search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:15
MENU CLOSE

Βενεζουέλα: Νικητής στις εκλογές ο Μαντούρο – Κατηγορίες για νοθεία από Καπρίλες

15.04.2013 06:08
Ο Μαδούρο κλείνει τη \"διώρυγα\" Βενεζουέλας - Παναμά - Media

Ο προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο ανακοίνωσε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές για τη διαδοχή του Ούγκο Τσάβες, με ποσοστό 50,76% των ψήφων

Ο προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο ανακοίνωσε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές για τη διαδοχή του Ούγκο Τσάβες, με ποσοστό 50,76% των ψήφων, μετά την ανακοίνωση της εθνικής εκλογικής αρχής.
«Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια δίκαιη εκλογική νίκη», είπε ο Μαντούρο ενώπιον πλήθους οπαδών του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας. Η νίκη αυτή επιτρέπει στον Μαντούρο να συνεχίσει τη σοσιαλιστική πολιτική του προκατόχου του Ούγκο Τσάβες.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Μιράντα και νεότερος αντίπαλος του Μαντούρο, ο Ενρίκε Καπρίλες έλαβε ποσοστό 49.07% στις εκλογές αυτές.
Ο πρόεδρος της εκλογικής αρχής κάλεσε τον λαό της Βενεζουέλας να σεβαστεί τα αποτελέσματα.

Έκκληση για ηρεμία
«Δεν θέλουμε βία, θέλουμε ειρήνη», είπε ο Μαντούρο σε ομιλία του προς το έθνος. «Η αντιπολίτευση ζητεί έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων, δεχόμαστε ευχαρίστως να διεξαχθεί ο έλεγχος αυτός. Ζητώ επίσημα από την εθνική εκλογική αρχή να πραγματοποιήσει έλεγχο».
Οι υποστηρικτές του Μαντούρο γιόρτασαν με πυροτεχνήματα τη νίκη στο Καράκας, ενώ οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το τελικό αποτέλεσμα.
Οι αντιδράσεις αυτές υπογραμμίζουν τη μεγάλη πόλωση σε αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Εκλογικές παρατυπίες καταγγέλλει ο Καπρίλες
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και υποψήφιος διάδοχος του Ούγκο Τσάβες, ο Ενρίκε Καπρίλες είχε προειδοποιήσει εξαρχής για μια υποτιθέμενη προσπάθεια «να αλλάξει η βούληση που εξέφρασαν οι πολίτες », στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. «Προσπαθούν να ψηφίσουν σε κλειστά εκλογικά τμήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καπρίλες μέσω του Twitter και απαίτησε από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο να κηρύξει το επίσημο τέλος της ψηφοφορίας.
«Η κυβέρνηση είναι απελπισμένη. Θα ανακοινώσει αποτελέσματα που δεν υπάρχουν» συμπλήρωσε στο Twitter ο Καπρίλες. Τα εκλογικά κέντρα έπρεπε να κλείσουν στις 22:30 GMT, αλλά πολλά παρέμειναν ανοιχτά για να ψηφίσουν οι πολίτες που περίμεναν στην ουρά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Στον ηγέτη της αντιπολίτευσης απάντησε ο αντιπρόεδρος της χώρας Χόρχε Αραέζα αναφέροντας ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τον σεβασμό στη βούληση των πολιτών. «Πρόσεχε, Καπρίλες. Προσοχή αντιπολίτευση», είπε στο επίσημο κανάλι VTV. Κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης είχε καλέσει τους πολίτες να αναφέρουν τυχόν παρατυπίες και διαβεβαίωσε ότι «η χιονοστιβάδα των ψήφων» θα ήταν η καλύτερη απάντηση στην απάτη.
Σύμφωνα με τον Καπρίλες, οι αρχές είχαν στείλει μηνύματα σε κρατικούς υπαλλήλους και άλλους ψηφοφόρους ωθώντας τους να ψηφίσουν υπέρ του αντιπάλου του Νίκολα Μαντούρο.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:15