σύζυγό του.
 
Καθώς ο Αθυρίδης παρακολουθεί το Μπουτάρη να διαπραγματεύεται, να καταστρώνει τακτικές, να εξοργίζεται και να ξαναρχίζει, το «Ένα βήμα μπροστά» αποκτά μια μοναδική δραματική ένταση, που οφείλεται τελικά στην επιθυμία ενός άνδρα να συνεχίσει παρά τα λάθη, την κούραση και την αίσθηση μοναξιάς. Να συνεχίσει όσο κι αν ο ίδιος δεν είναι άγιος, όσο κι αν είναι πιθανό αυτός ο κόσμος να μην αλλάξει ποτέ. Γι αυτό και το ντοκιμαντέρ του Αθυρίδη μοιάζει με μια πολιτική δήλωση άσχετη από ιδεολογικά στρατόπεδα, αλλά ηχηρή και πολύτιμη για το μέλλον.     

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.